От х:

Днес в x:

България гони руски дипломат, Русия плаши с реципрочни мерки

Русия може да предприеме реципрочни мерки, след като Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Той е изгонен по подозрения в шпионаж.

От руското посолство в София определиха като неоснователно българското решение. Руската страна си запазва правото на ответни мерки, се посочва в изявление на дипломатическата мисия.

Според прокуратурата става дума за военния аташе, който е събирал данни за броя на американските военни, участващи в учения на българска територия, като е получавал секретна информация от български гражданин срещу заплащане.

Председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов подчерта, че не за първи път България гони руски дипломати. По думите му страната ни е назначена от покровителите си в НАТО за "рупор на тезата за руската заплаха", предаде БНР.

"Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения", написа сенаторът в профила си във Фейсбук.

"Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна", заяви председателят на комитета по международни отношения на Държавната Дума Леонид Слуцкий.

Колегата му Антон Морозов обеща реципрочни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. "Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна", посочи Морозов.

Вчера външното министерство на България информира, че дипломатът е обявен за персона нон грата и той има 72 часа, за да напусне страната. Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на МВнР.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    H
    h
    1 -5
    09:20, 19 дек 2020
    лъжливите мръсни комунисти вън от бг. ристан Виж коментара
    • На
      нахуй
      0 0
      11:56, 19 дек 2020
      сука
  • 2
    Ед
    един от Вас
    4 0
    13:44, 19 дек 2020
    защо плаши. Практика е ако изгониш някого, съответната държава да ти "върне" жеста. Друг въпрос е, че за Руските спец. служби няма нищо неизвестно за военните - било то български, било то американски в България. Така, че руснаците са прави - пак се изпълнява някаква американска поръчка.
    • По
      поръчката е
      0 -2
      16:26, 19 дек 2020
      двата народа да се скарат. така както направиха в други съседни на русия страни. рано или късно пиндостан ще падне. с тая сбирщина там идват интересни години. готов съм гмо пуканки да си купя и телевизор да гледам. като дойде времето. а то е скоро

Случаен виц

Последни новини