От х:

Днес в x:

САЩ поставиха в черния си списък компании от Германия, Франция, Русия, Италия и България

Министерството на търговията на САЩ днес включи предприятия от Германия, Франция, Русия, Италия и България сред 77-те физически и юридически лица, попаднали под ограничения в черен списък. Информацията, цитирана от ТАСС, е публикувана в документ на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) на САЩ.

Става дума за две френски компании (France Tech Services и Satori Corporation), две германски (Maintenance Services International GmbH - MSI и MRS GmbH), две руски - Космос комплект (Kosmos Komplekt) и Совтест комп (Sovtest Comp), една италианска (Zigma Aviation) и българската Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп ЕООД - МТИГ (Multi Technology Integration Group EOOD - MTIG). В черния списък са и предприятия от Малта, Обединените арабски емирства и Пакистан.

В текста, цитиран от ТАСС, се посочва, че руските компанини Космос комплект и Совтест комп, българската Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп и свързаните с тях лица Димитър Димитров, Иляс Сабиров, Мариана Гаргова и Милан Димитров са изброени в списъка "въз основа на опити за придобиване и реекспорт на продукция от американски произход за дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ".

". . . Има основания да се предполага, че Космос комплект и Совтест комп са използвали МТИГ като подставена компания за придобиване на радиационни части и други чувствителни компоненти и реекспорт на тези американски продукти в Русия без необходимия лиценз", пише в документа.

Като цяло повечето компании са от Китай. Сред тях са водещият производител на компютърни чипове Ес Ем Ай Си (SMIC) и гигантът в производството на дронове Ес Зед Ди Джей Ай Текнолъджи (SZ DJI Technology Co). Има и една от Хонконг.

Чрез този черен списък се ограничава достъпа на компаниите до американски технологии от висок клас, като за целта се изисква специален лиценз.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини