От х:

Днес в x:

Пловдивската хематология очаква 250 000 лева от здравното министерство за оборудване на център за кръвна плазма

Заявили сме пред Министерството на здравеопазването около 250 000 лева за купуване на пълно оборудване на център за даряване на кръвна плазма и имаме уверението, че ще ги получим. Това каза директорът на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив д-р Соня Джевизова след среща с областния управител Дани Каназирева. Джевизова уточни, че те ще се използват за купуване на апарати и оборудване, което включва компютърна конфигурация, центрофуга, легла за кръвовземане, стерилно свързващо устройство, теглилки - за пълно оборудване, защото, по думите й, "това е един цялостен цикъл".

Преди Коледа се очаква да бъде купен шоков фризер, средствата за който са събрани от дарители от Пловдив; в него ще се замразява плазмата, за да запази тя целия комплекс белтъци, които са необходими на болните. По думите на Джевизова обаче, за лечението не може да се разчита само на плазмата, тъй като тя е един елемент и не може да замести останалите терапевтични подходи. Дарителите са както хора, които имат в момента болни сред близките си, така и такива, които са преболедували и просто даряват.

Към момента 68 души са получили кръвна плазма от пловдивския център, каза след срещата Дани Каназирева. По думите й, досега количествата, които са поискани, са били изпълнени, отделно на разположение са още 22 единици, до края на деня се очакват и още осем. Тя уточни, че даряването на кръвна плазма се извършва в помещение с отделен вход, което е оборудвано с един апарат за извличане на плазма; очаква се бизнесът в града да дари още един; отделно от здравното министерство са заявили, че имат готовност, при нужда и обезпечен персонал, да финансират и трети апарат. Утре пристигат и 80 сета консумативи, които са много важни към момента, каза Каназирева.

Д-р Джевизова добави, че най-трудно се намират донори с кръвна група АВ, които са едва 7 на сто, следващата група е В, но най-много са боледуващите от група А и 0. Не е необходимо гражданите да даряват от конкретната кръвна група, от която е пациентът, подчерта директорът на центъра.

Донорите могат да бъдат не само с PСR тест, но и с антигенен тест, и такъв за наличие на антитела, след като гамата от тестове вече е разширена, съобщи д-р Соня Джевизова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини