От х:

Днес в x:

Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка

Румънският премиер Лудовик Орбан обяви днес, че подава оставка от поста, след като неговата Национално-либерална партия (НЛП) остана втора на парламентарните избор вчера, изпреварена с близо 5 процентни пункта от Социалдемократическата партия (СДП), съобщи телевизия Диджи24.

"Не се вкопчвам в премиерския пост, не поставям никакви условия (...) Направих всичко, което беше в рамките на човешките сили. Тръгвам си със съзнанието за изпълнен дълг", заяви Орбан.

Той отбеляза, че по време на мандата му от година и един месец Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с изключително труден период и с безпрецедентна криза.

"Преговорите, които предстоят, трябва да доведат до десноцентристко правителство", посочи още Орбан. Той изрази увереност, че НЛП ще може да предложи достоен кандидат за премиер.

По-рано днес Орбан имаше разговор с президента Клаус Йоханис, който според политически източници, цитирани от телевизията, му е казал, че няма да бъде номиниран за премиерския пост в преговорите за бъдещото правителство.

Орбан обаче ще остане лидер на НЛП и в качеството си на такъв ще участва в консултациите с президента са съставяне на новия кабинет.

Той посочи, че временно премерският пост ще бъде поет от друг представител на правителството. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан, посочва телевизията.

Според неокончателни резултати СДП печели около 30 процента от гласовете, а НЛП - около 25 процента. На трето място с около 15 е реформисткият Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС.

Президентът Клаус Йоханис, който определя номинацията за премиер след консултации с парламентарните партии, заяви по-рано днес, че няма ясен победител на изборите. Той посочи, че десноцентристките партии имат над 50 процента заедно, което означава, че СДП ще остане извън управлението.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини