От х:

Днес в x:

Защо жените от хасковския край изсушавали главата на никулденския шаран

Никулден е един от важните православни  празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. На трапезата се слага задължително риба. В народната традиция рибата, след изчистването на люспите навявала тъжни мисли за голота и беднотия.

В Хасковския край има много поверия, запазени от стари времена, които домакините спазвали в подготовката на рибата за никулденската трапеза.

При почистването на шарана те внимавали да не падне люспа от него на земята, за да не се разпиляват и губят парите. Вярвало се и, че колкото повече люспи има рибата, толкова ще е по-богата къщата. Затова и не изхвърляли рибни люспи, а ги изсушавали и  всеки от къщата слагал от тях в кесията си.

Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която основната кост прилича на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в следващите дни. Тази традиция е под въздействие на християнската религия – рибата да има на главата си кост с формата на кръст. На тези изисквания отговаря освен шаранът, още и платиката и  мряната.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай –Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. 

На празника, за да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

По данни на НСИ за малките бебе момиченце избраното име Никол от родителите им е на трето място по популярност.

При новородените момчета Никола също е в топ 10 на изборите за име- на пето място, а Николай е на 11.

Николай обаче е сред най-разпространените имена при мъжете у нас и е на четвърто място след Георги, Иван и Димитър. Повече от 92 хил. българи носят името  Николай.

Николова и Николов са също сред най-популярните фамилии в България

Имениците на Никулден у нас са 196 083. 142 610 мъже и 53 473 жени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ка
    каунь
    12 -4
    09:58, 6 дек 2020
    Щото им е толкова акъла.
    • Am
      am
      9 -7
      10:44, 6 дек 2020
      Ами, българки ,. от къде акъл.
  • 2
    Ця
    Цяла статия за светец
    7 -9
    11:24, 6 дек 2020
    и всичко около шарани. люспи. нищо за вярата. българинта си е езичник и това си е. затова и е изоставен от Бога
  • 3
    АО
    А относно банкерите
    9 -1
    11:25, 6 дек 2020
    В Библията не пише хубави работи за тях. Кой и как е решил че светец е покровител на грабителите. На измамниците. Това е пълен абсурд
  • 4
    Бу
    Буквояд
    3 0
    21:10, 6 дек 2020
    От кога от Николай чудотворец стана на Николай мераклийски? Е това е, журналистите винаги могат ва бялото да напишат че е черно и обратно!
    Все пак честито на именниците !
  • 5
    А аз пазя изсушена плюнка от Вожда Бате Боцко Чекмеджето
    която тоя я изплю на една нива
    докато проверяваше гъзопровода на Делян Джуката
  • 6
    Чи
    Чист ромлянин
    0 0
    18:15, 7 дек 2020
    Изсушават му главата на шарана защото най-много им напомня на рязаните чепове на братята турци и роми - сухи и загрубели, гя-yрките обичат да им дере амджъка отвътре, бай Ганя от ракия и лимонада с кренвирш за мезе освен импотентен ами и сиренясал. Затова българките обичат да ги шляпат шивачите на анцузи
Последни новини