От х:

Днес в x:

Данъчните облекчения за деца чрез работодател до края на декември

До края на декември родителите на непълнолетни деца могат да ползват данъчно облекчение за тях чрез работодателя си. За целта те трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение: декларация за деца по чл. 22в или декларация за облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Задължително условие е родителят да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е като се направи справка на интернет страницата на НАП с безплатен персонален идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на НАП, обясняват от Данъчното.

Чрез работодател могат да се ползват и други видове данъчни облекчения, напомнят от офиса в Хасково.

От там уточняват, че първият начин, по който може да се ползват данъчните облекчения за деца, е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице в срок до 31 януари 2021 г. В този случай служителят предоставя на работодателя си декларацията за данъчно облекчение за деца до 31 декември 2020 г.

Вторият начин е с подаване в НАП на годишната данъчна декларация за получени доходи през 2020 г., което става в срок до 30 април следващата година. Към годишната данъчна декларация се прилага и съответния образец на декларация за облекчение за деца, като е необходимо към датата на подаване на годишната декларация в приходната агенция, родителят да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Данъчното облекчение за деца (по чл. 22в от ЗДДФЛ), което се ползва за 2020 г.,  дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата. С 200 лв. тя пада за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две пълнолетни деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца.

Данъчното облекчение за деца с увреждания за тази година, дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане.

Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК, напомнят от НАП -Хасково.

От там обръщат внимание, че новите размери данъчни облекчения за деца, които бяха гласувани наскоро, се отнасят за 2021 г. и ще се ползват както чрез работодател с подаване на декларация за облекчение през месец декември 2021 г. Другата възможност е чрез НАП с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април 2022 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    20
    20
    15 0
    11:23, 4 дек 2020
    20 леФа е . Българи убиват Българи. Българи грабят Българи. Българи лицемерничат с българи. Е как да се гордея ,че съм Българин като Българско правителство от 30 години ме унищожава. Целенасочено. Със външна - западна намеса. В същото време пуснеш си телевизора и ти обясняват за някакви евроатлантически ценности. Но това не са ценности за по -добър живот а права на геюве да се шибат където и когато си искат. И по- едно време човек усещша ,че живее в някакъв ад
Последни новини