От х:

Днес в x:

17 °C

Родопчанин вае скулптури от дърво с 12-килограмов моторен трион

Изображение 1 от 5

  Над 150 са творбите от дърво на родопчанина Велин Чаушев, направени откакто преди четири години му „влязла мухата“ да вае скулптури с моторен трион. 49-годишният настоящ строител и бивш футболист се възхищавал на предаванията за майсторите резбари по "Дискавъри" и "Нешънъл джиографик", но не си и представял, че ще се захване с това. “Ако някой ми беше казал преди 30 години, че ще занимавам с това, щях да се смея, но съдбата си знае работата“, казва Велин.
  Завършил е текстилния техникум в Златоград, близо до родното си село Старцево. След това бил две години граничар и се уволнил през 1991 г., когато в района, в началото на прехода, нямало никаква работа. „Всичко се променяше, съкращаваха работници, и в рудниците дори не търсеха хора. И поех към София. Изкарах там към 15 години, работех в строителството“, казва Велин. Преди 5-6 години решава да се върне да живее в Старцево, където са и възрастните му родители и продължил да работи в строителството. Междувременно се задомил, има син на 22 години и дъщеря на 18 години, но се развел. Казва, че първата си скулптура с триона направил от ...чакане. „Трябваше да нарежа дърва за огрев за зимата и чаках синът да ми помогне, но той се забави на лаптопа, и аз започнах да шаря с резачката по едно дърво. Неусетно се увлякох и два часа шарих по дървото. Междувременно се стъмни, стана студено, дървата не нарязах, но се прибрах на топло и продължих да си резбовам с триона, после го довършвах с длета и шлайфове. Така се получи първото ми мече“, казва Велин. На следващия ден той слязъл в механа в Старцево и показал на собственика какво е сътворил, а механджията го попитал дали може да направи и орел и го похвалил за мечето. „Мечето се получи сполучливо. Прибрах се и, въодушевен от похвалата, се заех с орела, а иначе подарих на собственика мечето, да му краси механата. Орелът не беше чак толкова добър, но горе-долу приличаше. Тогава реших да направя нещо за себе си. Започнах на всяка следваща скулптура да качвам снимки във фейсбук и така се започна, защото хората
  ми даваха много добри отзиви и ме стимулираха, и това ме завладя“, разказва самоукият резбар. Смее се, че без малко първата зима да остане през февруари-март без дърва за огрев, защото 1/3 направил на скулптури. Синът се шегуваше с мен, че ще трябва да горим скулптурите, за да се топлим, спомня си Велин. Първата му клиентка, от Калофер, се появила по Нова година. Направил лале от дърво, тя много го харесала и поискала да го купи. „Нямах представа колко струва подобно нещо, тя определи цена. Междувременно за всяка следваща скулптура отделях все повече време. Първо не бяха съвсем изпипани и някои хора наричаха стила ми кукерски, неопределен. Във въображението си ги виждах много добре, но не се получаваше както го исках. Сега и аз си харесвам скулптурите. Вече смятам, че ми се получават много добре. Но обръщах все повече внимание на детайлите, купих по-добри машини, голям шлайф. С времето завързах приятелства с колеги от цял свят, карвинг-майстори, във Фейсбук. Виждах как работят, те виждаха моите творби. И тяхната оценка ми е ценна, защото те харесват как работя, а това означава, че се справям много добре. Купих си и специална машина, която върши работа само на човек, който се занимава с карвинг, след доста голямо издирване“, разказва Велин. Вече е продал близо 70 скулптури из цяла България, една от които е табела на булевард на Руски паметник в София. Поръчал му я д-р Генчев. Продал е и 2-3 скулптури в Англия. А двора му е пълен с над 120 скулптури и от само себе си се е превърнал в изложба на открито. „Близките ми първоначално приемаха моята страст към карвинга на шега, но когато направих изложба с демонстрация в центъра на селото, взеха да гледат на скулптурите ми по-сериозно“, казва Велин. Чаушев е и футболна легенда от мъжкия отбор на Ивайловград. Започва спортната си кариера на 14 години. Направили му бенефис, на който скъсал ахилес, но дори гипсиран продължил да вае скулптури с резачката.
  „90% от скулптурите резбовам с моторния трион, 10% са оформяне на мигли, очи, уста, детайли. Имам три моторни триона, шлайф, прав шлайф, с борчета като на зъболекарите, но много голям, за дърворезба. Довършването на творбите правя с обгаряне, лакиране. Има доста работа, докато стане в готов вид. Повече време, месец-два, отива ако е човешки образ или тяло, докато при животните става по-бързо, за 10-15 дни“, казва Велин. Най-големите му скулптури са два мечока - единият с височина два метра, а другият - 1.50 м.
  Казва, че оценя работата си най-вече по отзивите на над 60 колеги карвинг-резбари, които работят по цял свят. Вече е представял свои творби и на първия в страната фестивал за дървени скуптури, иницииран от карвинг-резбаря Крум Велев от Самоков. „Исках да направим подобен фестивал и на Рожен, но заради пандемията всичко замря. В България все още карвинга не е толкова популярен. А и в тези години не се цени като цяло всякакъв вид изкуство, но има хора, които още като кача снимка на нова творба и се влюбват в нея и я искат“, казва Велин. Той не само продава, но и е подарявал много свои скулптури. Повечето са за набиране на дарения за болни деца. Дарил скулптура и на детската градина в Старцево.
  Той работи с всякакъв вид дърво, основно дъб, бук, бор. И името му като резбар вече е познато. Творбите в двора му идват специално да ги видят хора от цялата страна. През зимата пък прави и огромни скулптури от сняг.

  Източник: в. "Марица"

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини