От х:

Днес в x:

4 °C

Астроном любител откри откъде идва сигналът Wow!

Астроном любител идентифицира 15 звезди, подходящи за ролята на източник на радиосигнала Wow!, който може би е изпратен от друга цивилизация. Най-интестният кандидат сред намерените обекти беше подобна на Слънцето звезда, разположена на 1801 светлинни години, която може да стане добра цел за по-нататъшно търсене на планети. Препринт на изследването е публикуван в arXiv.org.

Към днешна дата най-необичайният кандидат за сигнал, изпратен от друга интелигентна цивилизация, е сигналът Wow! Той е записан през август 1977 г. от астроном Джери Ехман като част от проекта за търсене на извънземен интелект (SETI) с помощта на радиотелескопа Big Ear в щатския университет на Охайо.

Сигналът е интензивен, теснолентов и продължава 72 секунди, което съответства на теоретичните представи за сигнал, изпратен от извънземен интелект. По-нататъшните многогодишни опити за откриване на повторение на сигнала с помощта на наземни обсерватории не дават никакъв резултат, което поражда съмнения относно версията за неговата изкуствена природа.

Има различни хипотези за природата на сигнала Wow!, включително пулсари, въртящи се екзопланети, отражения на земни сигнали от космически отломки и кометна кома, но в крайна сметка нито една от версиите не е приета за окончателна.

Астрономът любител Алберто Кабалеро решава да определи възможния източник на сигнала Wow! Търсенето му се основава на предположението, че ако източникът на сигнала е друга форма на живот, тогава най-вероятно тя обитава на екзопланета, подобна на Земята, обикаляща около подобна на Слънцето звезда.

Вторият му критерий в търсенето на източника, който следва от уравнението на Дрейк, е, че друга цивилизация не може да бъде по-близо от 500 светлинни години от Слънцето, тъй като в този случай вероятността за намиране на чужд интелект е практически нула.

Кабалеро използва базата данни на космическия телескоп Gaia, която съдържа информация за свойствата и разположението на звездите в Млечния път. Извадката включва 66 звезди от спектрални типове от K до G, които са разположени в две малки области в съзвездието на Стрелец, откъдето може да е дошъл сигналът. Сред тях астрономът търси звезди с радиус от 0,83 до 1,15 от слънчевия радиус, ефективна температура от 4450 до 6000 келвина и светимост от 0,34 до 1,5 от слънчевата светимост.

В резултат намира 15 възможни кандидати, но най-интересна сред тях е звездата 2MASS 19281982-2640123, разположена на разстояние 1801 светлинни години от Слънцето. Тя има радиус 0,996 от слънчевия радиус, светимост 1,0007 от слънчевата светимост и ефективна температура 5783 келвина. Кабалеро вярва, че този обект може да се счита за добра цел за изследване с цел по-точно определяне на свойствата му и търсене на екзопланети или звезда спътник.

Трябва обаче да се има предвид, че изследването не включва слаби звезди, звезди, чиито свойства са слабо познати, и извънгалактически източници, поради което въпросът за природата на сигнала Wow! все още остава без окончателен отговор.

Източник: An approximation to determine the source of the WOW! Signal, arXiv:2011.06090 [physics.pop-ph] arxiv.org/abs/2011.06090

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини