От х:

Днес в x:

2 °C

Учени твърдят, че могат да управляват светкавиците

Можем ли да хванем мълния с помощта на устройство за смущения в небето? Учени твърдят това и техният проект на tractor beam – в научната фантастика хипотетичен лъч енергия, който може да се използва за преместване на обекти като космически кораби или задържането им неподвижно), може да намали една от най-големите причини за пожари.

Слабо захранваните небесни лазери биха могли да помогнат за пренасочване и да намалят интензивността на ударите на мълнията. Плюс това лазерът е далеч по-малко мощен от предишните проекти, което означава, че е много по-малко опасен и много по-възможен за използване.

Ето как работи: Учените изучават светкавичните модели и се договарят за някои предварително измислени пътища, които ще причинят най-малко вреда и ще пренасочат ударите на мълнии от най-сухите или по друг начин най-уязвимите места. След това те „грундират“ въздуха с помощта на слабомощен лазер, който отвежда графенови частици по дължината на лъча си.

Лъчът от поглъщащи светлината частици е светкавичен магнит и освен това намалява интензивността на разряда. Това, казват изследователите, представлява "ефективен подход за задействане, улавяне и насочване на електрически разряди във въздуха".

Това изследване се основава на съществуващите знания за това как лазерите могат да бъдат използвани за въздействие върху мълнията. Това е така, защото мощните лъчи създават вид плазмопровод във въздуха – като засяване на облаци за дъжд, линията на плазмата привлича мълния към нея и дори катализира изхвърлянията, за да могат да бъдат контролирани.
 
"Такова фотойонизиране обаче, предизвикано от директно оптично поле, изисква много висока интензивност на оптичното поле. Използването на такива лазерни лъчи с висока мощност може да ограничи обхвата на приложенията."

Представете си два лазерни лъча един до друг и те изглеждат еднакво. Но докато единият е толкова горещ, че добавя енергизирани йони към действителните атоми и молекули, от които е направен въздухът, но изискващ много голяма мощност, другият е като невидим шиш, който естествено подравнява определени частици в лъча.

Лъчът с графен постига същите цели, казват изследователите. "Нашият подход не разчита на фотойонизацията“, казват те. "Вместо това ние локално контролираме средния свободен път на електрони в околния въздух и приспособяваме условията на електрическия пробив."

Той не работи само с графен – изследователите насърчават бъдещи проучвания върху други материали, както метални, така и не. Всъщност дори не се нуждае само от права линия. "Тук използвахме единичен вихров транспортен лъч и показахме възможности по права линия“", обясняват те.

"Нашият подход обаче е приложим и за по-сложни сценарии. По-специално, ние предвиждаме насочване на електрически разряди по сложни триизмерни пътеки в околния въздух с използването на множество пространствено модулирани лъчи, включително лъчи, разпространяващи се по извита траектория. Освен това предлаганата от нас техника се отнася до атмосфери с различен газов състав и / или ниво на налягане."

Публикувано в Popular Mechanics.

Източник: megavselena

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини