От х:

Днес в x:

27 °C

SETI започва да търси лазерни сигнали от извънземен разум

Когато било изобретено радиото, хората предположили, че чрез него могат да комуникират и други, извънзенми цивилизации. Но сега нашата цивилизация започва да комуникира с лазери. След десетилетия мълчаливо слушане на радиосигнали от звездите, чудейки се дали сме сами във Вселената, сега астрономите започват да гледат Космоса за други признаци на извънземна технология - лазерни лъчи.

Breakthrough Listen, най-обширната програма за търсене на извънземен разум (SETI) в историята, обяви, че нейният екип ще започне да търси нови признаци на извънземна технология, като използва системата VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс Уипъл“ в Амадо, Аризона.

"Когато става въпрос за интелигентен живот извън Земята, ние не знаем къде съществува или как комуникира", казва в изявление Юрий Милнър, физик по ядрени частици, милиардер и основател на Breakthrough Listen. "Така че нашата философия е да търсим на колкото се може повече места и по възможно най-много начини. VERITAS разширява обхвата си на наблюдение още повече."

Използвайки VERITAS, астрономите ще започнат да сканират нощното небе за наносекундни проблясъци светлина от близките звезди. Подобно на фар в Космоса, тези кратки импулси оптична светлина биха затъмнили всички близки звезди и биха могли да са индикация за извънземна комуникация.

"С добавянето на VERITAS, ние ставаме чувствителни към важен нов клас сигнали - бързите оптични импулси", казва в изявление Андрю Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли. "Оптичната комуникация вече се използва от НАСА за предаване на изображения с висока разделителна способност до Земята от Луната, така че има причина да се смята, че напреднала цивилизация може да използва версия на тази технология за междузвездна комуникация."

VERITAS търсеше такива лазерни импулси от мистериозно затъмняващата се звезда на Таби, след като някои спекулираха, че около нея може да има извънземна мегаструктура, която да причини странно затъмняване. Ако най-мощните лазери на Земята бяха използвани от района на звездата на Таби и насочени в нашата посока, VERITAS би могъл да ги открие.

От 1 милион звезди в списъка с цели на Breakthrough Listen, повечето от тях са 10 до 100 пъти по-близки до Земята от звездата на Таби, което означава, че могат да бъдат открити дори по-слаби лазерни проблясъци от интелигентни извънземни.

Масивът от четири оптични 12-метрови телескопа на VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс“ в Амадо, Аризона традиционно се използва за откриване на гама лъчи - високоенергийно лъчение, излъчвано от екстремни космически обекти като експлодиращи звезди и дори черни дупки, в нощното небе. Когато гама лъчите ударят земната атмосфера, те произвеждат много слаби сини светкавици, наречени радиация на Черенков, защото частиците пътуват по-бързо от светлината през въздуха. Способността на VERITAS да открие и определи източника на тези краткотрайни сини светкавици го направи идеалният кандидат за търсене на лазерни лъчи от далечни звезди и галактики.

"Впечатляващо е колко подходящи са телескопите VERITAS за този проект, тъй като те са построени само с цел изучаване на много високоенергийни гама лъчи", казва в изявление Дейвид Уилямс, член на сътрудничеството в VERITAS и професор по физика в Калифорнийския университет Санта Крус.

Инициативата Breakthrough Listen е 10-годишен проект, финансиран от Милнър, руско-израелски милиардер и научен филантроп. Проектът, който започна през 2015 г., вече изследва над 1000 звезди в рамките на 160 светлинни години от Земята за признаци на извънземни радиосигнали, без положителни резултати.

"Ние вярваме, че животът е възникнал спонтанно на Земята, така че в една безкрайна вселена трябва да има и другаде да се е случило", заяви известният физик Стивън Хокинг по време на стартирането на инициативата. "Някъде в Космоса, може би интелигентният живот може да наблюдава тези наши светлини, осъзнавайки какво означават. Или нашите светлини скитат из безжизнен космос, невидими маяци, които съобщават, че сме тук, на една скала [...]? Така или иначе, няма по-добър въпрос."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини