От х:

Днес в x:

-1 °C

SETI започва да търси лазерни сигнали от извънземен разум

Когато било изобретено радиото, хората предположили, че чрез него могат да комуникират и други, извънзенми цивилизации. Но сега нашата цивилизация започва да комуникира с лазери. След десетилетия мълчаливо слушане на радиосигнали от звездите, чудейки се дали сме сами във Вселената, сега астрономите започват да гледат Космоса за други признаци на извънземна технология - лазерни лъчи.

Breakthrough Listen, най-обширната програма за търсене на извънземен разум (SETI) в историята, обяви, че нейният екип ще започне да търси нови признаци на извънземна технология, като използва системата VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс Уипъл“ в Амадо, Аризона.

"Когато става въпрос за интелигентен живот извън Земята, ние не знаем къде съществува или как комуникира", казва в изявление Юрий Милнър, физик по ядрени частици, милиардер и основател на Breakthrough Listen. "Така че нашата философия е да търсим на колкото се може повече места и по възможно най-много начини. VERITAS разширява обхвата си на наблюдение още повече."

Използвайки VERITAS, астрономите ще започнат да сканират нощното небе за наносекундни проблясъци светлина от близките звезди. Подобно на фар в Космоса, тези кратки импулси оптична светлина биха затъмнили всички близки звезди и биха могли да са индикация за извънземна комуникация.

"С добавянето на VERITAS, ние ставаме чувствителни към важен нов клас сигнали - бързите оптични импулси", казва в изявление Андрю Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли. "Оптичната комуникация вече се използва от НАСА за предаване на изображения с висока разделителна способност до Земята от Луната, така че има причина да се смята, че напреднала цивилизация може да използва версия на тази технология за междузвездна комуникация."

VERITAS търсеше такива лазерни импулси от мистериозно затъмняващата се звезда на Таби, след като някои спекулираха, че около нея може да има извънземна мегаструктура, която да причини странно затъмняване. Ако най-мощните лазери на Земята бяха използвани от района на звездата на Таби и насочени в нашата посока, VERITAS би могъл да ги открие.

От 1 милион звезди в списъка с цели на Breakthrough Listen, повечето от тях са 10 до 100 пъти по-близки до Земята от звездата на Таби, което означава, че могат да бъдат открити дори по-слаби лазерни проблясъци от интелигентни извънземни.

Масивът от четири оптични 12-метрови телескопа на VERITAS в обсерваторията „Фред Лоурънс“ в Амадо, Аризона традиционно се използва за откриване на гама лъчи - високоенергийно лъчение, излъчвано от екстремни космически обекти като експлодиращи звезди и дори черни дупки, в нощното небе. Когато гама лъчите ударят земната атмосфера, те произвеждат много слаби сини светкавици, наречени радиация на Черенков, защото частиците пътуват по-бързо от светлината през въздуха. Способността на VERITAS да открие и определи източника на тези краткотрайни сини светкавици го направи идеалният кандидат за търсене на лазерни лъчи от далечни звезди и галактики.

"Впечатляващо е колко подходящи са телескопите VERITAS за този проект, тъй като те са построени само с цел изучаване на много високоенергийни гама лъчи", казва в изявление Дейвид Уилямс, член на сътрудничеството в VERITAS и професор по физика в Калифорнийския университет Санта Крус.

Инициативата Breakthrough Listen е 10-годишен проект, финансиран от Милнър, руско-израелски милиардер и научен филантроп. Проектът, който започна през 2015 г., вече изследва над 1000 звезди в рамките на 160 светлинни години от Земята за признаци на извънземни радиосигнали, без положителни резултати.

"Ние вярваме, че животът е възникнал спонтанно на Земята, така че в една безкрайна вселена трябва да има и другаде да се е случило", заяви известният физик Стивън Хокинг по време на стартирането на инициативата. "Някъде в Космоса, може би интелигентният живот може да наблюдава тези наши светлини, осъзнавайки какво означават. Или нашите светлини скитат из безжизнен космос, невидими маяци, които съобщават, че сме тук, на една скала [...]? Така или иначе, няма по-добър въпрос."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини