От х:

Днес в x:

33 °C

SETI търси извънземен разум в сътрудничество с НАСА

Астрономите, посветени на търсенето на извънземен разум (SETI), обявиха ново сътрудничество с учени, работещи с телескоп на НАСА.

Така че извънземният лов най-накрая си е спечелил ивиците като научна дисциплина?

Ученият астроном Джил Тартър е посветила живота си на търсене на сигнали, излъчвани от далечни галактики. Те е вдъхновение за героя, изигран от Джоди Фостър във филма от 1997 г. "Контакт". Тартър разказва за колаборацията пред AFP.

"Прекарахме много време през годините, опитвайки се да се дистанцираме от псевдонауката и НЛО", казва 75-годишната Тартър, председател за изследванията на SETI в Института SETI в Калифорния, основан през 1984 г. и финансиран от магнати от Силиконовата долина, включително покойният Пол Алън.

"Правим научното проучване по начин, по който учените от други дисциплини вършат своята работа. Публикувахме документите и преминахме през партньорските проверки и изградихме интересни инструменти", продължи тя.

"Затова смятам, че днес е много по-достоверно, отколкото преди".

Съгласно споразумение, обявено в сряда на Международния конгрес по аеронавтика, учените, работещи по транзитния сателит за изследване на екзопланетите на НАСА (TESS), се обединиха с Breakthrough Listen - търсенето на извънземен разум, основано през 2015 г. от руския милиардер и интернет пионер Юрий Милнър.

Сканиране на небето

Два пробива помогнаха търсенето на извънземен разум да премине в реалността от сферата на научната фантастика: първото беше откриването през 1995 г. на първата екзопланета или планета извън нашата звездна система, находка, която току-що беше удостоена с Нобелова награда, и повече от 4000 повече са потвърдени такива планети впоследствие.

"Ако знаете, че има тилкова потенциално обитаеми места навън, как да не зададете въпроса дали някое от тях всъщност не е обитавано?" - каза Тартър.

Астрономите от SETI, използват оптични и радио телескопи, за да сканират небето за най-малките знаци, които биха посочили интелигентни форми на живот.

Но истината е, че те не знаят точно какво търсят.

"Не знаем как да намерим разум. Ние дори не знаем как да го определим много добре", каза Тартър.

"Но това, което всички ние правим, е да използваме технологията като прокси за интелигентност", добавя тя, което означава доказателство за нещо, създадено от интелигентен живот.

Това може да е телевизионен или радио сигнал, който достига до нас, точно както сигналите от нашата планета непрекъснато се излъчват в космоса.

Или астрономите може да са в състояние да направят странни вариации в светлинните модели на далечни планети, което би могло да показва наличието на огромни орбитални структури като космическите станции.

В бъдеще идеята би била също така да се анализира химичният състав на други планети, за да се търсят признаци на биологичен живот - както на Земята, където всичко - от метеоризма на говедата до фотосинтезата, допринася за състава на нашата атмосфера.

"Може да видим някакво отклонение в химията, което не можем да обясним по друг начин", каза Тартър, добавяйки "това изисква големи телескопи", подобни на проекта TESS на НАСА.

Има ли по-голям шанс човечеството да намери живот на Марс под формата на микроби, отколкото интелигентните извънземни в друга галактика?

„Мисля, че всяка една от тях може да бъде печеливша“, казва астрономът.

Тартър търси извънземни още от дипломирането си, но твърди, че никога не се е обезкуражавала.

"Хората, които вършат този вид работа, не стават от леглото сутрин, казвайки: Днес ще открия сигнал, защото вероятно ще си легнат разочаровани", казва тя. "Но сутрин стават от леглото, казвайки: Ще измисля начин да извърша издирването."

Но дори и да получим сигнал от друга цивилизация на 100 000 светлинни години, каква полза би ни донесла, тъй като ние няма да можем да я посетим и ще отнеме 100 000 години, за да ѝ върнем съобщение?

"Четете ли Шекспир, или древните гърци, или древните римляни? Научихме толкова много от тях, въпреки че не можем да им зададем въпроси", каза Тартър. "Така че това е информация, която остава във времето. Мисля, че това е доста добър модел за това каква може да бъде комуникацията с отдалечена технология."

Източник: Phys.org

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020
Последни новини