От х:

Днес в x:

13 °C

SETI търси извънземен разум в сътрудничество с НАСА

Астрономите, посветени на търсенето на извънземен разум (SETI), обявиха ново сътрудничество с учени, работещи с телескоп на НАСА.

Така че извънземният лов най-накрая си е спечелил ивиците като научна дисциплина?

Ученият астроном Джил Тартър е посветила живота си на търсене на сигнали, излъчвани от далечни галактики. Те е вдъхновение за героя, изигран от Джоди Фостър във филма от 1997 г. "Контакт". Тартър разказва за колаборацията пред AFP.

"Прекарахме много време през годините, опитвайки се да се дистанцираме от псевдонауката и НЛО", казва 75-годишната Тартър, председател за изследванията на SETI в Института SETI в Калифорния, основан през 1984 г. и финансиран от магнати от Силиконовата долина, включително покойният Пол Алън.

"Правим научното проучване по начин, по който учените от други дисциплини вършат своята работа. Публикувахме документите и преминахме през партньорските проверки и изградихме интересни инструменти", продължи тя.

"Затова смятам, че днес е много по-достоверно, отколкото преди".

Съгласно споразумение, обявено в сряда на Международния конгрес по аеронавтика, учените, работещи по транзитния сателит за изследване на екзопланетите на НАСА (TESS), се обединиха с Breakthrough Listen - търсенето на извънземен разум, основано през 2015 г. от руския милиардер и интернет пионер Юрий Милнър.

Сканиране на небето

Два пробива помогнаха търсенето на извънземен разум да премине в реалността от сферата на научната фантастика: първото беше откриването през 1995 г. на първата екзопланета или планета извън нашата звездна система, находка, която току-що беше удостоена с Нобелова награда, и повече от 4000 повече са потвърдени такива планети впоследствие.

"Ако знаете, че има тилкова потенциално обитаеми места навън, как да не зададете въпроса дали някое от тях всъщност не е обитавано?" - каза Тартър.

Астрономите от SETI, използват оптични и радио телескопи, за да сканират небето за най-малките знаци, които биха посочили интелигентни форми на живот.

Но истината е, че те не знаят точно какво търсят.

"Не знаем как да намерим разум. Ние дори не знаем как да го определим много добре", каза Тартър.

"Но това, което всички ние правим, е да използваме технологията като прокси за интелигентност", добавя тя, което означава доказателство за нещо, създадено от интелигентен живот.

Това може да е телевизионен или радио сигнал, който достига до нас, точно както сигналите от нашата планета непрекъснато се излъчват в космоса.

Или астрономите може да са в състояние да направят странни вариации в светлинните модели на далечни планети, което би могло да показва наличието на огромни орбитални структури като космическите станции.

В бъдеще идеята би била също така да се анализира химичният състав на други планети, за да се търсят признаци на биологичен живот - както на Земята, където всичко - от метеоризма на говедата до фотосинтезата, допринася за състава на нашата атмосфера.

"Може да видим някакво отклонение в химията, което не можем да обясним по друг начин", каза Тартър, добавяйки "това изисква големи телескопи", подобни на проекта TESS на НАСА.

Има ли по-голям шанс човечеството да намери живот на Марс под формата на микроби, отколкото интелигентните извънземни в друга галактика?

„Мисля, че всяка една от тях може да бъде печеливша“, казва астрономът.

Тартър търси извънземни още от дипломирането си, но твърди, че никога не се е обезкуражавала.

"Хората, които вършат този вид работа, не стават от леглото сутрин, казвайки: Днес ще открия сигнал, защото вероятно ще си легнат разочаровани", казва тя. "Но сутрин стават от леглото, казвайки: Ще измисля начин да извърша издирването."

Но дори и да получим сигнал от друга цивилизация на 100 000 светлинни години, каква полза би ни донесла, тъй като ние няма да можем да я посетим и ще отнеме 100 000 години, за да ѝ върнем съобщение?

"Четете ли Шекспир, или древните гърци, или древните римляни? Научихме толкова много от тях, въпреки че не можем да им зададем въпроси", каза Тартър. "Така че това е информация, която остава във времето. Мисля, че това е доста добър модел за това каква може да бъде комуникацията с отдалечена технология."

Източник: Phys.org

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини