От х:

Днес в x:

Публикуваха данните от най-мащабното търсене на извънземни

Проектът Breakthrough Listen, насочен към намиране на извънземни цивилизации, събра почти два петабайта данни. Сега те са публикувани в публичното пространство. Така че, сега всеки може да потърси сигнали от извънземни във файловете, публикувани като част от тази огромна работа за намиране на братя по разум.

Проектът стартира през 2016 година. През 2018 г. астрономите започнаха да търсят сигнали в галактически мащаб с помощта на австралийския телескоп CSIRO Parkes, сериозно модернизиран за проекта.

С този телескоп са получени половината от предоставените сега данни. Поради географското си положение той е идеален за наблюдение на равнината на Галактиката. Но именно там са концентрирани повечето от звездите и вероятно планетите. Другата половина от данните е събрана на радиотелескопа Green Bank в Съединените щати. Изследователите са търсили извънземни сигнали на честоти от 1 до 12 гигагерца.

Това е второто публикуване на данни на Breakthrough Listen. Първото бе през 2019 г. и оттогава количеството на получената информация се удвои, заяви водещият системен администратор на Breakthrough Listen Мат Лебофски (Matt Lebofsky). "Надяваме се, че тези набори от данни ще разкрият нещо ново и интересно, било то друг интелигентен живот във Вселената или все още неразкрит природен астрономически феномен."

„През цялата човешка история имахме ограничено количество данни за търсене на живот извън Земята. И затова всичко, което можехме да направим, бе да спекулираме. Сега получаваме много данни и можем да правим истинска наука итези данни са достъпни за широката общественост,з а всеки, който иска да знае отговора на този задълбочен въпрос“, заяви Юрий Милнър, основателят на Breakthrough Listen.

Участниците в проекта канят експерти от цял ​​свят да участват в анализа на събраните данни.

"Вероятно 20% или 30% от данните от всички проведени от нас наблюдения са анализирани и включени в [научни] статии, - разказва Андрю Симиън (Andrew Siemion) от Института по SETI -. Нашата цел - да ги анализираме не само до 100%, а и 1000% или 2000%. Искаме да ги анализираме многократно".

Астрономите търсят радиосигнали от 20-те най-близки звезди, подредени така, че Земята да може да бъде открита от техните системи по транзитния метод. Инструментите за наблюдение са достатъчно чувствителни, за да открият насочен предавател с мощността на радиотелескопа Arecibo.

Неанализираните наблюдения от изследването на галактическия диск и галактическия център са приоритет за Breakthrough Listen поради по-голямата вероятност да се наблюдава изкуствен сигнал от този регион на плътни звезди. Ако изкуствените предаватели не са често срещани в галактиката, тогава търсенето на силен предавател сред милиардите звезди в диска на нашата галактика е най-добрата стратегия, коментира Симиън.

От друга страна, поставянето на мощен, междугалактичен предавател в ядрото на нашата галактика, може би захранван от черната дупка с маса 4 милиона масата на Слънцето, може да не е извън възможностите на една много напреднала цивилизация. Галактическите центрове могат да бъдат т. нар. "точки на Шелинг"* - вероятни места за среща на цивилизациите или поставяне на маяци, за да покажат своето местоположение.

*В теорията на игрите "фокусна точка" (или точка на Шелинг) е решение, което хората са склонни да избират по подразбиране при липса на комуникация. Концепцията е въведена от американския икономист Томас Шелинг в книгата си „Стратегия на конфликта“ (1960). Но очевидността на фокусната точка зависи от времето, мястото и самите хора и може да не е окончателното решение.

„Галактическият център е обект на много специфична и съгласувана кампания, бключваща всички наши съоръжения, тъй като сме единодушни, че този регион е най-интересната част от галактиката Млечен път“, заяви Симиън. „Ако една напреднала цивилизация от Млечния път иска да постави някакъв маяк, връщайки се към идеят за точките на Шелинг, галактическият център би бил добро място за това. Той е изключително енергиен, така че човек може да си представи, че ако една напреднала цивилизация иска да впрегне много енергия, тя по някакъв начин би могли да използва свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката Млечен път".

Изследователите също провериха дали междузвездните скитници Омуамуа и 2I/Borisov подават някакви съмнителни сигнали.

Breakthrough Listen публикува наблюденията си на междузвездната комета 2I/Borisov, която имаше близка среща със Слънцето през декември и сега е на път да излезе от Слънчевата система. По-рано групата сканира междузвездния обект 'Оумуамуа, който премина през центъра на нашата Слънчева система през 2017 г. Нито един от тях не показа сигнали с предполагаем изкуствен произход.

 Но астрономите не се отчайват, защото повечето търсения тепърва предстоят.

Между другото, сега известният радиотелескоп VLA се присъединява към търсенето на сигнали от извънземни. Астрономите няма да преглеждат неговите програми за наблюдение, просто всички събрани данни ще бъдат анализирани за две цели. Астрофизиците ще изследват Вселената, а ентусиастите по контактите с извънземни ще търсят съобщения от братя по разум. За това Институтът SETI ще инсталира специален интерфейс на VLA.

Източник:

Breakthrough Listen scans Milky Way Galaxy for beacons of civilization, UC Berkeley

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини