От х:

Днес в x:

Парламентът подкрепи ветото на президента за нерегламентирания превоз на пътници

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху разпоредби от Кодекса на търговското корабоплаване и върна промените за повторно обсъждане. В зала, и онлайн, гласуваха общо 172 народни представители, от които "за" бяха 93, "против"- 61, а 18 - въздържали се.

В зала и онлайн със "за" гласуваха 93-ма депутати на ГЕРБ, против бяха 55 народни представители от "БСП за България" и шестима независими. Десет депутати от "Обединени патриоти", седем от "Воля-българските родолюбци" и един независим гласуваха с въздържали се. Парламентарната група на ДПС не участва в гласуването.

Законът за изменение и допълнение на Кодекса за търговското корабоплаване не е приет и следва да бъде повторно обсъден на второ гласуване, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Президентът наложи вето върху разпоредбите, с които се инкриминира нерегламентирания превоз на пътници. В мотивите си държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и сега са обявени за административно нарушение, но настоява за конкретика кога нерегламентираният превоз на пътници ще се преследва по административен ред и кога по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и по какви критерии нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. В мотивите си държавният глава допълва още, че не са уточнени и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

В хода на дискусията вносителят на промените, народният представител от ГЕРБ Иглика Събева определи мотивите на президента като "бланкетни" и "общи" и "оскъдни".

С промените, внесени от Събева в Кодекса за търговското корабоплаване, се предвиждаше въвеждане на наказателна отговорност за лицата, които извършват обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, като предвиденото наказание бе лишаване от свобода от две до пет години, и конфискация на моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, в полза на държавата, независимо чия собственост е.

От "БСП за България" настояха, че така под ударите на закона попадат и хората, които извършват споделено пътуване. Освен това те атакуваха и несъразмерността на предвиденото наказание. Крум Зарков от левицата посочи, че няма какво да се каже за закон, с който едно и също деяние може да се наказва по два реда и визира предвиденото административно наказание и въведения състав в Наказателния кодекс.

Зарков допълни, че не само не са ясни точните състави на извършваното престъпление, но и с промените се нарушават основните принципи на наказателното право за пропорционалност и съразмерност на наказанието. Струва ли ви се съразмерно, когато тези престъпления ще бъдат по-тежко наказвани от престъпления като блудството, изнасилване, трафика на хора, задържането на заложник, които също ще се наказват по-леко от този нерегламентиран превоз, коментира депутатът.

Колегата му Георги Свиленски настоя, че проблемът не е в размера на наказанието, а в извършвания контрол. Той подчерта, че от извършени през 2018 г. близо 13 хиляди проверки на пътя, са съставени едва 104 акта, което по думите му представлява под един процент, от които само 29 са влезли в сила. Свиленски посочи, че в годините назад има трима директори на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", арестувани с пари в гардероба, над 40 арестувани инспектори и попита защо не се въведе наказателна отговорност за органите на администрацията, които не изпълняват законовите си правомощия, а вместо това те се наказват административно. Свиленски бе категоричен, че под ударите на този закон попада споделенето пътуване и предупреди председателя на парламента Цвета Караянчева, че и бусовете на Народното събрание, с които се возят депутатите до сградата на парламента, както и бусовете на общините за организиран превоз, също попадат под ударите на този закон.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти", заяви, че ще се въздържат от подкрепа на закона и изрази надежда при ново четене текстовете да се усъвършенстват и да се даде гаранция, че споделеното пътуване не попада в обхвата на наказателната отговорност.

Красимир Янков, независим народен представител заяви, че се бърза с това изменение на НК в края на мандата. Той бе категоричен, че няма да подкрепят измененията в закона, тъй като с тях се дава инструмент в ръцете на администрацията за осигуряване на корпоративен вот и вот под натиск.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини