От х:

Днес в x:

7 °C

Парламентът подкрепи ветото на президента за нерегламентирания превоз на пътници

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху разпоредби от Кодекса на търговското корабоплаване и върна промените за повторно обсъждане. В зала, и онлайн, гласуваха общо 172 народни представители, от които "за" бяха 93, "против"- 61, а 18 - въздържали се.

В зала и онлайн със "за" гласуваха 93-ма депутати на ГЕРБ, против бяха 55 народни представители от "БСП за България" и шестима независими. Десет депутати от "Обединени патриоти", седем от "Воля-българските родолюбци" и един независим гласуваха с въздържали се. Парламентарната група на ДПС не участва в гласуването.

Законът за изменение и допълнение на Кодекса за търговското корабоплаване не е приет и следва да бъде повторно обсъден на второ гласуване, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Президентът наложи вето върху разпоредбите, с които се инкриминира нерегламентирания превоз на пътници. В мотивите си държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и сега са обявени за административно нарушение, но настоява за конкретика кога нерегламентираният превоз на пътници ще се преследва по административен ред и кога по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и по какви критерии нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. В мотивите си държавният глава допълва още, че не са уточнени и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

В хода на дискусията вносителят на промените, народният представител от ГЕРБ Иглика Събева определи мотивите на президента като "бланкетни" и "общи" и "оскъдни".

С промените, внесени от Събева в Кодекса за търговското корабоплаване, се предвиждаше въвеждане на наказателна отговорност за лицата, които извършват обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, като предвиденото наказание бе лишаване от свобода от две до пет години, и конфискация на моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, в полза на държавата, независимо чия собственост е.

От "БСП за България" настояха, че така под ударите на закона попадат и хората, които извършват споделено пътуване. Освен това те атакуваха и несъразмерността на предвиденото наказание. Крум Зарков от левицата посочи, че няма какво да се каже за закон, с който едно и също деяние може да се наказва по два реда и визира предвиденото административно наказание и въведения състав в Наказателния кодекс.

Зарков допълни, че не само не са ясни точните състави на извършваното престъпление, но и с промените се нарушават основните принципи на наказателното право за пропорционалност и съразмерност на наказанието. Струва ли ви се съразмерно, когато тези престъпления ще бъдат по-тежко наказвани от престъпления като блудството, изнасилване, трафика на хора, задържането на заложник, които също ще се наказват по-леко от този нерегламентиран превоз, коментира депутатът.

Колегата му Георги Свиленски настоя, че проблемът не е в размера на наказанието, а в извършвания контрол. Той подчерта, че от извършени през 2018 г. близо 13 хиляди проверки на пътя, са съставени едва 104 акта, което по думите му представлява под един процент, от които само 29 са влезли в сила. Свиленски посочи, че в годините назад има трима директори на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", арестувани с пари в гардероба, над 40 арестувани инспектори и попита защо не се въведе наказателна отговорност за органите на администрацията, които не изпълняват законовите си правомощия, а вместо това те се наказват административно. Свиленски бе категоричен, че под ударите на този закон попада споделенето пътуване и предупреди председателя на парламента Цвета Караянчева, че и бусовете на Народното събрание, с които се возят депутатите до сградата на парламента, както и бусовете на общините за организиран превоз, също попадат под ударите на този закон.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти", заяви, че ще се въздържат от подкрепа на закона и изрази надежда при ново четене текстовете да се усъвършенстват и да се даде гаранция, че споделеното пътуване не попада в обхвата на наказателната отговорност.

Красимир Янков, независим народен представител заяви, че се бърза с това изменение на НК в края на мандата. Той бе категоричен, че няма да подкрепят измененията в закона, тъй като с тях се дава инструмент в ръцете на администрацията за осигуряване на корпоративен вот и вот под натиск.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини