От х:

Днес в x:

Мая Манолова нарече новия закон за ВиК услугите „лобистки“

Изображение 1 от 4

    Новият закон за ВиК услугите, който е на обществено обсъждане, е лобистки в полза на държавните ВиК. В него няма никаква защита за потребителите, никакви гаранции за качество и нормално водоподаване. Затова той трябва да бъде оттеглен. Така коментира темата в Димитровград Мая Манолова.

    Според Манолова предлаганото законодателство няма да реши нито един проблем, а ще създаде нови. Един от тях е въвеждането на три такси за достъп.

    „Това означава, че независимо дали ползваш вода, дали живееш в един имот и дали там реално се ползва вода, ще плащаш такса за достъп до питейна вода, такса за канализация и такса за пречистване. Това са три такси, които нямат таван и не се включват в социалната поносимост на цената на водата.„, коментира Манолова и посочи, че, ако предложенията бъдат приети, тепърва сметките ни за водат ще растат.

    Именно заради очакваните по-високи сметки от началото на годината за вода протестират и димитровградчани. Те са против присъединяването на общинското ВиК към ВиК Асоциацията на Област Хасково. Днес няколко от недоволните се срещнаха с Мая Манолова, за да споделят проблема.

    Хората се опасяват, че с влизането на общинското ВиК в Областната асоциация водата от началото на следващата година при тях ще поскъпне драстично, а дали ще се подобри качеството на услугата е съмнително. Хората негодуват и че не е потърсено мнението им за присъединяването.

    „Предаването на общинското ВиК в Димитровград на ВиК Асоциацията на област Хасков беше направено конспиративно. Разбрахме едва, когато вече имаше решение за това на Общинския съвет. Не е проведено обществено обсъждане. Във времето на гласност и демокрация нещата се вършат тайно“, коментира Ангел Маринов.

    Проблем е присъединяването на общинското ВиК в Димитровград към ВиК асоциацията на област Хасково, посочи и Мая Манолова, която беше на среща с недоволните граждани от Димитровград. Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" посочи, че самите хората се свързали с нея в социалната мрежа, за да търсят подкрепа.

    С влизането на Димитровград в областната ВиК асоциация комплексната цена на водата ще се покачи драстично. За града тя сега е 1,82 лв за кубик, а от първи януари 2021 година тя ще бъде 3,52 лв, което е около 80 % поскъпване, подчерта Манолова.

    В селата в димитровградско също се очаква поскъпване, което ще бъде от 1,14 лв на 2,40 лв, тъй като те не плащат за пречистване и за канал на много от местата.

    „Нищо не печели Димитровград от присъединяването към Областната ВиК асоциация“, заключи Манолова. И припомни, че Общинският съвет на Димитровград е гласувал „въздържал се“ по предложения бизнес план на ВиК -Хасково, където беше заложено поскъпването и който вече е одобрен от КЕВР.

    За поскъпването са се въздържаха и останалите общини с дялове, единствено предложението за повишаване цената на водата беше подкрепено от Община Минерални бани, която е с 1,54% от общия дял и от областния управител на Хасково, който, като представител на държавата има 35 % дялово участие във ВиК Асоциацията. В крайна сметка думата имаше КЕВР, която даде “зелена светлина“ за поскъпването на водата.

    Манолова определи решението като незаконно с недостатъчно мнозинство.

    Като проблем в Димитровград тя посочи, че не са ясни параметрите на услугата, която хората ще получават срещу по-скъпата цена. Това важи и за цялата област, подчерта тя, като открои, че няма поет ангажимент за това, че в населените места, които са без вода или имат проблеми с водоподаването, положението ще се подобри.

    По сега действащия закон хората нямат право да обжалват цената на водата, добави Манолова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Ин
      Интифата е от ЕС
      23 -4
      14:52, 16 ное 2020
      Ако някой се съмнява, че окрупняването на ВиК, вдигането на цените и прочие, ще доведе до повишаване на качеството на водата, той е болен от оптимистичен Ковид. Всичко се прави, за да се приватизира, най-вероятно от чужди собственици и властта да се отърве от един проблем. Дълбоко се съмнявам, че вождовете на опозицията, имат друг замисъл по този въпрос.
      • Ло
        Лоби бар
        16 -14
        18:18, 16 ное 2020
        Майче, от лоби бара ли почна да лобираш за Божков-черепа. Успя ли с лобизма си да му върнеш старинни предмети купени от иманяри? Да си беше седяла на дупето и работиш за гражданите като омбудсман.
    • 2
      Ли
      Лисан
      15 -13
      15:49, 16 ное 2020
      Когато /АКО / дойде на власт Майчето ще държи като удавена този закон да е в сила!
      • Ко
        Костинброд
        14 -5
        19:49, 16 ное 2020
        Майче га предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС яде кюфтета.
        Га излъга за печатницата в Костинброд пак яде кюфтета.
        Сега какви кюфтета си яла?
    • 3
      Ка
      Като
      27 -5
      16:52, 16 ное 2020
      Като гласува въздържал се, димитровградския кмет димов постави съдбата на димитровградчани в ръцете на КЕВР. Като член на Асоциациата по В и К беше длъжен да защити димитровградчани и да гласува против. Но той постави себе си пред всички и измени на всички граждани на Димитровград. Лицемерието е голямо когато обещаваш, че ще работиш за Димитровград. Впрочем, тази измяна не е от днес. Той го е правил няколкократно. Само да напомня, че едно от тези измени е построяването на водопровода Черноконево- Меричлери, вместо изграждане на помпена станция западно от кв. "Черноконево" с голям дебит на вода, чиста и с хубави качества. Така , че когато сме в ръцете на лъжата и лицемерието не ни чака нищо хубаво. Много ги траем. Много му пука на кмета милионер, че водата на пенсионерите с 200-300 лв. пенсия се увеличава двойно. Та всички кметове на герб се отчитаха на Цецо, а сега на Борисов и всичко се прави под режисура. Сами си пишат законите и не зачитат никого.
    • 4
      Из
      Избори
      16 -8
      17:55, 16 ное 2020
      След изборите ще ви останат само снимките с Майчето !
      Всички вдигат шум предизборно !
    • 5
      11
      11111
      12 -2
      19:35, 16 ное 2020
      на запад ги наричат лобисти на едрия капитал...защо ли при нас не ги наричат представители на олигарсите...в Парламента...след уедряването следва на едро приватизация...Софийска Вода купува на едро един кубик за 4 ст. и го продава на дребно 2.20лв- французи...какво да ги правиш...
    • 6
      Хр
      Христо
      13 -7
      19:50, 16 ное 2020
      госпожа Галева, с много подръжници....5 човека. Вероятно 3- мата са и шофьора, секретаря и ПР-а.
      Голяма подкрепа, голямо нещо, за туй нищо....пфу
    • 7
      Ва
      Вай вай
      13 -4
      19:59, 16 ное 2020
      ВиК асоциацията е държавна собственост-демек държавата да лобира за себе си!
      Майче , вземи са гръмни!
    • 8
      Па
      Паржу
      13 -3
      20:36, 16 ное 2020
      Г-жа М. Манолова отби ли се при д-р Найденова на по кафе?
      • Бе
        Белева
        3 -1
        00:10, 17 ное 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 9
      Та
      Тази
      6 -3
      09:38, 17 ное 2020
      Тази г-жа Манолова само преди няколко години връчи приза " Добро сърце" на кмета димов. Объркана ли беше тогава, но сега се видя "доброто сърце" на лъжеца димов. Излъга още в началото на своя мандат като депутат и като кмет. Лъжеца си остава винаги лъжец.
    • 10
      Дя
      Дядо...
      4 -3
      10:22, 17 ное 2020
      Дядо ми казваше:Да те пази Господ от незадоволена жена!!!
    • 11
      Ви
      Вили
      1 -4
      12:44, 18 ное 2020
      Мая, пита ли Стефчо фейка от завода в Димитровград, дали може да правиш този коментар?
      Той говорел, че сте били големи приятели и и щял да си плати за да влезе в твоята организация.
      Много жалко!
    Последни новини