От х:

Днес в x:

6 °C

Мая Манолова нарече новия закон за ВиК услугите „лобистки“

Изображение 1 от 4

  Новият закон за ВиК услугите, който е на обществено обсъждане, е лобистки в полза на държавните ВиК. В него няма никаква защита за потребителите, никакви гаранции за качество и нормално водоподаване. Затова той трябва да бъде оттеглен. Така коментира темата в Димитровград Мая Манолова.

  Според Манолова предлаганото законодателство няма да реши нито един проблем, а ще създаде нови. Един от тях е въвеждането на три такси за достъп.

  „Това означава, че независимо дали ползваш вода, дали живееш в един имот и дали там реално се ползва вода, ще плащаш такса за достъп до питейна вода, такса за канализация и такса за пречистване. Това са три такси, които нямат таван и не се включват в социалната поносимост на цената на водата.„, коментира Манолова и посочи, че, ако предложенията бъдат приети, тепърва сметките ни за водат ще растат.

  Именно заради очакваните по-високи сметки от началото на годината за вода протестират и димитровградчани. Те са против присъединяването на общинското ВиК към ВиК Асоциацията на Област Хасково. Днес няколко от недоволните се срещнаха с Мая Манолова, за да споделят проблема.

  Хората се опасяват, че с влизането на общинското ВиК в Областната асоциация водата от началото на следващата година при тях ще поскъпне драстично, а дали ще се подобри качеството на услугата е съмнително. Хората негодуват и че не е потърсено мнението им за присъединяването.

  „Предаването на общинското ВиК в Димитровград на ВиК Асоциацията на област Хасков беше направено конспиративно. Разбрахме едва, когато вече имаше решение за това на Общинския съвет. Не е проведено обществено обсъждане. Във времето на гласност и демокрация нещата се вършат тайно“, коментира Ангел Маринов.

  Проблем е присъединяването на общинското ВиК в Димитровград към ВиК асоциацията на област Хасково, посочи и Мая Манолова, която беше на среща с недоволните граждани от Димитровград. Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" посочи, че самите хората се свързали с нея в социалната мрежа, за да търсят подкрепа.

  С влизането на Димитровград в областната ВиК асоциация комплексната цена на водата ще се покачи драстично. За града тя сега е 1,82 лв за кубик, а от първи януари 2021 година тя ще бъде 3,52 лв, което е около 80 % поскъпване, подчерта Манолова.

  В селата в димитровградско също се очаква поскъпване, което ще бъде от 1,14 лв на 2,40 лв, тъй като те не плащат за пречистване и за канал на много от местата.

  „Нищо не печели Димитровград от присъединяването към Областната ВиК асоциация“, заключи Манолова. И припомни, че Общинският съвет на Димитровград е гласувал „въздържал се“ по предложения бизнес план на ВиК -Хасково, където беше заложено поскъпването и който вече е одобрен от КЕВР.

  За поскъпването са се въздържаха и останалите общини с дялове, единствено предложението за повишаване цената на водата беше подкрепено от Община Минерални бани, която е с 1,54% от общия дял и от областния управител на Хасково, който, като представител на държавата има 35 % дялово участие във ВиК Асоциацията. В крайна сметка думата имаше КЕВР, която даде “зелена светлина“ за поскъпването на водата.

  Манолова определи решението като незаконно с недостатъчно мнозинство.

  Като проблем в Димитровград тя посочи, че не са ясни параметрите на услугата, която хората ще получават срещу по-скъпата цена. Това важи и за цялата област, подчерта тя, като открои, че няма поет ангажимент за това, че в населените места, които са без вода или имат проблеми с водоподаването, положението ще се подобри.

  По сега действащия закон хората нямат право да обжалват цената на водата, добави Манолова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   Ин
   Интифата е от ЕС
   23 -4
   14:52, 16 ное 2020
   Ако някой се съмнява, че окрупняването на ВиК, вдигането на цените и прочие, ще доведе до повишаване на качеството на водата, той е болен от оптимистичен Ковид. Всичко се прави, за да се приватизира, най-вероятно от чужди собственици и властта да се отърве от един проблем. Дълбоко се съмнявам, че вождовете на опозицията, имат друг замисъл по този въпрос.
   • Ло
    Лоби бар
    16 -14
    18:18, 16 ное 2020
    Майче, от лоби бара ли почна да лобираш за Божков-черепа. Успя ли с лобизма си да му върнеш старинни предмети купени от иманяри? Да си беше седяла на дупето и работиш за гражданите като омбудсман.
  • 2
   Ли
   Лисан
   15 -13
   15:49, 16 ное 2020
   Когато /АКО / дойде на власт Майчето ще държи като удавена този закон да е в сила!
   • Ко
    Костинброд
    14 -5
    19:49, 16 ное 2020
    Майче га предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС яде кюфтета.
    Га излъга за печатницата в Костинброд пак яде кюфтета.
    Сега какви кюфтета си яла?
  • 3
   Ка
   Като
   27 -5
   16:52, 16 ное 2020
   Като гласува въздържал се, димитровградския кмет димов постави съдбата на димитровградчани в ръцете на КЕВР. Като член на Асоциациата по В и К беше длъжен да защити димитровградчани и да гласува против. Но той постави себе си пред всички и измени на всички граждани на Димитровград. Лицемерието е голямо когато обещаваш, че ще работиш за Димитровград. Впрочем, тази измяна не е от днес. Той го е правил няколкократно. Само да напомня, че едно от тези измени е построяването на водопровода Черноконево- Меричлери, вместо изграждане на помпена станция западно от кв. "Черноконево" с голям дебит на вода, чиста и с хубави качества. Така , че когато сме в ръцете на лъжата и лицемерието не ни чака нищо хубаво. Много ги траем. Много му пука на кмета милионер, че водата на пенсионерите с 200-300 лв. пенсия се увеличава двойно. Та всички кметове на герб се отчитаха на Цецо, а сега на Борисов и всичко се прави под режисура. Сами си пишат законите и не зачитат никого.
  • 4
   Из
   Избори
   16 -8
   17:55, 16 ное 2020
   След изборите ще ви останат само снимките с Майчето !
   Всички вдигат шум предизборно !
  • 5
   11
   11111
   12 -2
   19:35, 16 ное 2020
   на запад ги наричат лобисти на едрия капитал...защо ли при нас не ги наричат представители на олигарсите...в Парламента...след уедряването следва на едро приватизация...Софийска Вода купува на едро един кубик за 4 ст. и го продава на дребно 2.20лв- французи...какво да ги правиш...
  • 6
   Хр
   Христо
   13 -7
   19:50, 16 ное 2020
   госпожа Галева, с много подръжници....5 човека. Вероятно 3- мата са и шофьора, секретаря и ПР-а.
   Голяма подкрепа, голямо нещо, за туй нищо....пфу
  • 7
   Ва
   Вай вай
   13 -4
   19:59, 16 ное 2020
   ВиК асоциацията е държавна собственост-демек държавата да лобира за себе си!
   Майче , вземи са гръмни!
  • 8
   Па
   Паржу
   13 -3
   20:36, 16 ное 2020
   Г-жа М. Манолова отби ли се при д-р Найденова на по кафе?
   • Бе
    Белева
    3 -1
    00:10, 17 ное 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 9
   Та
   Тази
   6 -3
   09:38, 17 ное 2020
   Тази г-жа Манолова само преди няколко години връчи приза " Добро сърце" на кмета димов. Объркана ли беше тогава, но сега се видя "доброто сърце" на лъжеца димов. Излъга още в началото на своя мандат като депутат и като кмет. Лъжеца си остава винаги лъжец.
  • 10
   Дя
   Дядо...
   4 -3
   10:22, 17 ное 2020
   Дядо ми казваше:Да те пази Господ от незадоволена жена!!!
  • 11
   Ви
   Вили
   1 -4
   12:44, 18 ное 2020
   Мая, пита ли Стефчо фейка от завода в Димитровград, дали може да правиш този коментар?
   Той говорел, че сте били големи приятели и и щял да си плати за да влезе в твоята организация.
   Много жалко!

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини