От х:

Днес в x:

Министър Ангелов: Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици и не се самолекувайте

Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици и не се самолекувайте. Това ще доведе до тежки последствия цялото общество. Това апелира по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов. Имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, увери той.

„Азитромицинът и, който и да е друг антибиотик, не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия“, апелира министърът. Тези препарати понижават имунитета, а това може да доведе до невъзможност организмът да се справи с инфекцията.

Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните - 23%, сочат данните за вчерашния ден. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, съобщи още здравният министър.

В областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е на-високият процент на заетост на болнични легла за лечение на COVID-19, каза министър Ангелов. Леглата в България за лечение на неусложнени състояния са заети 40 на сто, а за интензивни състояние са заети 23 процента, каза той.
Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база в България и те почти наближават 1000 на денонощие.

Мерките досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрола на разпространението на инфекцията, България се намира на 7 място в ЕС по смъртност, каза министърът.

В области, където контролът на заболяването е заплаха за системата, се налагат и допълнителни мерки.
Обмисля се вариант за промяна на "зеления коридор" за пазаруване за възрастните хора в зависимост от разпространението на болестта.

Директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 процента от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой.

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения, обобщи министърът. До момента са починали 22 медицински специалисти. Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания, поясни още здравният министър.

Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост у нас достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя, заяви доц. Ангел Кунчев.

Натискът върху лечебните заведения в последните дни намаля, което позволи да се преразпредели потокът от пациенти, съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини