От х:

Днес в x:

Министър Ангелов: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията

"Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани. За да могат да бъдат достъпни за тези, които имат желание, доброволно да си ги сложат и да успеем да се преборим с тази пандемия".

Заетостта на леглата в страната от разкритите за лечение на коронавирус е близо 30 на сто, а в интензивните отделения - около 20 на сто, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията, каза още той и призова спазването на въведените мерки и проява на разум.

В държавата има достатъчно количества лични предпазни средства. Днес ще бъдат доставени още 1700 флакона ремдесивир. Следващото количество ще бъде през следващата седмица, когато се очакват 4300 флакона от медикамента.

Пациентите да не гледат на този медикамент като панацея, подчерта той и уточни, че като всяко друго лекарство и това има странични ефекти.

Лечението с ремдесивир се извършва по определени критерии. Всяко лечебно заведение работи по протоколи, които са достъпни и доказали ефикасността си, каза още министър Ангелов. Големи болници, които имат най-голям опит с лечение с ремдесивир, са изработили единен протокол за лечение на коронавирусна инфекция.

Няма специфичен медикамент за лечение на коронавирусна инфекция, но се надяваме през април да има ваксина за българските граждани, каза още той.

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешки животи", каза още Ангелов.

"Ще трябва да удължим противоепидемичните мерки и след 12 ноември. Време е да помислим за ограничаване на работата на заведенията, които не ограничихме досега и те да работят до 22 часа. Присъствената работа в офиса ще трябва да е до 50%. Тези, които могат да работят извън офиса, ще трябва да го правят. Вече считаме, че за цели области 5 – 12 клас трябва да са на дистанционно обучение. Горещата ни препоръка към висшите училища е изцяло преминаване на дистанционно образование, изключение само за медицинските специалности. Трябва да се възстанови коридорът за пазаруване за хора над 65-годишна възраст в интервала от 8 до 10 часа", каза д-р Ангел Кунчев

"Като цяло натискът върху болниците в София е много голям”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. "Искам да благодаря на всички граждани, които спазват мерките и които наистина разбраха какво е да има този сериозен натиск върху болниците и върху нас и ни помагат по този начин".

Проф. Балтов припомни: "При първите симптоми на неразположение – леко повишаване на температурата, мускулна слабост, подобна на мускулна треска, останете си вкъщи, не ходете на работа. Поне 1-2 дена стойте вкъщи. Ако проблемите се засилят – потърсете личния си лекар. Когато нямате такъв – може да се обърнете към специалисти в РЗИ".

Според него трябва да има диференциране при лечението на заразените пациенти. "В момента натискът върху болниците, които извършват триаж, който може да бъде направен от личните лекари, е огромен. Ако личният лекар поеме отговорността и поеме лечението на леките пациенти буквално от първия ден до момента, в който те имат нужда от лечение в болница, това много ще ни облекчи”, категоричен бе директорът на "Пирогов".

Тези негови думи повдигнаха въпроса как става издаване на болничен лист, когато човек остане вкъщи и личният лекар му издава болничен лист по-късно. Болничните започват да текат от деня на контакта, припомни министърът. На въпрос дали е възможно да бъде издаден болничен лист с друга диагноза, той отговори: "Грешки стават, хората са тези, които вкарват данните."

Проблем е, че данните в личните документи не съответстват на адреса на местоживеене, а лабораториите не подават в системата телефон на тествания.

Клипът с кючека в болницата. Знае се коя е боницата, назначена е проверка и когато има резултат от нея, ще бъде оповестен, отговори на въпроса министър Ангелов.

Към настоящия момент няма намерения да се настаняват пациенти в хотели, беше лаконичен той. Това е било предложено в случай, че се изчерпат болничните легла, вместо откриването на полеви болници в спортни зали. Този момент не е дошъл.

Следваща стъпка е трансформирането на цели болници за лечение на Ковид-19. Става дума основно за болници в София. В момента има достатъчно легла в ковид отделенията.

Не се обсъжда пълен локдаун, нито затваряне на училищата, каза министърът. С образователния министър се обсъждат всички мерки, които трябва да бъдат предприети.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Со
    Сорос
    2 -1
    13:27, 5 ное 2020
    Най напред да се ваксинира тази мека китка наричащ се Здравен министър!
  • 2
    Ам
    АМЕД
    0 -1
    21:35, 5 ное 2020
    БРЯ държавата загива а той си дрънка простотии -гербаджийски
  • 3
    Ос
    Оставка
    1 -1
    23:59, 5 ное 2020
    Оставка
  • 4
    Те
    Тенекеджя
    0 -1
    06:55, 6 ное 2020
    оставка и ЗАТВОР и да не забравите станко
Последни новини