От х:

Днес в x:

Четири положителни проби на диви прасета в Хасковско за Африканска чума

Хасковска област е сред зоните, в които е открита Африканска чума, след проби на отстреляни диви прасета. Те са четири, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните.

Общо 23 са отчетените позитивни проби за Африканска чума в страната от началото на сезона за групов лов на дива свиня във периода от 3-ти октомври до 1-ви ноември.

За същото време в системата на БАБХ за контрол и изследване - Модул „Лов” са въведени общо 3 240 проби за изпитване за вируса.

Положителни случаи са констатирани още в областите: Ямбол – 10 случая, Велико Търново, Габрово и София област – 2; Пазарджик, Стара Загора и Монтана – по 1 случай.

Пробите за наличие на вируса на АЧС се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси", ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Освен за АЧС, месото от дивите свине задължително се изследва и за Трихинелоза.

От началото на ловния сезон са констатирани 21 положителни проби от въведените 1 747. 35 от тях са били  негодни за изследване, за което подателите им са уведомени чрез Модула „Лов“.

Модуълъте в експлоятация на работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ве
    Ветернар
    2 0
    22:49, 2 ное 2020
    Кръстоска ашладисване на африканска чума с ковид 19 се получава ковид 20 по африкански!
  • 2
    Го
    Горския
    2 0
    04:39, 3 ное 2020
    Тестовете за Наркотици
    показват че поне 20% от Обществения Апарат в Хасково
    се дрогират
    с трева , кокаин , а някои блъскат и амфетамин
Последни новини