От х:

Днес в x:

Климатичните промени са доста сериозни, заяви Порожанов

Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в който се преработват млечни продукти, въобще да влизат растителни мазнини". Това заяви за "Здравей, България" министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. 

В същото време той призна, че това не е пълна забрана за производство на имитиращи продукти. Ако някой обаче използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и разположен на друг щанд. 

По темата за двойния стандарт при храните в ЕС той каза:

„Ограниченията и възможността да не се слагат различни съставки е един и също продукт няма еднозначно третиране в ЕС. Ако една компания е преценила, че нейният продукт ще има една или друга различна съставка на източноевропейския пазар, това е тяхно решение. За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно европейско законодателство. И това според мен не би трябвало да бъде проблем за големите компании”.

По повод градушките, които удариха страната през последните месец и които нанесоха щети на земеделските райони, той коментира:

"Климатичните промени са доста сериозни и за жалост това ни очаква и следващите години. Безспорно е, че има създаден механизъм, по който се обезщетяват производителите. Той вече работи пет години, и то много успешно. Има държавна помощ, която покрива 80% от разходите на земеделските производители". По думите му земеделците не трябва задължително да имат застраховка, за да получат държавното обезщетение.  

В същото време той призна, че вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната: "Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици".

Toй коментира и опасенията на родни свиневъди, които наскоро поискаха спешни мерки срещу африканската чума. Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 100 км от Русе. Министърът уточни, че ваксина и лечение за тази болест няма:

"Тя засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница". 

Относно сагата с кравата Пенка той заяви:

"Нейната съдба беше ясна много рано. Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава". 

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини