От х:

Днес в x:

На днешния ден: Хелоуин или Вси Светии?

За днешния 31-и октомври могат да се кажат много неща – че е последният ден на месеца, че е Международен ден на Черно море, както и ден на правото ни на здраве и чиста околна среда, че Православната църква чества св. Лука, но може би това, с което е най-известна днешната дата, е, че се отбелязва Хелоуин или деня на Вси Светии.

Нека разкажем малко повече за произхода и традицията на Хелоуин. 

Празникът е свързан с древните келти. 

Те празнували своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си реколта.

Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията (това е сходно с кукерската традиция на 1 януари у нас).

На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. Самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци.

На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. обаче папа Григорий IV почнал силно да се дразни на тази езическа традиция и решил да сложи край.

За целта наложил 31 октомври като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

И така датата вече била белязана от християнската църква като деня на Вси Светии.

Повечето хора по света обаче използват днешния ден, за да си организират весели карнавали и партита с маски, като слабо се замислят за келтите, техните обичаи или нещо друго.

Източник: edna.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Не празнувам
    0 0
    20:32, 31 окт 2020
    Дяволски празник! Не учете децата си да празнуват Хелоуин!! Само глупости се копира от Америка.
Последни новини