От х:

Днес в x:

Полският премиер задължи големи компании да изградят нови полеви болници за пациенти с Ковид-19

Полското правителство задължи големи компании и корпорации в страната да изградят нови полеви болници за пациенти с Ковид-19, съобщи днес ръководителят на канцеларията на премиера Михал Дворчик, цитиран от ТАСС.

"Премиерът (Матеуш Моравецки) подписа шест постановления, задължаващи големи държавни компании или компании, в които държавата има контролен пакет акции, да изградят повече полеви болници с над 3000 легла за пациенти с коронавирус", каза той.

"Ситуацията е много сериозна. Денонощният ръст означава, че ако не прибегнем до извънредни решения, здравеопазването, което сега е изправено на предела на възможностите си, ще рухне под тежестта на вълната от пациенти", предупреди Дворчик.

Към днешна дата в Полша са регистрирани общо 319 000 заразени с коронавируса, починалите са 5100, а излекуваните - 129 000. Последният денонощен максимум бе отчетен вчера - 20 156 новозаразени.

В полските болници в момента се намират близо 14 600 пациенти с коронавирус, от които 1203 са на апаратно дишане. Повече от 489 000 души са под карантина, а 48 000 са под епидемиологичен надзор. В столицата Варшава и други големи градове са изграждат полеви болници. Към момента в страната са на разположение 22 400 легла за пациенти с Ковид-19 и 1700 апарата за обдишване.

Според взето по-рано решение на полското правителство в цялата страна трябва да се появят полеви болници с 5000 легла. Първата такава болница, която е създадена на националния стадион във Варшава, е филиал на Централната болница на МВР. Първоначално там ще има 500 легла, 50 от които са предназначени за интензивни отделения. В крайна сметка се планира тази болница да се разшири до 1000 легла. Втора подобна болница се изгражда във Варшава в изложбения комплекс EXPO XXI, и ще бъде под управлението на Военномедицинския институт.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини