От х:

Днес в x:

Акция “Зима” стартира с масови проверки в Хасковско от 1 ноември

За поредна година „Пътна полиция“ започва масови контролни проверки в Хасковска област от 1 ноември в рамките на акция "Зима", съобщиха от Областната дирекция на МВР. При нея ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на Съюза на българските автомобилисти (СБА), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура” и БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Пътните полицаи ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата. От 15 ноември до 1 март водачите трябва да шофират с гуми, подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени. При неспазване на изискванията са предвидени глоби от средата на следващия месец.

В изминалия зимен период от 01.11.2019 г. до 31.03.2020 г. са станали 290 тежки ПТП с 3 загинали и 102 ранени. По вид най-честите произшествия са сблъсък между автомобили, удар в паркирани коли, блъскане на пешеходец, удар в мантинела.

С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании:

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Вторият етап на акцията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата" и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

В рамките на кампанията ще бъде обявен 15 ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ан
    Антиполицай
    12 -21
    10:44, 30 окт 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 36
      3662
      33 -6
      11:16, 30 окт 2020
      Хората си вършат работата!!!Заради идио...ти които карат с галоши с по еди два милиметра грайфер висим по проходите а понякога загиват и невинни!!!!
  • 2
    моето слънце. къде си слънце. къде си господи боек... Виж коментара
  • 3
    Казал съм на Чорбаджиите на еничарите да пуснат ч... Виж коментара
  • 4
    Щом при мутрокрацията единствената работеща част... Виж коментара
  • 5
    Лу
    ЛУДИЯ Макс
    8 -3
    17:01, 30 окт 2020
    На конете и катърите също трябва да проверяват подковите дали са правилно поставени и съобразени със зимните условия.
Последни новини