От х:

Днес в x:

Стартира акция "Зима", 50 лева глоба за гуми-галоши

    Стартира традиционната акция "Зима", съобщи на пресконференция началникът на "Пътна полиция" в Хасково гл. инсп. Димо Чобанов. Тя ще се проведе в периода от 1 до 30 ноември, съвместно със СБА и БЧК.

    Акцията ще протече в три етапа. Първият етап ще е от 1 до 10 ноември. Той е под надслов "С безопасно пътно превозно средство през зимата". Ще се обърне внимание за изправността на светлините на автомобилите, на каруците, малогабаритната селскостопаснка техника, велосипедистите. Вторият етап ще е от 11 до 20 ноември и е под надслов "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". В периода ще се проведат специализирани полицейски операция. Ще се отбележи и Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП - 17 ноември. Третият етап ще е от 21 до 30 ноември и е под надслов "Безопасно шофиране през зимата". В периода ще се следи за техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

    От "Пътна полиция" припомниха, че в периода от 15 ноември до 1 март е задължително автомобилите да бъдат оборудвани с гуми подходящи за зимни условия - с дълбочина на грайфера не по-малка или равна на 4 мм. За нарушителите, Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 50 лева.

    От КАТ припомниха, че при тръгване на път автомобилът трябва да е зареден с достатъчно гориво, светлинната система и стъклопочистващите устройства трябва да са изправни, снабдени със зимна течност, да се шофира със съобразена скорост.

    "За предпочитане е през зимата водачите да шофират със зимни гуми, защото летните са по-твърди и сцеплението им с асфалта е по-слабо", заяви Ангел Янков от Съюза на българските автомобилисти в Хасково. Той поясни, че в периода от 1 до 8 ноември в сервизите на СБА водачите могат да проверят безплатно техническото състояние на автомобила си. В областта технически центрове има в Хасково, Димитровград, Харманли и Симеоновград, където шофьорите основно могат да си проверят светлините на автомобилите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ак
      акционер
      73 -1
      18:44, 31 окт 2019
      а акция изкъртен път кога ще стартирате?
    • 2
      Тр
      тротоарен минувач
      15 -1
      21:45, 31 окт 2019
      Вече успяха да глобят един каруцар от република за износени гуми мязащи на галоши!
    • 3
      Хо
      Холандеца акционер
      11 -4
      07:53, 1 ное 2019
      Аз па точно заради абсурдите случващи се по нашите ширини реших да мръдна малко по на запад. Бачкам по 3-4 месеца и се прибирам за по толкова на почивка. И ми е густо да гледам злобни намусени дърти шизофренясали мутри в предпенсионна възраст, бачкайки по 365 дни да си сложат нещо на масата, а аз си свиркам с усмивка на лице и парички в джоба изкарани с честен труд и двете ми ръце и си галя егото в обкръжавашата ме мизерия. Демокрация баце. В тоя умрял град само дахлъ, сиган и завистлива паплач. Ни полицията - полиция, ни бизнеса - бизнес. Всеки го играе кой е по-тарикат.
    • 4
      Кл
      Клиент
      7 0
      10:11, 1 ное 2019
      Ангел Янков не може да си почисти двора на СБА от сняг, тръгнал да оправя пътната обстановка в града! А за глобите от господата полицаи да не говорим, и да не говорим че 75% от тях не могат да покрият елементарните физически норми необходими за тази работа!!!
      • Ми
        Милиционер
        1 0
        14:29, 3 ное 2019
        Аааа нормите ги покриваме. Всичко е изрядно по документи :-)
    Последни новини