От х:

Днес в x:

Доц. Мангъров: Фейсбук цензурира научни факти за маските

Шефът на катедра и началник на педиатричната клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров каза пред БНР, че Фейсбук е свалил негова публикация, в която посочва, че маските не са начинът за справяне с разпространението на коронавируса. Над 70.6% от болните с коронавирус са носели маски, a само 3.9% не са, написал той в своя Фейсбук профил, като се позовал на данни от Американския център по заразни и паразитни болести (CDC). Приложил и линк към изследването. Оплакването на доцента идва в деня, в който експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести обсъждат дали носенето на маски на открито отново да е задължително в България.

"Това са научни факти и да се цензурират по този начин е абсурдно, Фейсбук ли ще ни контролира живота", коментира Мангъров. Той пояснява, че до март 2020 г. през всички предхождащи епидемии - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти е казвал, че маските вършат някаква работа. "Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно", допълни доцентът.

Според него маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Той поясни, че разпространението на COVID-19 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции - хрема и кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

"Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече", смята доц. Мангъров.

Във "Фейсбук" обаче се появиха няколко публикации, които посочват, че доцентът вади числата от контекста и ти тълкува грешно. Дава се и повече информация за реакцията на социалната мрежа. "Тези 70%, които се цитират от Мангъров, всъщност са едва 108 души. Данните на CDC обхващат само периода 1-28 юли. Фейсбук алармират под публикацията на Мангъров: "Независими проверители на фактите казват, че в тази информация липсва контекст и може да подведе хората", е едно от твърденията.

"Някои инфекционисти трябва да спрат да говорят за статистика. Това, че 70% от заразените винаги са носили маска, нищо не значи. Въпросът е колко процента от тези, които винаги носят маска се заразяват, спрямо тези, които не носят", се казва в друг пост.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Въ
    Вълев
    2 0
    09:35, 21 окт 2020
    Без да сме мюсюлмани ни сложиха бурките……Ноо според Корана правоверен мъж не трябва да си закрива лицето, това е „привилегия“ само на жените……..
  • 2
    Но
    ноком
    0 0
    21:15, 22 окт 2020
    Г-н Мангъров,предвид прояите Ви като алтернативен ментор и неудържимото Ви желание да солите всяка гозба,Ви моля: ако в близост се намира някакъв психодиспансер, то помолете ги да Ви приемат или поне освидетелствуват.Ако няма такъв, ще ви пратя пари за такси.Не се притеснявайте, позвънете!
    Вашата яростна позиция на отричане Ви прави равностоен участник в Отровното ТРИ0.
Последни новини