От х:

Днес в x:

Испания налага извънредно положение в Мадрид

Испанското правителство е наредило 15-дневно извънредно положение за намаляване на нивата на инфекция с Covid-19 в столицата, след като съдът отмени частичното блокиране, наложено преди седмица.

В Мадрид и близките градове са въведени ограничения, за спазването на които ще следят 7000 полицаи.

Столицата е в центъра на политически спор, като десноцентристките градски власти оспорват исканията на ръководеното от социалистите правителство. Случаите са намалели, а извънредното положение е неоправдано, твърдят градските власти.

В края на миналия петък бе забранено всяко несъществено движение във и извън Мадрид и останалите девет града, въпреки съпротивата на местните власти и регионалния президент Изабел Диас Аюсо. 

Регионалният президент Изабел Диас Аюсо спечели съдебна битка срещу частичното блокиране късно в четвъртък. Тя апелира за отлагане, но премиерът Педро Санчес бе категоричен, че "общественото здраве трябва да бъде защитено сега".

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Ила каза пред репортери: "Президентът на Мадрид реши да не прави нищо. Търпението има своите граници".

Блокирането, на испански "състояние на тревога", не е толкова сериозно, колкото през март. То връща в сила мерките, предприети преди седмица, които бяха отменени от съда късно в четвъртък.

Напускането и влизането в Мадрид и девет други града е забранено за несъществени пътувания, изключенията са за работата, търговската дейност и пътуванията до училищата. Мерките включват избягване на социален контакт между местните райони. Хотелите и ресторантите ще бъдат ограничени до 50% от капацитета си и трябва да затварят в 23:00 часа. Бизнесът е ограничен до 50% капацитет и може да работи 22:00 часа. Семейните и социалните събирания са ограничени до шест души.

Мерките, които трябва да влязат в сила около 16:00 , засягат 4,78 милиона души в Мадрид и градове като Фуенлабрада, Хетафе и Леганес.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    76
    7658
    2 0
    19:26, 9 окт 2020
    АКЦЕНТИ от заседанието на "EVENT 201" от 18 октомври 2019 г. в Ню Йорк:
    "Опорните точки" - вкарване в манипулацията с "КОВИД-19" СЗО, ООН, правителства, НПО, банки, глобалния бизнес, финансови министри, религиозни лидери и организации, работодатели, влиятелни личности и най-важното - МЕДИИТЕ!
    "ИНФОРМАЦИОНЕН ПОТОП"!!!
    - "екипиране на източници";
    - "пресяване на информацията";
    - осигуряване "свои представители в традиционните медии, които да описват нещата от нашата гледна точка";
    - "ежедневни брифинги по два пъти на ден";
    - "привличане на социалните медии";
    - "правителствата да заставят социалните медии да оперират по определен начин"; "да не ги осакатяват, за да събират информация за обществените настроения";
    - "централизиране на комуникационния подход с каскадно спускане на информацията до нашите поддръжници НПО, медици и пр." /МАТЮ ХАРИНГТЪН -ОТ "ЕДЕЛМАН"/; "централно хранилище на данни, факти и ключови послания";
    - за презастраховка - "даване трибуна и на успешно излекуваните случаи", "не само спускане на информация за заразени и починали";
    - "разработка на пъргави подходи за пресичане на невярната/!/ информация";
    - "потискане на фалшивите/!/ съобщения";
    - "когато СЗО и ООН критикуват правителства, се сблъскват с проблема за суверенитета, затова да се влияе с мека сила, напр. влиятелни личности, мобилизиране на религиозните лидери или конкретни бизнеси";
    - СТИВЪН РЕД /CDC/: "...Такова събитие ТРЯБВА ДА СТАНЕ ГЛОБАЛНА КРИЗА! Водещи в ПОДГОТОВКАТА ЗА ПАНДЕМИЯ ще бъдат онези сектори на правителствата, КОИТО СА ИЗВЪН СЕКТОРИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО"!!!
    - "важно е да се намерят авторитетните гласове" /ДЖИЙН МАЗЪРВ - бивша водеща в CNN и NBC/; "Кога да ги открием и да създадем доверие към тях? Така, че когато КРИЗАТА УДАРИ, тези хора вече да се ползват с обществено доверие"!!!
    МАТЮ ХАРИНГТЪН: "Да се създаде "банката на добрата воля" преди кризата";
    ЗА АНТИВАКСЪРИТЕ!
    Още през 2015 г. БИЛ ГЕЙТС планува и предвижда редукция на световното население с 10-15% чрез...ВАКСИНИ!!!
    - "Те са ПРОБЛЕМ, КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕШЕН СЕГА"!
    БРАД КОНЕТ - "ХЕНРИ ШАЙН ИНК.": "Ако пандемията е наистина катастрофална, готови ли сме за граждански бунтове, които ще избухнат в резултат?"
    /Предвидени са всякакви обстоятелства!/:
    -"Военните готови ли са да действат, ако гражданските бунтове излязат извън контрол? НЕ ВИЖДАМ ТОВА В ПРЕПОРЪКИТЕ"!!!
    СЪВЪРШЕНО НАЯСНО С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ "КОВИД-19":
    - "ЗАГУБИ в туризма, финансите, услугите, промишлеността, здравеопазването, застраховането, фалит на големи компании, липса на достатъчно медицина и здравеопазване...";
    -"мащабни протести и бунтове"...смазване недоволството не само с "ИЗВЪНРЕДНО", НО И С "ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ"!
Последни новини