От х:

Днес в x:

Русия с нов антирекорд на заразени за денонощие

В Русия през изминалото денонощие са установени рекорден брой нови случаи на коронавирусна инфекция от началото на пандемията - 12 126, съобщи оперативният щаб в петък, 9 октомври.

Предишният антирекорд е регистриран на 11 май, когато COVID-19 е бил потвърден при 11 656 руснаци.

Към 9 октомври има случаи във всичките 85 региона на страната. Най-много са в Москва - 3701 нови пациенти, 1001 от тях са хоспитализирани.

От началото на пандемията в Русия са регистрирани 1 272 238 случая на коронавирус.

201 пациенти с COVID-19 са починали в Русия за изминалото денонощие. От началото на пандемията официално са регистрирани 22 257 смъртни случая.

Броят на възстановените през последния ден 7 092 души са се справили с болестта, а общо 1 009 421 души в Русия са преболедували коронавируса.

Ако заболеваемостта продължи да расте с такива темпове, значителна част от руснаците ще се сблъскат с COVID-19 дори преди края на есенния сезон на заболеваемост, заяви вирусологът Александър Лукашев, директор на Института по медицинска паразитология, тропически и венерически болести на Университета Сеченов, член-кореспондент на РАН.

"Не е задължително да се разболят, защото повечето случаи са безсимптомни, но ще срещнат вируса преди края на този сезон", обяснява вирусологът.

Пик на разпространението на коронавируса в Русия може има на 8 или 12 ноември, в Москва е възможно по-рано. Такава е прогнозата на симулатора на Сбербанк въз основа на четири сценария за поведението на гражданите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини