От х:

Днес в x:

15 °C

И ето я България отново в царството на лъжите

Спомнете си как катастрофира комунизмът. През 80-те хората не изглеждаха гладни, лагерите отдавна бяха затворени, всеки му беше намерил някак колая. Нетърпима обаче беше лъжата, превърната в естествено състояние на живота - гнусяхме се от нея, но я възпроизвеждахме на събрания и после шушукахме откровения в кухнята. Лъжата, че социализмът е общество на равенството, не на феодални привилегии. Че капитализмът, за който мечтаехме в "Кореком", загнива безвъзвратно. Че Чернобил не ни облъчва, а Гюргево не ни обгазява...

Сривът неслучайно започна с Горбачовската перестройка, която взе да изважда истината за миналите престъпления на режима и настоящата му корупция; разрушителната ѝ мощ се оказа по-силна от целия ядрен арсенал на Запада.

Анализ от проф. Ивайло Дичев , "Дойче веле".

Къде се озовахме 30 години по-късно

Трийсет години по-късно, ето ни отново в царството на лъжата и отново - пред криза, която рискува да го срине до основи. Вече не тоталитарно монолитна и централно управлявана, а множествена и пластична лъжа, майсторски таргетирана към психологията на отделната група.

Спектърът е широк. На единия край са бързо оборими твърдения като това на г-н Гешев, че именно той бил свикал изслушването в Европарламента (което от там удивени опровергаха). Или на г-жа Караянчева, че вкарването на журналистите в мазето на Партийния дом, било дело на предшестващия ги Пирински (оказа се, че си е тяхна тоталитарна приумица). В този жанр беше клетвата на г-н Симеонов да се хвърли с една релса в морето, ако държавата загуби делото за унищожаване на природата в Пирин - ако се съди по екраните, човекът си е жив и здрав.

В един по-мек вариант, предлагат ни се твърдения, които изглеждат съмнителни, но нямаме доказателства, за да разобличим. Например въпросът дали г-н Гешев живее в резиденция Бояна - той мистериозно не потвърди, но и не отрече, тъй че докато не го видим да влиза с плик на "Била" в Дом номер 5, нямаме право да се изказваме по темата.

Или вземете Барселонската сапунка - г-н Борисов заяви, (при това на религиозен празник!) че няма дете от мис Бикини и това накара някои вярващи да се прекръстят. Трийсет години по-старият младоженик пък, намерен набързо да се задоми с щастливката в жанра на критическия реализъм от 19-ти век, обяви брака за "тъпа грешка", давайки повод на много журналисти да се питат дали любовната двойка изобщо се е виждала по време на бракосъчетанието.

Всеки вярва в това, което е решил

Принадената стойност на тези кандидат-лъжи е периодът на несигурност - докато траят съмненията, насъсканите един срещу друг граждани си остават на позицията - всеки вярва в това, което си е решил. Говорим за официални изказвания, нали така, не за народно творчество от типа на снимките на спящия Борсов с кюлчетата или обвиненията, че един или друг деец (Кънев, Джамбазки, Вигенин...) бил хомосексуален (що за обвинение впрочем, боже мой!).

Но съвсем друго е, когато Караянчева - с трета позиция в тази държава! - заявява, че организаторите на протеста били платени от Божков. Доколкото разбрах, Триото ще я съди за клевета и госпожата най-вероятно ще загуби делото, но дотогава публичността ще тъне в затъпяващо двусмислие; който му изнася, ще вярва в глупавата лъжа, който не - ще се възмущава. Смисълът на упражнението е гражданското общество да си остане противопоставено, обезсилено.

Следват интерпретативните лъжи, където факти има, но управляващите ги представят по начин, който им изнася. Идва си Борисов от Брюксел и казва, че е извоювал милиарди. Премълчава обаче една подробност, а именно, че тези милиарди ще се дават за проекти, от каквито поверената му държава до момента си няма хабер.

Особено настървение будят числата, уж най-безспорни и еднозначни - удивителното е, че всяко от тях, независимо дали го предлагат икономисти, социолози или избирателни комисии, поражда мигновено противоположни тълкувания. Телевизиите радикализират информационния разпад, като канят по един от всеки отбор: анализаторите говорят един през друг и накрая нищо не става ясно, освен че е станало хубаво шоу.

Или да вземем скорошното разкритие на "Шпигел". Хвалеше ни се властта, че спряла бежанците (е, малко продаваха паспорти от ВМРО, малко каналджийстваха, но да не издребняваме). Изведнъж се оказва, че цената на този позорен национален егоизъм била, че правителството ни се било поставило "в услуга на чужда държава" (чл. 105 от НК), а имиджът ни е за много години напред катастрофално опетнен.

Според едни, тогавашният главен прокурор е давал на Анкара сведения за избягали у нас, та диктаторът оттатък да ги опандизи, други пък твърдят, че в основата на всичко е разкритието от страна на турските служби на контрабанда с цигари, извършвана от Пеевския "Булгартабак", което пък позволило на турците да ни шантажират. Всеки вярва във версия, която приляга на предубежденията му. Прокуратурата, разбира се, няма да разследва, съдът няма да може да сложи точка на случая.

Особености на политическото джудо у нас

На следващото ниво можем да поставим акции, които не са пряка лъжа в епистемологическия смисъл, но отместват вниманието на публиката, както се прави в джудото (любим спорт на премиера), където противникът пада, повлечен от собствения си замах. В момента, в който гражданите искат оставки и реформа на съдебната система, започва да се говори за Велико народно събрание и конституция. Насочват огъня към горката Северна Македония, която е съвсем непричом по нашите вътрешни борби.

Предлагат задължителна военна служба и лишаване от избирателни права на ромите. Така разбирате смисъла на гласуваната току-що възможност за провеждане на антиконституционни референдуми - тя отваря широко вратата за този тип политическо джудо, защото утре 48 депутати ще могат предложат референдум за връщане на смъртното наказание (без обаче да уточняват, че то води до напускане на ЕС). Ще бърборим дълго, страстно, безсмислено, а сериозните проблеми ще забравим.

Накрая лъжата започва постепенно да напуска сферата на реалността и да се превръща в чиста фикция. Това става възможно благодарение на новия кибер-фолклор, при който ти вече не си пасивен ползвател, а активно се бориш за едни или други каузи, лайкваш, препращаш, разобличаваш, доукрасяваш. Интерференцията на емоционалните вълни в мрежата бързо водят всяка теза до абсурдния си предел.

Вече сме в едно ново Средновековие

Про-Тръмповият сайт QAnon е острието на тази нова ера на лъжата: там сериозно твърдят че демократите са сатанинска секта, която блудства с деца и пие кръвта им. Преди време един такъв луд човек отиде с пушка да освобождава младенците в нюйоркската пицария, набедена като място за педофилски оргии на Хилари Клинтън и компания, разби една врата, откри прашни чували и изпочупени столове и се предаде.

Нелепата битка с Истанбулската конвенция у нас показа, че ние вече сме част от това ново Средновековие. Последваха протестите срещу норвежките крадци на деца; днес пък част от протестиращите възмутено отричат съществуването на коронавируса. Ще кажете - това все пак са народни, антиправителствени лъжи. Да, ама не съвсем, защото национал-популистите са си баш правителство, а единият от тях твърди, че протестът иска установяването на джендър-република, каквото и да значи тази глупост. Но гледайте тенденцията - лъжата вече има все по-тънка връзка с реалността, тя се рее из публичното пространство като сюжет на фентъзи-сериал, отвързана от баласта на факти и аргументи.

Не си правя илюзии, че е възможно утре да се появят добри хора, които няма да използват новите индустрии за лъжене, за да удържат властта. Още дълго ще трябва да се борим с манипулациите, които ще измислят кибернетиката, социологията, психологията. Боя се само, че съвременният човек е толкова претоварен от разнопосочни дразнения, че започва да губи нуждата да прави разлика между истина и лъжа - че те му се сливат в неразчленимата маса на интересното. "Ей, как ме метна, цар си! Дай да те лайкна."

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ма
  МАТРИАЛА НЕ ГО БИВА
  3 -1
  23:25, 21 сеп 2020
  Няма как с добър матриал да се живее в долно и гнусно общество. Абсурд. Сърдете се на себе си. На приятелите си. На майка си и баща си. Никой друг не ни е виновен. Сами сме си виновни че създаваме калпаво общество. Калпав народ калпаво общество. ФАКТ
 • 2
  Ед
  Един от ...
  3 -1
  13:48, 22 сеп 2020
  Този професор е голям манипулатор!Да сравняваш 80-те години със сегашното време?Аре бегай у лево,както биха се изразили цветисто от агитките!

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини