От х:

Днес в x:

19 °C

Прозрения в антиутопиите, които се сбъднаха

Тези идеи от книгите на писателите фантасти вече се сбъднаха.

"Прекрасният нов свят" от Олдъс Хъксли, 1932 г.

Консуматорско общество. "По-добре да купиш ново, отколкото да поправяш старото", е мотото, което се насажда във всички в прекрасния нов свят от най-ранно детство. Днес компаниите също не се интересуват от създаването на нещо вечно, гаранционните срокове стават все по-къси. Пазаруването се превърна за нас в основен жизнен показател и терапия. Когато нещо липсва в живота, можете да разгледате най-новото онлайн.

ЕКО. Децата в романа са отгледани в бутилки от конвейер, а хората са безплодни. Хъксли прогнозира подобни технологии още през 1932 г. Първото дете, заченато по екстракорпорален метод, се ражда 46 години след публикуването на книгата. Засега обаче конвейрът не се е сбъднал.

Информационен шум и забавление. В прекрасния нов свят стремежът към знания се наказва, но и никой не се стреми към тях. Те са заменени от безкраен поток от информация от екраните и развлекателната индустрия. Прогнозата се сбъдна. Когато технологията достигна нивото на романа, дори не се наложи да се забраняват знанията. Хората се потопиха стремглаво в потока информация и развлечения. Към това имаме и повсеместна реклама, избрана индивидуално за всеки.

"1984" от Джордж Оруел 

Министерство на истината. Главният герой на книгата работи в това министерство и създава история, тоест той пренаписва реалността, за да съответства на идеологията на партията. Днес всяко събитие се отразява от много медии, но често в съответствие с тяхната позиция/собственик. За да имате мнение, трябва да разгледате цялата информация критично и от различни ъгли. Героите на романа са по-малко щастливи, в техния свят е възможна само една гледна точка.

Двоемислие. Един от термините, измислени от Оруел, се отнася до способността да се поддържат две противоположни вярвания наведнъж. Лозунгите на партията "Невежеството е сила" или "Войната е мир" звучат абсурдно и днес. Но но ние си имаме двойни стандарти и фалшиви новини. Макар да нямаме толкова лозунги, имаме натрапливо повтаряни "послания", напълно противоречащи на реалните действия на властимащите. 

Тотално следене. Вездесъщия контрол в книгата се осъществява от вградените в екраните камери. Но тук вече сме надминали фантазията на Оруел - нас ни следят многобройните ни електронни устройства Те броят стъпки, запомнят цялата активност в интернет и подслушват разговорите ни.

"Невромантик" на Уилям Гибсън от 1984 г.

Интернет, изкуствен интелект, генно инженерство, виртуална реалност - много точно прогнозирани много преди да съществуват. Културното значение на този роман трудно може да бъде надценено. 

"Поглед назад. (След 100 години)" на Едуард Белами от 1888 г.

Кредитни карти. Появата на картите, без които днешният живот е немислим, е предсказана от Едуард Белами в романа утопия от 1888 г.  Той се заблудил само във факта, че размерът на кредита ще бъде еднакъв за всички. Утопичният свят на писателя като цяло се придържа към пълно равенство във всичко, например жените могат да правят предложения на мъжете.

"Фаренхайт 451" на Рей Бредбъри от 1953 г.

Безжични слушалки. В романа точно са описани днешните слушалки - малки, безжични, прибрани плътно в ухото. В тях неуморно се лее музика и нечии разговори, които напълно откъсват героите от реалния свят. И днес имаме в ушите си океани и морета от музика, и повече подкасти, отколкото са необходими за откъсване от реалността.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини