От х:

Днес в x:

9 °C

Липсата на автогара в Харманли обърква отпътуващите и пристигащите

  „Град без автогара е мъртъв град. Идваш в нищото, тръгваш незнайно как и често и накъде.“ Така описателно една от гражданките на Харманли говори за абсурдната ситуация, в която са местните жители и пристигащите с обществения транспорт тук.

  В центъра на 25- хилядната община - Харманли вече няма автогара, а само автобусна спирка.

  Няма сграда, в която да се продават билети, няма тоалетна, няма никакви условия за чакащите, няма дори надежда информация. Метална конструкция тип павилион ще играе ролята на подслон, когато завали. В топлото време е затворена. Тя е поставена от община Харманли по решение на Общинския съвет.

  До абсурдната ситуация днес се стига заради нехайството от страна на кметството, казва местният лидер на „Възраждане“ Николай Георгиев.

  В израз на недоволството на хората от липсата на каквато и да е информация за движението на автобусите, както и заради много спрени линии от настоящия превозвач, спечелил обществената поръчка, днес беше направен импровизиран протест на мястото на спирката. Тя се намира срещу сградата на обслужващия сектор на бившата автогара, която всъщност е частна собственост от над 10 години.

  Сградата е купена от бизнесмените Янчо Генев и Румен Тянков от предишния й собственик-превозваческа фирма през февруари 2019 година. В нея е имало билетни гишета, чакалня, тоалетни и помещение за майки с деца, менажирали са и превозите, като са събирали символична такса за спиране на автобусите и за продажба на билетите през фирмата си „Автогара Харманли Сити“. „Опитвахме се да менажираме тази дейност, но накрая излязохме не на нула, а на минус. Плащахме две заплати за обслужващ персонал на гишетата и цялата поддръжка. В крайна сметка решихме да премахнем тази дейност в бизнеса си.“

  Това се случва през март месец, тази година.

  „Община Харманли беше предупредена за това ни решение навреме. Предложихме на кметството различни варианти, през които можеше да се запази тази социална обслужваща функция в полза на гражданите. Бяхме съгласни например да дадем чакалнята под наем на общината. Или пък общината да поеме работните заплати и осигуровките на служителката на гишето за продажби на билети и подаване на информация. Имаше много варианти, за които ние бяхме отворени. Част от тях бяха подложени на обсъждане и на Общинската сесия през март. От местната власт не откликнаха на нито една от идеите“, казват двамата бизнесмени.

  Така в Харманли думата обществен извънградски транспорта е изпразнена от съдържание. На практика всеки се спасява както може. Хората се питат се помежду си кога има автобус за съответната дестинация, която им трябва. Понякога това става и през социалните мрежи. Често обаче изненадващо откриват, че графикът на тръгване е променен, а в други случаи разбират, че линията е спряна и то по най-неприятния начин-чакат, а автобусът им просто не идва. А затова не може да се разбере предварително, защото няма никаква официална информация-нито в интернет, нито на място.

  Още по-фрапираща става ситуацията обаче, когато външен човек пристигне в Харманли и после трябва да си тръгне. Това може да се превърне в истинско приключение за него, незабравимо, но с отрицателен знак.

  Такъв е случаят, за който разказва Ренета Янкова от Стара Загора. Пристигнала в Харманли при роднина, днес жената се луташе около спирката, за да разбере как може да си хване обратен автобус.

  „Докато пътувах от Стара Загора насам една от пътничките разказа, че като мен сега, преди седмица е трябвало да се връща по обратния път и е планувала да се прибере в 15.30 –по разписание за автобус знае от години, че е последния към Стара Загора, оказало се обаче, че последният е всъщност в 13.20 ч. С такси е трябвало да догонва автобуса по пътя, за да се прехвърли в крайна сметка в него и да се прибере същия ден.“

  „Така ще закопаят този града“, коментира ситуацията и един от доайените в превозваческия бранш в Харманлийско -Васил Салапатов. Според него най-големият проблем е шуробаджанащината, която се шири в местната управа и приближените до нея превозвачи още при провеждането на търговете за отдаване на транспортните линии. Самият той има десет автобуса и на последните търгове не е успял да спечели нито една линия. „Взеха ми линиите. Играхме на търговете но нещо не спечелихме. Линиите ги дадоха на фирма, приближена до местното ръководство на ГЕРБ“. Сега превозните средства на фирмата са на гараж, а шофьорите-разпуснати.

  „Не знаем къде да търсим автобуса, за където пътуваме. Нито пък в колко часа има линия. Някои от шофьорите пък, които за първи път идват не знаят къде да спрат. Всичко е объркано.“, казват харманлийци, които днес изявиха волята си по темата и поискаха общината да поеме социалната си функция в този случай, за де се внесе ред и яснота в междуградските превози.

  „Проблемът в Харманли с автогарата е от 15 години. Всички знаят на какво се дължи той. Фирмата, която управляваше дейността й остана без лиценз. От общината сме направили каквото трябва-има поставена спирка“.Така пък коментира искането на хората кметицата на Харманлийска община Мария Киркова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Же
   Железан
   21 -3
   20:30, 14 сеп 2020
   Автогара може да няма, но бежански има. Хвала на общинската администрация за мъдрото и държавническо управление.
   • От
    От коя партия
    12 -2
    01:40, 15 сеп 2020
    От коя партия е кмета?
    Мирише на мафия.
  • 2
   👎
   👎
   22 -3
   20:42, 14 сеп 2020
   Видимите резултати на крадливата вдовица.
   • 😣
    😣
    17 -2
    00:01, 15 сеп 2020
    Тази измислена кметица е безочлива и нагла, и как проблема е от 15 год. Говори пълни Глупости без да мисли, Харманли е имало какви ли не кметове, но ей такава некадърност и некомпетентност не е било😠
   • Це
    цецо
    13 -2
    01:37, 15 сеп 2020
    тя от висене в социалните мрежи и плетени на интриги е забравила какво е да се управлява... всъщност за коя от вдовиците говорим, че се обърках!
  • 3
   Ко
   Консултант
   9 -1
   09:32, 15 сеп 2020
   Така е .Избрахте си счетоводител за кмет,сега й сърбайте попарата.За сметка на това тя е верно куче на ГЕРБ.Ходете пеш,за здраве и да ви дойде ума в главата.При толкова млади и умни хора,допуснахте да ви управляват разни гейтове-приближени на мавъра.
   • Jo
    John
    3 -4
    10:30, 15 сеп 2020
    Чини ми се по-добър избор от инженер без един ден стаж по специалността, която е завършил!
  • 4
   Ли
   Лиско
   5 0
   12:03, 15 сеп 2020
   Не ви е виновна общината, а дивата приватизация. Автогарата беше към ДАП и независимо, че сградата и прилежащата й инфраструктура са отредени за автогара, новите собственици я промениха по свое усмотрение. Никой не ги задължи да запазят функциите й.Утре ако приватизират по този начин ЖП, ще останем без гари...

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
  31 окт 2020
  Последни новини