От х:

Днес в x:

Липсата на автогара в Харманли обърква отпътуващите и пристигащите

    „Град без автогара е мъртъв град. Идваш в нищото, тръгваш незнайно как и често и накъде.“ Така описателно една от гражданките на Харманли говори за абсурдната ситуация, в която са местните жители и пристигащите с обществения транспорт тук.

    В центъра на 25- хилядната община - Харманли вече няма автогара, а само автобусна спирка.

    Няма сграда, в която да се продават билети, няма тоалетна, няма никакви условия за чакащите, няма дори надежда информация. Метална конструкция тип павилион ще играе ролята на подслон, когато завали. В топлото време е затворена. Тя е поставена от община Харманли по решение на Общинския съвет.

    До абсурдната ситуация днес се стига заради нехайството от страна на кметството, казва местният лидер на „Възраждане“ Николай Георгиев.

    В израз на недоволството на хората от липсата на каквато и да е информация за движението на автобусите, както и заради много спрени линии от настоящия превозвач, спечелил обществената поръчка, днес беше направен импровизиран протест на мястото на спирката. Тя се намира срещу сградата на обслужващия сектор на бившата автогара, която всъщност е частна собственост от над 10 години.

    Сградата е купена от бизнесмените Янчо Генев и Румен Тянков от предишния й собственик-превозваческа фирма през февруари 2019 година. В нея е имало билетни гишета, чакалня, тоалетни и помещение за майки с деца, менажирали са и превозите, като са събирали символична такса за спиране на автобусите и за продажба на билетите през фирмата си „Автогара Харманли Сити“. „Опитвахме се да менажираме тази дейност, но накрая излязохме не на нула, а на минус. Плащахме две заплати за обслужващ персонал на гишетата и цялата поддръжка. В крайна сметка решихме да премахнем тази дейност в бизнеса си.“

    Това се случва през март месец, тази година.

    „Община Харманли беше предупредена за това ни решение навреме. Предложихме на кметството различни варианти, през които можеше да се запази тази социална обслужваща функция в полза на гражданите. Бяхме съгласни например да дадем чакалнята под наем на общината. Или пък общината да поеме работните заплати и осигуровките на служителката на гишето за продажби на билети и подаване на информация. Имаше много варианти, за които ние бяхме отворени. Част от тях бяха подложени на обсъждане и на Общинската сесия през март. От местната власт не откликнаха на нито една от идеите“, казват двамата бизнесмени.

    Така в Харманли думата обществен извънградски транспорта е изпразнена от съдържание. На практика всеки се спасява както може. Хората се питат се помежду си кога има автобус за съответната дестинация, която им трябва. Понякога това става и през социалните мрежи. Често обаче изненадващо откриват, че графикът на тръгване е променен, а в други случаи разбират, че линията е спряна и то по най-неприятния начин-чакат, а автобусът им просто не идва. А затова не може да се разбере предварително, защото няма никаква официална информация-нито в интернет, нито на място.

    Още по-фрапираща става ситуацията обаче, когато външен човек пристигне в Харманли и после трябва да си тръгне. Това може да се превърне в истинско приключение за него, незабравимо, но с отрицателен знак.

    Такъв е случаят, за който разказва Ренета Янкова от Стара Загора. Пристигнала в Харманли при роднина, днес жената се луташе около спирката, за да разбере как може да си хване обратен автобус.

    „Докато пътувах от Стара Загора насам една от пътничките разказа, че като мен сега, преди седмица е трябвало да се връща по обратния път и е планувала да се прибере в 15.30 –по разписание за автобус знае от години, че е последния към Стара Загора, оказало се обаче, че последният е всъщност в 13.20 ч. С такси е трябвало да догонва автобуса по пътя, за да се прехвърли в крайна сметка в него и да се прибере същия ден.“

    „Така ще закопаят този града“, коментира ситуацията и един от доайените в превозваческия бранш в Харманлийско -Васил Салапатов. Според него най-големият проблем е шуробаджанащината, която се шири в местната управа и приближените до нея превозвачи още при провеждането на търговете за отдаване на транспортните линии. Самият той има десет автобуса и на последните търгове не е успял да спечели нито една линия. „Взеха ми линиите. Играхме на търговете но нещо не спечелихме. Линиите ги дадоха на фирма, приближена до местното ръководство на ГЕРБ“. Сега превозните средства на фирмата са на гараж, а шофьорите-разпуснати.

    „Не знаем къде да търсим автобуса, за където пътуваме. Нито пък в колко часа има линия. Някои от шофьорите пък, които за първи път идват не знаят къде да спрат. Всичко е объркано.“, казват харманлийци, които днес изявиха волята си по темата и поискаха общината да поеме социалната си функция в този случай, за де се внесе ред и яснота в междуградските превози.

    „Проблемът в Харманли с автогарата е от 15 години. Всички знаят на какво се дължи той. Фирмата, която управляваше дейността й остана без лиценз. От общината сме направили каквото трябва-има поставена спирка“.Така пък коментира искането на хората кметицата на Харманлийска община Мария Киркова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Же
      Железан
      22 -5
      20:30, 14 сеп 2020
      Автогара може да няма, но бежански има. Хвала на общинската администрация за мъдрото и държавническо управление.
      • От
        От коя партия
        14 -2
        01:40, 15 сеп 2020
        От коя партия е кмета?
        Мирише на мафия.
    • 2
      👎
      👎
      23 -3
      20:42, 14 сеп 2020
      Видимите резултати на крадливата вдовица.
      • 😣
        😣
        18 -2
        00:01, 15 сеп 2020
        Тази измислена кметица е безочлива и нагла, и как проблема е от 15 год. Говори пълни Глупости без да мисли, Харманли е имало какви ли не кметове, но ей такава некадърност и некомпетентност не е било😠
      • Це
        цецо
        14 -2
        01:37, 15 сеп 2020
        тя от висене в социалните мрежи и плетени на интриги е забравила какво е да се управлява... всъщност за коя от вдовиците говорим, че се обърках!
    • 3
      Ко
      Консултант
      11 -1
      09:32, 15 сеп 2020
      Така е .Избрахте си счетоводител за кмет,сега й сърбайте попарата.За сметка на това тя е верно куче на ГЕРБ.Ходете пеш,за здраве и да ви дойде ума в главата.При толкова млади и умни хора,допуснахте да ви управляват разни гейтове-приближени на мавъра.
      • Jo
        John
        3 -4
        10:30, 15 сеп 2020
        Чини ми се по-добър избор от инженер без един ден стаж по специалността, която е завършил!
    • 4
      Ли
      Лиско
      6 0
      12:03, 15 сеп 2020
      Не ви е виновна общината, а дивата приватизация. Автогарата беше към ДАП и независимо, че сградата и прилежащата й инфраструктура са отредени за автогара, новите собственици я промениха по свое усмотрение. Никой не ги задължи да запазят функциите й.Утре ако приватизират по този начин ЖП, ще останем без гари...
    • 5
      Пъ
      Пътник
      0 0
      15:07, 5 окт 2023
      Добри хора! Който знае, споделете часовете, кога какви автобуси се движат до Хасково и обратно, че кисна тук вече 2 часа и половина,Трябваше 3 автобуса да минат според "разписанието", не мога да се прибера у дома, Свиленград 😭
      Скъпи жители на Харманли, как търпите това отношение, никакви права ли нямате тук? уважавайте поне СЕБЕ СИ!!!
    Последни новини