От х:

Днес в x:

4 млн. лв. помощ взема завод за фаянс от 60/40

Рекордните 4 млн. лв. помощ за плащане на заплатите на 2676 работници е получил производителят на санитарен фаянс "Идеал Стандарт-Видима". Това обявиха от Националния осигурителен институт. В края на седмицата за първи път бяха плащани помощи за запазване на заетостта по новия дизайн на мярката 60/40, който я отвори към всички фирми с повече от 20% спад в продажбите заради епидемията от коронавирус.

Преведените на завода пари са заплатите само за юли, а по схемата фирмите имат право на помощ за три месеца.

Още при първото плащане по новата схема са платени 18,2 млн. лв. на 285 компании за заплатите на 17 047 работници. Държавата продължава да плаща 60% от заплатата и същия дял от осигуровките, както и в началото на схемата през март. При предния дизайн на мярката обаче заради ограниченията за 6 месеца бяха дадени на бизнеса само 185 млн. лв. за заетостта на 177 хил. работници.

В новия транш към бизнеса има още три плащания за по над 1 млн. лв. на компания, показват данните на НОИ. 1,7 млн. лв. са дадени на производителя на чаши "Пашабахче", 1,5 млн. лв. - на производителя на кранове и подемни машини "Палфингер", а 1,2 млн. лв. - за производителя на хидравлични двигатели и спирачки за автомобили "М+С Хидравлик".

Впечатление прави, че при новата схема на помощта 60/40 са дадени пари на все по-големи работодатели, увеличават се и промишлените предприятия. До този момент помощта бе главно към туристически и търговски компании.

  

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини