От х:

Днес в x:

23 °C

10 психологически феномена

Човешката психика е необятен океан, пълен с изненади. Случвало ли ви се е да бъдете заблудени от ума си? Убедени сте, че имате пълен контрол над психиката си, но наистина ли е така?

Често хората притежаваме способността да изкривяваме реалността, без дори да го осъзнаваме. За да научим малко повече за това, което се случва в главите ни, събрахме 10 психологически феномена, които ще ви оставят шокирани.

1. Консервативно мислене

Макар винаги да се стремим към научаване на нови неща, това не винаги допада на мозъка ни. Консервативното мислене е феномен, при който мозъкът „се захваща“ към стари вярвания, при което отблъсква всякаква нова и потвърдена информация. Сега можете да си обясните защо хората векове наред са смятали Земята за плоска.

2. Ефектът на Дънинг-Крюгер

Всеки един от нас се е сблъсквал с ефекта на Дънинг-Крюгер. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство – казано по по-прост начин, това са хората, които имат високо самочувствие въпреки своята некомпетентност.

3. Криптомнезия

Криптомнезията на пръв поглед може да е забавна, но всъщност е дефект в паметта. При нея става объркване на спомените с оригиналната мисъл. Как изглежда това на практика? Чувате нова песен, чийто изпълнител твърди колко оригинален и различен е проектът му. Да, но тази песен изключително много напомня за по-стара песен, която вече сте слушали. Най-вероятно първо ще го помислите за плагиатство, но истината е, че изпълнителят вероятно е чул оригиналната песен, тя се е запечатала в подсъзнанието му, но той не я помни, при което създава сходна песен. Просто криптомнезия.

4. Дежавю

Най-известният психологически феномен е дежавюто. Всеки от нас се е сблъсквал със странното чувство, че вече е бил на дадено място или е направил дадено нещо. Науката все още не е сигурна как точно се появява това мимолетно усещане. Предполага се, че центровете в паметта на мозъка са виновни за епизодите на дежавю. Стискаме палци някой ден да разберем отговора на тази психологическа загадка.

5. Плацебо ефект

Ако някога сте били скептични към хората, излекували се само с мисълта си, може би сега ще промените мнението си. Плацебо е всяка субстанция, която прилича на истинска, но всъщност не съдържа активни съставки. При изследване на този ефект, група хора приемат плацебо лекарства, без да знаят, че всъщност са такива. Самовнушението води до подобряване на здравословното им състояние, което пък ни дава възможността да наблюдаваме плацебо ефекта. УОУ!

6. Когнитивен дисонанс

Знаете, че пушенето е вредно за здравето ви, но въпреки това пушите – честито, имате когнитивен дисонанс. Това сложно на пръв поглед словосъчетание не е нищо повече от термин за несъответствието между избора, който трябва да бъде направен и този, който правим в действителност.

7. Обратна психология

Най-любимият феномен на родителите при възпитаването на децата им. Това е начин, по който да накараш някого да направи нещо, като му кажеш да направи обратното. Получава се реактивно съпротивление заради дълбоката мотивация на човек да запази свободата си.

8. Синдромът на фантомното вибриране

В ерата на мобилните технологии не е изненада, че над 89% от хората са изпитвали феномена на фантомното вибриране. Получава се, когато имате усещането, че телефонът ви вибрира, но всъщност не е така. Психолозите твърдят, че синдромът е последствие от прекомерното използване на мобилни устройства.

9. Ефект на страничния наблюдател

Разбира се, че всеки иска да стои настрани от неприятности. Дори мозъкът ни разбира това и се опитва да ни помогне. Ефектът на страничния наблюдател е психологически феномен, отнасящ се до хора, наблюдаващи безучастно насилие върху друг. Мозъче, благодарим за притеснението ти, но в такива ситуации трябва да помогнем.

10. Ефект на щрауса

Щраусите са известни с това, че обичат да закопават главата си в пясъка. В това се изразява и психологическият ефект на щрауса – решението да игнорираме всякаква негативна информация.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020

Случаен виц

Последни новини