От х:

Днес в x:

В Калифорния регистрираха най-високата температура на Земята

Температура от 54,4 градуса по Целзий (129,9 по Фаренхайт) е регистрирана в Долината на смъртта в щата Калифорния. Според някои наблюдатели това е най-високата температура на планетата, която някога е отчитана, пише "Гардиън".

Метеорологична станция на Националната метеорологична служба на САЩ в близост до границата с щата Невада отчете рекордната температура в 15,41 часа в неделя следобед. От отдела на службата в Невада отбелязват, че това се разглежда като предварителна информация и все още не е официално потвърдена.

Ако температурният рекорд бъде потвърден, това ще е най-високата измервана температура от юли 1913 г., също в Долината на смъртта, а също ще мине предишния рекорд за най-горещ ден през август в САЩ, допълват от службата.

Абсолютният рекорд в Долината на смъртта, според Световната метеорологична организация, е 56,7 градуса по Целзий (134 по Фаренхайт) на 10 юли 1913 г. Световната метеорологична организация съобщава, че това е най-високата измервана температура на земната повърхност.

Регистрираната през 1913 г. температура е потвърдена като най-високата на Земята, след като разследване на Световната метеорологична организация отхвърли температура от 58 градуса по Целзий, която се смята, че е потвърдена в Либия през септември 1922 г. Комисия заключи, че температурата в Либия е измерена неправилно вследствие на човешка и техническа грешка.

Но Кристофър Бърт, който е от частна американска метеорологична служба и който разследва температурния рекорд в Либия, също оспорва легитимността на отчетената температура в Долината на смъртта през 1913 г., тъй като не е възможно от метеорологична гледна точка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини