От х:

Днес в x:

25 °C

Има малки предприятия, до които предлаганите досега антикризисни мерки не стигат

Работодатели и синдикати обсъдиха с министъра на икономиката как ще се разпределят парите от ЕС за антикризисни мерки. Фирмите ще получават помощ, така че при една нова вълна на коронавирус да са по-добре подготвени, каза пред журналисти министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Срещата ни е предизвикана от решение на Министерския съвет за индикативно разпределение на финанси по европейската инициатива за борба с пандемията от коронавирус. Очаква се Министерството на икономиката да разпределя по тази инициатива над 550 млн. лева, каза Борисов. Част от парите са налични, другите се очакват от ЕС, посочиха от министерството.

Участниците в срещата днес са се съгласили, че има малки предприятия, до които предлаганите досега антикризисни мерки не стигат. Индикативният бюджет на помощ за тези фирми ще е размер на 80 млн. лева. Остава дискусионен въпросът дали по тази мярка ще се дават на фирми с годишен оборот над 300 хиляди или с над 500 хиляди лева, каза министърът. Максималният размер за помощ на фирмите ще бъде между 50 и 100 хиляди лева, допълни той.

По мярка на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" фирмите ще получат между 15 хиляди и 75 хиляди лева, като индикативният бюджет е до 82 млн. лева. По тези две марки ще се финансират 100 процента от разходите на фирмите.

По други две мерки ще се финансират до 80 процента от дейностите н фирмите. Очаква се да се отпускат пари за дигитализация на работата на фирмите - включително за покупка и поддръжа на системите за управление на бизнеса, за развитието на "зелени проекти", за иновации, за опазване на околната среда, за покупка на дълготрайни материални активи, както и възобновяеми енергийни източници.

Не се очакват огромни спадове на икономиката на България през следващото тримесечие, като Великобритания, но искаме тези средства да бъдат максимално бързо усвоени, за да може кризата да е по-поносима, каза министърът на въпрос на БТА. По думите му спадът на БВП за 2020 година ще бъде по- малък от седем процента.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини