От х:

Днес в x:

8 °C

Насаме с природата, децата изграждат силна връзка с нея

Ново проучване предполага, че усамотено прекараното време на открито, независимо дали става дума за риболов, лов или наблюдение, помага за изграждане на силна връзка на детето с природата.

Комбинирайте тези моменти в природата с социални дейности на открито, като къмпинг или скаутски обучения и тази жизненоважна връзка с природната би могла да бъде за цял живот.

Това не само е полезно за дългосрочното психическо и физическо здраве на човек, но е полезно и за бъдещето на нашата планета, казват изследователите.

"Има много ползи от изграждането на връзка с природата и прекарването на време навън", казва Кетрин Стивънсън, изследователка по екологично образование от отдела за паркове, отдих и управление на туризма в държавния университет в Северна Каролина.

"Едно от предимствата, които изтъкваме е, че децата, които имат силна връзка с природата, е по-вероятно да искат да се грижат за околната среда в бъдеще".

Новото проучване се базира на увеличаващите се доказателства, че преживяванията на открито като дете може да подобрят благополучието на човека и да заздравят афинитета му към природата. Дори достъпът до градски паркове и градски дървета може да доведе до голяма промяна.

Най-новото изследване на Стивънсън предполага, че моментите на усамотение в тези пространства са особено важни, когато става въпрос за деца, които се идентифицират с природата и се чувстват комфортно в нея. Учените се надяват, че те ще ги накара да искат да я защитят, когато са по-големи.

Разбира се, това не означава, че възрастните не трябва да контролират децата, за да са сигурни, че са в безопасност. Но изследванията сочат, че би могло да има полза от това да отстъпим малко и да наблюдаваме децата в природата, вместо да поемем контрола или да се намесваме.

В проучването изследователите поискали 1285 деца в Северна Каролина на възраст между 9 и 12 години да отговорят на редица въпроси за времето си на открито - дали прекарват време в лов, риболов, туризъм, къмпинг или спорт навън и как се чувстват в природата като цяло. Комфортно ли им е сред дивото? Радват ли се да са навън? Някога обръщали ли са внимание на различни растения и животни около тях?

"Видяхме, че съществуват различни комбинации от специфични дейности, които могат да изграждат силна връзка с природата, но ключовата отправна точка е: навън, в по-усамотени занимания", казва Стивънсън.

Децата, прекарали време в размисъл или фокусиране върху занимания на открито, риболов, лов или туризъм, също показват по-силна връзка с природата.

Проучването установява също, че и социалните взаимодействия с връстници или възрастни могат да засилят връзката с природата, но да имаме време за размисъл сами със себе си в детството, може да има по-голямо въздействие, отколкото осъзнаваме.

Предишните изследвания също подчертават значението на уединението в природата, но в миналото риболовът и ловът бяха оставени извън това уравнение.

Но авторите твърдят, че тези дейности също изискват интензивен фокус върху специфични аспекти на природата. И във време, в което много деца познават повече Pokémon от родната дива природа, това може да е важен начин за опознаване на биологичното разнообразие и дори за природозащитно поведение.

Освен наблюдателите на птици, едно проучване установи, че ловците всъщност са едни от по-активните природозащитници сред възрастните.

"Наблюдавахме, че когато хора, които са се насочили към екологично фокусирана кариера, размишляват за живота си, те описват свои преживявания на открито през детството, като ходене по любима пътека или изследване на рекичката до дома им", казва Стивънсън.

"Знаем, че този вид житейски преживявания мотивират по-нататъшното развитие."

Ако успеем да заинтересуваме децата от подобни дейности в най-формиращите им години, бихме могли да отгледаме ново поколение, много по-приспособено към околната среда, отколкото сме ние.

Проучването установява, че демографските променливи като пол или етнос не предопределят ​​връзката на детето с природата.

"Макар полът и етническата принадлежност могат да повлияят на преживяването на открито, нашите открития показват, че всички ученици могат да развият подобни нива [на връзка с природата], ако им се предостави еднакво излизане сред природата", пишат авторите.

Просто трябва да излизат навън.

Проучването е публикувано в The Journal of Environmental Education.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини