От х:

Днес в x:

16 °C

Насаме с природата, децата изграждат силна връзка с нея

Ново проучване предполага, че усамотено прекараното време на открито, независимо дали става дума за риболов, лов или наблюдение, помага за изграждане на силна връзка на детето с природата.

Комбинирайте тези моменти в природата с социални дейности на открито, като къмпинг или скаутски обучения и тази жизненоважна връзка с природната би могла да бъде за цял живот.

Това не само е полезно за дългосрочното психическо и физическо здраве на човек, но е полезно и за бъдещето на нашата планета, казват изследователите.

"Има много ползи от изграждането на връзка с природата и прекарването на време навън", казва Кетрин Стивънсън, изследователка по екологично образование от отдела за паркове, отдих и управление на туризма в държавния университет в Северна Каролина.

"Едно от предимствата, които изтъкваме е, че децата, които имат силна връзка с природата, е по-вероятно да искат да се грижат за околната среда в бъдеще".

Новото проучване се базира на увеличаващите се доказателства, че преживяванията на открито като дете може да подобрят благополучието на човека и да заздравят афинитета му към природата. Дори достъпът до градски паркове и градски дървета може да доведе до голяма промяна.

Най-новото изследване на Стивънсън предполага, че моментите на усамотение в тези пространства са особено важни, когато става въпрос за деца, които се идентифицират с природата и се чувстват комфортно в нея. Учените се надяват, че те ще ги накара да искат да я защитят, когато са по-големи.

Разбира се, това не означава, че възрастните не трябва да контролират децата, за да са сигурни, че са в безопасност. Но изследванията сочат, че би могло да има полза от това да отстъпим малко и да наблюдаваме децата в природата, вместо да поемем контрола или да се намесваме.

В проучването изследователите поискали 1285 деца в Северна Каролина на възраст между 9 и 12 години да отговорят на редица въпроси за времето си на открито - дали прекарват време в лов, риболов, туризъм, къмпинг или спорт навън и как се чувстват в природата като цяло. Комфортно ли им е сред дивото? Радват ли се да са навън? Някога обръщали ли са внимание на различни растения и животни около тях?

"Видяхме, че съществуват различни комбинации от специфични дейности, които могат да изграждат силна връзка с природата, но ключовата отправна точка е: навън, в по-усамотени занимания", казва Стивънсън.

Децата, прекарали време в размисъл или фокусиране върху занимания на открито, риболов, лов или туризъм, също показват по-силна връзка с природата.

Проучването установява също, че и социалните взаимодействия с връстници или възрастни могат да засилят връзката с природата, но да имаме време за размисъл сами със себе си в детството, може да има по-голямо въздействие, отколкото осъзнаваме.

Предишните изследвания също подчертават значението на уединението в природата, но в миналото риболовът и ловът бяха оставени извън това уравнение.

Но авторите твърдят, че тези дейности също изискват интензивен фокус върху специфични аспекти на природата. И във време, в което много деца познават повече Pokémon от родната дива природа, това може да е важен начин за опознаване на биологичното разнообразие и дори за природозащитно поведение.

Освен наблюдателите на птици, едно проучване установи, че ловците всъщност са едни от по-активните природозащитници сред възрастните.

"Наблюдавахме, че когато хора, които са се насочили към екологично фокусирана кариера, размишляват за живота си, те описват свои преживявания на открито през детството, като ходене по любима пътека или изследване на рекичката до дома им", казва Стивънсън.

"Знаем, че този вид житейски преживявания мотивират по-нататъшното развитие."

Ако успеем да заинтересуваме децата от подобни дейности в най-формиращите им години, бихме могли да отгледаме ново поколение, много по-приспособено към околната среда, отколкото сме ние.

Проучването установява, че демографските променливи като пол или етнос не предопределят ​​връзката на детето с природата.

"Макар полът и етническата принадлежност могат да повлияят на преживяването на открито, нашите открития показват, че всички ученици могат да развият подобни нива [на връзка с природата], ако им се предостави еднакво излизане сред природата", пишат авторите.

Просто трябва да излизат навън.

Проучването е публикувано в The Journal of Environmental Education.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
27 сеп 2020
Последни новини