От х:

Днес в x:

23 °C

Патладжанът е не просто храна - предпазва сърцето и ума

Ако трябва да се фокусираме върху ползите на патладжана за здравето, те идват най-вече от антоцианините, хлорогенната киселина и фибрите. Това е обаче един от зеленчуците с по-високо съдържание на натрий. Какво означава всичко това?


Да започем с най-лесното – в 100 г патладжан се съдържат 10% от дневните ни потребности от натрий, което означава, че трябва да внимаваме с използването на солницата при консумацията му, още повече че с това количество не се очаква никой да се нахрани. Факт е, че с патладжана се приготвят много вкусни ясния и любимото кьопоолу, което едва ли има друга такава полезна и приятна алтернатива за храна за през лятото.


Патладжанът е особен зеленчук - който като домата всъщност е плод – който не е консумиран с еднаква наслада от всеки. Въпреки това е трудно да си представим гювеч без патладжан.


Почти не съдържа мазнини, както и протеини, но не само заради това консумацията му се отразява благоприятно на стойностите на холестерола в кръвта. Този добър ефект се дължи фибрите в него, които се равняват на една десета от потребностите ни за деня в 100 г, и хлорогенната киселина. В изследване се намира, че тя вероятно допринася за понижаване на нивата на липопротеините с ниска плътност LDL или лошия холестерол в кръвта.1


Това, с което е известна хлорогенната киселина е, че тя забавя освобождаването на глюкозата в кръвта след хранене, което предотвратява резкия скок на кръвната захар, винаги следван от резкия му спад, причина за бързото изгладняване отново и „вълчия глад“. За хора с вече налични нарушения в обмяната на въглехидратите, подобно свойство на хлорогенната киселина може да е само от полза за контрола на състоянието им и профилактика на диабета. Естествено, и двата нутриента, хлорогенната киселина и фибрите, са верни помощници в режимите за контрол на телесното тегло и отслабването.


Въпреки наличието на натрий патладжанът е полезен за сърцето с букета от останалите нутриенти, които предоставя на организма. Това са споменатите фибри, калий, витамин С, тиамин, витамин В6 и други представители от В групата и антиоксидантите – флавоноиди, представени най-вече от антоцианини.2 Антоцианините се намират в близките по цвят къпини и боровинки, както и в малините, от които е изследвано действието им върху здраве и документирана ефекта им да намаляват риска от сърдечни заболявания и подпомагат поддържането на кръвното налягане в норма.3


Полифенолите в патладжана помагат на организма в бората му срещу възникване на ракови клетки. Особена роля тук имат антоцианините и хлорогенната киселина. Антоцианините намаляват възпалителните процеси и блокират ензими, които се използват от рака за растежа му. 
Тяхната полза не се изчерпва до тук, когато се споменават не трябва да се пропуска, че са от малкото, които предпазват мозъчните клетки от вредите на свободните радикали. Допринасят и за по-добрата циркулация на кръвта в него, с което действат комплексно за поддържане на когнитивните фунции и предпазват от влошаване на паметта.4 


Насунинът5  в патладжана намалява натрупването на мазнини в мозъка, което е свързано с клетъчното увреждане, и подпомага транспорта на полезните нутриенти в клетките – какво по-добро можем да получим от освободен от блокажи мозък и нахранени мозъчни клетки, гарантиращи бистрия ум?!6


В патладжана се намират и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са известни с ползата им за доброто зрение. Те предпазват от свързана със стареенето макулна дегенерация.


Други полезни нутриенти в него са витамин К, С и Е, манган, мед, магнезий.


Патладжанът е с високо съдържание на вода, дори повече от някои плодове – 89,7 г. Калориите му идват от въглехидратите, като те са също повече от някои от плодове, които консумираме за десерт – 8,1 г въглехидрати за 100 г, като 2,5 г са фибрите и 3,2 г захарите. Гликемичният товар обаче е нисък – 2. 

Източник: http://puls.bg

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини