От х:

Днес в x:

Защо ни е необходим калий? Ами, отоците и крампите през лятото

Калият ни е необходим за правилното функциониране на сърдечносъдовата система и кръвообращението, подпомага адекватното поддържане на кръвното налягане и мускулния тонус. Може да се каже, че това е микроелементът на сърцето.


Калият наравно с натрия е най-важният компонент на вътреклетъчната течност. Участва в нервната проводимост и в процеса на съкращение на мускулите, което и определя значението на правилната му концентрация в кръвта за здравето. Дефицитът на калий води до нарушения във функционирането на едни от най-важните органи.


През лятото дефицитът на калий се усеща по-осезаемо. Например това може да бъде задържане на течности в организма, отичане на краката, изпитване на обща слабост, сънливост, световъртеж, резки мускулни спазми, които са болезнени, аритмия, хипертония, запек. 


Калият е един от четирите електролити в организма ни. Останалите са натрий, магнезий и калций. Калият отговаря за водно-електролитния баланс в тялото и помага за поддържане нормално артериално налягане и функциониране на сърдечносъдовата и нервна система, като при последната участва в провеждането на нервните импулси. 


Влияе на алкално-киселинния баланс и поддържа осмотичното налягане, има важна роля и в обмяната на въглехидратите и помага за нормалното функциониране на бъбреците.

Възрастните се нуждая от 4700 мг калий дневно според американски източници. Световната здравна организация препоръчва да се осигурват по 3,510 мг на ден.1


Какви могат да са причините за дефицит на калий в организма? Фактори за това могат да бъдат хранителният режим, който не осигурява достатъчно внос на калий, недохранване, прекомерен прием на кафе, продължителната диария и повръщане, обилно изпотяване.


Дефицит на калий се наблюдава и при някои заболявания и прием на лекарства, съответно при анорексия, заболяване на бъбреците, надбъбречна недостатъчност или болест на Адисон, синдром на Кушинг; бримкови диуретици, бета-агонисти, лекарства против астма, някои антибиотици; както и дефицит на магнезий.


С какви продукти може да се набави калий: кайсии, банани, киви, портокали, грейпфрут, ананас, сливи, спанак, цвекло, авокадо, домати, моркови, броколи, картофи, сладки картофи, листни зелени зеленчуци, тиквички, краставици, гъби, патладжан, тиква, пълнозърнести култури и изделия, варива, ядки, крехко месо, някои видове риба като риб тон, пъстърва, треска.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини