От х:

Днес в x:

Турция преустановява сондажите в оспорвани води с Гърция

Високопоставен турски представител заяви днес, че Турция ще преустанови сондажните дейности за газ и петрол в оспорвани води в Източното Средиземноморие, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е дал на своите сътрудници указания "да бъдат конструктивни и да преустановят за известно време проучвателните дейности", заяви президентският съветник и говорител Ибрахим Калън пред турската телевизия CNN-Turk.

Миналата седмица Турция обяви планове да изпрати проучвателния кораб "Оруч Реис" и два поддържащи кораба да извършат сеизмологични операции до 2 август във води южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо /край турското южно крайбрежие/.

Изявлението повиши напрежението със съседна Гърция и предизвика критики от САЩ, Франция и други европейски страни.

Съюзничките от НАТО Гърция и Турция имат разногласия за сондажните права в Източното Средиземноморие. Турция обвинява Гърция, че се опитва да я изключи от облагите в резултат на сондажите за петрол и газ в Егейско море и Източното средиземноморие, като посочва, че морските граници за търговска експлоатация трябва да бъдат поделени между гръцката и турска континентална част и да не включват гръцките острови на равноправна база. Атина твърди, че тази позиция на Турция нарушава международните закони.

"Всеки трябва да продължи да работи в собствения си континентален шелф и да извършва съвместна работа в оспорваните райони", заяви Калън.

По думите му двустранните въпроси с Гърция трябва да бъдат разрешавани чрез диалог, а не чрез заплахи за турската кандидатура за членство в ЕС.

В понеделник гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви, че Турция изтегля корабите си от района и добави, че Атина е готова да започне преговори с Турция в рамките на международните закони и добросъседските отношения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    Европеец
    2 0
    15:53, 29 юли 2020
    Шведите винаги са били преди всички.
    Затова стандарта им на живот е висок. Показаха на цяла Европа, а и на света как се действа. Без КПП-та, без ограничаване на свободите на хората, без маски, без забрани, без насаждане на страх и паника. Точно така както ни съветва доц. Мангъров. Вируса ще си премине, хората ще изградят имунитет и живота ще си продължи нормално.

Още новини

Последни новини