От х:

Днес в x:

16 °C

Ваучерът за 210 лв. е гавра с медиците

Те изнасят на гърба си битката с епидемията, а за благодарност са пратени да спасяват Бетономорието

Коментарът е препубликуван от специализираното здравно електронно издание clinica.bg. Поводът е, че правителството ще раздава ваучери на стйност 210 лв. за почивка на Черно море на лекарите и полицаите, които са на първа линия срещу коронавируса.

На изпроводяк управляващите изпълниха едно от най-нелепите си и обидни обещания - да захранят с туристи изоставеното от собствения им електорат Черноморие, и то с хора, които месеци наред са на първа линия в битка, която са на път да загубят - срещу епидемията от коронавирус.

В сряда кабинетът гласува по 210 лв. да получат медиците - от болници и спешна помощ, които поемат случаите на коронавирус, служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и здравната каса, полицаи, социални работници и хора от Националното ТОЛ управление, пряко ангажирани в борбата със заразата. Парите се полагат за не по-малко от 7 нощувки за почивка в държавна станция или санаторуим, а ако там няма места - в хотел или кой да е категоризиран обект в България.

С тези пари, мотивират се министрите, ще се допринесе, "от една страна, за

възстановяване на силите на хората,

работещи на първа линия в борбата с COVID- 19, а от друга - до създаване на заетост и реализиране на приходи в обектите и категоризираните или регистрирани места за настаняване, което би подпомогнало обектите от туристическия бизнес". По изчисления на основния мотор на идеята - зам. председателят на парламента Валери Симеонов, става дума за около 50 000 души. Първоначалната му идея беше ваучери да има за всички работещи българи, но с мотив "няма достатъчно пари" наказани с почивка на Бетономорието се оказаха само медици и полицаи.

Това е гавра

Подобно условие означава, че на работещите на първа линия се полагат по 30 лв. на ден за почивка. И то на човек, а обикновено хората ходят на море или планина със семействата си. Размерът на сумата е отвъд коментар, вероятно и повечето "наградени" борци срещу коронавируса няма и да си я поискат, защото най-предателски ще отидат на море в Гърция.

По-обидното е долнопробната кръчмарска сметка на управляващите, че с едни 210 лв. удряме два заека - хем се отблагодаряваме на хората на първа линия, хем спасяваме туристическия сезон и осигуряваме приходи на бранша. Защото е ясно, че при инвестирани от държавата 30 лева, почиващият ще остави още поне 100 на ден. И ще ни се размине и в този толкова труден за бизнеса сезон, в който чартъри почти няма; и пак няма да ни се наложи да мислим върху основния проблем на българското Черноморие -

устойчивото развитие.

Бетонът ще си стои на първа линия, в него ще натъпчем медицински сестри и полицаи, правилните хора ще продължат да леят още в съседство, а догодина пак ще го мислим - може пък англичаните да се върнат за евтина текила и pub crawling. Ще продължим да се правим, че не разбираме защо собственото ни население отказва да стъпи по родните си курорти и да го обиждаме, че нищо не разбира като се блъска за тестове за КОВИД и по опашки на Кулата, само и само за да избяга в Гърция.

И да смятаме, че от целия електорат само медици, полицаи и РЗИ са толкова евтини и загубени, че да преглътнат кочината, в която се е превърнала значителна част от Черноморието, и то срещу 210 лв. Това и само по себе си е обидно, но гаврата е и това, че "офертата" за почивка за 30 лв. в България е само част от обичайния гнусен и сбъркан начин, по който властта припознава медицинските специалисти.

Управляващите гледат на здравната система като на туризма - оставена да се оправя както намери за добре, с дълбок толеранс към определени собственици на лечебни заведения или директори на "наши" държавни болници, и пълно пренебрежение към всички останали. Всяка криза, която обикновено е резултат от липса на адекватни правила и политика, а не толкова на недофинансиране, се потушава с

отпускане или обещание за още пари, или никак,

но в никакъв случай устойчиво. Медицинските сестри, например, спряха да протестират за справедливи условия на труд и заплащане само защото са прекалено заети и изтощени от ангажимента си на първа линия.

Затова и епидемията от КОВИД ни свари със система, която не е в състояние да се справи с подобен род предизвикателство. Това, че тя още не е рухнала, означава единствено, че предизвикателството не е дошло. Но и това ще стане при настоящите темпове на вече почти безконтролно разпространие на вируса.

И ударът ще е върху плещите на същите тези наградени с по 210 лв. хора и пратени за благодарност да спасяват българските курорти. Същите, които, когато през пролетта започнаха да се заразяват с КОВИД, бяха обиждани, че са мърльовици и не ползват предпазни средства, които иначе държавата бързо и акуратно е осигурила. Същите, които от над месец предупреждават, че рязкото и тотално сваляне на всякакви предпазни мерки води до катастрофа. Същите, които ще я посрещнат, вече изтощени, и накрая ще бъдат посочени като основните виновници за несправянето с нея.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  /\
  /\
  3 -1
  19:47, 17 юли 2020
  Поредната подигравка на крадецът от Банкя.
 • 2
  Ас
  АСЕН ИЛИЕВ
  2 -3
  20:00, 17 юли 2020
  Нито един обаче! Не се отказа публично от ваучера :) а се чудите на калин вельов, че е зинал за пари :)
  "не сте народ, не сте народ, а, мър-ша" :)

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини