От х:

Днес в x:

26 °C

Работодателите носят отговорност за безопасните условия в предприятията в ситуацията на Ковид 19

Общо 75 проверки с акцент върху въвеждане на организация за намаляване на риска от разпространение на КОВИД-19 е направила Инспекцията по труда в Хасковски регион от въвеждането на извънредното положение на 13 март до момента. По данни на Министерството на труда и социалната политика инспекциите в страната за този период са над 5000.

С представители на РЗИ, БАБХ и МВР в Хасковска област инспекторите по труда са направили една съвместна проверка. Тя бе извършена още през март в завод „Язаки“.

Шефът на хасковското контролна служба посочи, че в региона е събирана информация и дали работодателят е изпълни задължението си съгласно трудовото законодателство да актуализира оценката си на риска предвид нововъзникналия риск, дали са разписани мерки за минимизирането му и дали е осигурен ресурс за изпълнението им. Общият брой на извършените такива проверки за периода са 275 .

„Проверките показват, че като цяло работодателите изпълняват задълженията си по трудовото законодателство. Актуализирана е оценката на риска, въведени са противоепидемични мерки и е създаден ред за прилагането им, осигурени са предпазни средства и дезинфектанти“, коментира шефът на ИТ в Хасково Кирчо Кирев.

Той посочи, че задължение на работодателите е да запознаят наемниците си с актуализираната оценка на риска и планираните мерки.

„Нашите проверки показват, че в основната си част работодателите изпълняват това свое задължение като запознават персонала си със съответните заповеди, с които са въведени мерките, чрез извънредни инструктажи и поставяне на информация на видно място“.

Кирчо Кирчев обясни обаче, че е важно предприеманите мерки да бъдат съобразени и с другите специфични за производството рискове, за да се гарантира, че те няма да повишат опасността за живота и здравето на работещите поради други причини. Но и припомни, че законодателството е вменило на работодателите цялата отговорност за осигуряването на здравето и безопасността при работа, както и за контрола по спазване на въведените правила и мерки.

„Предвид специфичния риск обаче, който не е пряко свързан с работната среда, а следва тази работна среда да се опази от него, е много важно и съзнанието на работниците, които трябва стриктно да спазват противоепидемичните мерки, както в самите предприятия, така и извън тях, за да се минимизира рискът от внасяне на зараза отвън.“

Данните в страната показват, че само около 4% от персонала в проверените предприятия не е запознат с мерките, предприети за превенция на разпространението на заразата. Единични са случаите, в които работодателят не е актуализирал оценката на риска, по-често се установява непълнота на оценката. В Хасковска област при 15 от проверените предприятия, основно в началото на извънредното положение, е установено, че работодателите не са актуализирани оценките на риска, което е основата за въвеждането на мерки за минимизиране на риска. 

Там, където е имало пропуски са издадени предписания от инспекторите по труда и работодателите са ги отстранили в последствие, посочи шефът на инспекцията в Хасково.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  В
  В
  5 -1
  06:07, 17 юли 2020
  Във фабрика Пролет хората работят. В цеха на болната само са дезинфекцирали. Уж нямаше да работят до излизането на резултатите, но софийския маймун е гладен. Няма РЗИ, няма предписания.

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини