От х:

Днес в x:

Работодателите носят отговорност за безопасните условия в предприятията в ситуацията на Ковид 19

Общо 75 проверки с акцент върху въвеждане на организация за намаляване на риска от разпространение на КОВИД-19 е направила Инспекцията по труда в Хасковски регион от въвеждането на извънредното положение на 13 март до момента. По данни на Министерството на труда и социалната политика инспекциите в страната за този период са над 5000.

С представители на РЗИ, БАБХ и МВР в Хасковска област инспекторите по труда са направили една съвместна проверка. Тя бе извършена още през март в завод „Язаки“.

Шефът на хасковското контролна служба посочи, че в региона е събирана информация и дали работодателят е изпълни задължението си съгласно трудовото законодателство да актуализира оценката си на риска предвид нововъзникналия риск, дали са разписани мерки за минимизирането му и дали е осигурен ресурс за изпълнението им. Общият брой на извършените такива проверки за периода са 275 .

„Проверките показват, че като цяло работодателите изпълняват задълженията си по трудовото законодателство. Актуализирана е оценката на риска, въведени са противоепидемични мерки и е създаден ред за прилагането им, осигурени са предпазни средства и дезинфектанти“, коментира шефът на ИТ в Хасково Кирчо Кирев.

Той посочи, че задължение на работодателите е да запознаят наемниците си с актуализираната оценка на риска и планираните мерки.

„Нашите проверки показват, че в основната си част работодателите изпълняват това свое задължение като запознават персонала си със съответните заповеди, с които са въведени мерките, чрез извънредни инструктажи и поставяне на информация на видно място“.

Кирчо Кирчев обясни обаче, че е важно предприеманите мерки да бъдат съобразени и с другите специфични за производството рискове, за да се гарантира, че те няма да повишат опасността за живота и здравето на работещите поради други причини. Но и припомни, че законодателството е вменило на работодателите цялата отговорност за осигуряването на здравето и безопасността при работа, както и за контрола по спазване на въведените правила и мерки.

„Предвид специфичния риск обаче, който не е пряко свързан с работната среда, а следва тази работна среда да се опази от него, е много важно и съзнанието на работниците, които трябва стриктно да спазват противоепидемичните мерки, както в самите предприятия, така и извън тях, за да се минимизира рискът от внасяне на зараза отвън.“

Данните в страната показват, че само около 4% от персонала в проверените предприятия не е запознат с мерките, предприети за превенция на разпространението на заразата. Единични са случаите, в които работодателят не е актуализирал оценката на риска, по-често се установява непълнота на оценката. В Хасковска област при 15 от проверените предприятия, основно в началото на извънредното положение, е установено, че работодателите не са актуализирани оценките на риска, което е основата за въвеждането на мерки за минимизиране на риска. 

Там, където е имало пропуски са издадени предписания от инспекторите по труда и работодателите са ги отстранили в последствие, посочи шефът на инспекцията в Хасково.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    В
    В
    5 -1
    06:07, 17 юли 2020
    Във фабрика Пролет хората работят. В цеха на болната само са дезинфекцирали. Уж нямаше да работят до излизането на резултатите, но софийския маймун е гладен. Няма РЗИ, няма предписания.
Последни новини