От х:

Днес в x:

9 °C

Работодателите носят отговорност за безопасните условия в предприятията в ситуацията на Ковид 19

Общо 75 проверки с акцент върху въвеждане на организация за намаляване на риска от разпространение на КОВИД-19 е направила Инспекцията по труда в Хасковски регион от въвеждането на извънредното положение на 13 март до момента. По данни на Министерството на труда и социалната политика инспекциите в страната за този период са над 5000.

С представители на РЗИ, БАБХ и МВР в Хасковска област инспекторите по труда са направили една съвместна проверка. Тя бе извършена още през март в завод „Язаки“.

Шефът на хасковското контролна служба посочи, че в региона е събирана информация и дали работодателят е изпълни задължението си съгласно трудовото законодателство да актуализира оценката си на риска предвид нововъзникналия риск, дали са разписани мерки за минимизирането му и дали е осигурен ресурс за изпълнението им. Общият брой на извършените такива проверки за периода са 275 .

„Проверките показват, че като цяло работодателите изпълняват задълженията си по трудовото законодателство. Актуализирана е оценката на риска, въведени са противоепидемични мерки и е създаден ред за прилагането им, осигурени са предпазни средства и дезинфектанти“, коментира шефът на ИТ в Хасково Кирчо Кирев.

Той посочи, че задължение на работодателите е да запознаят наемниците си с актуализираната оценка на риска и планираните мерки.

„Нашите проверки показват, че в основната си част работодателите изпълняват това свое задължение като запознават персонала си със съответните заповеди, с които са въведени мерките, чрез извънредни инструктажи и поставяне на информация на видно място“.

Кирчо Кирчев обясни обаче, че е важно предприеманите мерки да бъдат съобразени и с другите специфични за производството рискове, за да се гарантира, че те няма да повишат опасността за живота и здравето на работещите поради други причини. Но и припомни, че законодателството е вменило на работодателите цялата отговорност за осигуряването на здравето и безопасността при работа, както и за контрола по спазване на въведените правила и мерки.

„Предвид специфичния риск обаче, който не е пряко свързан с работната среда, а следва тази работна среда да се опази от него, е много важно и съзнанието на работниците, които трябва стриктно да спазват противоепидемичните мерки, както в самите предприятия, така и извън тях, за да се минимизира рискът от внасяне на зараза отвън.“

Данните в страната показват, че само около 4% от персонала в проверените предприятия не е запознат с мерките, предприети за превенция на разпространението на заразата. Единични са случаите, в които работодателят не е актуализирал оценката на риска, по-често се установява непълнота на оценката. В Хасковска област при 15 от проверените предприятия, основно в началото на извънредното положение, е установено, че работодателите не са актуализирани оценките на риска, което е основата за въвеждането на мерки за минимизиране на риска. 

Там, където е имало пропуски са издадени предписания от инспекторите по труда и работодателите са ги отстранили в последствие, посочи шефът на инспекцията в Хасково.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  В
  В
  5 -1
  06:07, 17 юли 2020
  Във фабрика Пролет хората работят. В цеха на болната само са дезинфекцирали. Уж нямаше да работят до излизането на резултатите, но софийския маймун е гладен. Няма РЗИ, няма предписания.

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини