От х:

Днес в x:

11 °C

В Турция арестуваха 33 опозиционери за предполагаеми връзки с терористична организация

Турските власти задържаха днес 33 души, включително членове на прокюрдска опозиционна партия, заради предполагаеми връзки с терористична организация, съобщи говорител на партията, цитиран от ДПА.

Силите за сигурност са извършили обиски на близо 30 адреса в югоизточния град Газиантеп рано тази сутрин, съобщи Анадолската агенция.

Полицията е конфискувала документи, за които се смята, че принадлежат на Кюрдската работническа партия /ПКК/ - терористична организация, водеща от десетилетия въоръжена борба срещу турската държава.

Сред задържаните, мнозинството от които са жени, са и трима окръжни и околийски управители от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), според неин говорител.

Турското правителство обвинява ДПН - законна политическа партия - във връзки със забранената ПКК. ДПН отрича това.
От местните избори през март 2019 г. правителството е отстранило 47 кметове от партията и ги е заменило със служебни администратори.

През юни двама депутати от ДПН бяха лишени от парламентарните си места, след като съд потвърди обвиненията срещу тях. Единият от тях се намира в затвор в югоизточния град Диарбекир.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини