От х:

Днес в x:

Турското разузнаване ликвидира лидер на ПКК в Ирак

Един от ръководителите на Кюрдската работническа партия (ПКК) е неутрализиран при акция на екипи на Турската национална разузнавателна служба МИТ в иракския град Сулеймания, предаде Анадолската агенция.

Смята се, че боецът от ПКК Джелял Кая с прякор „Хасан“ е организирал терористичен атентат в иракския град Ербил на 17 юли 2019 г., при който бе убит турският дипломат Осман Кьосе.

Служителят на генералното консулство на Турция в Ербил Кьосе бе убит при въоръжено нападение в ресторант, в който се хранели турски дипломати.

Анадолската агенция отбелязва, че Кая е бил "отговорник" за разузнавателните дейности на терористите от ПКК в Ирак, както и организатор и извършител на редица терористични атаки в Турция и извън нея. Кая е събирал информация, за да подготвя нападения срещу турски военни, участващи в антитерористични операции в Северен Ирак.

Според информация на МИТ в последно време Кая е планирал отвличане на турски държавни служители.

Ликвидирането на Джалал Кая нанася огромен удар на терористите от ПКК, отбелязва Анадолската агенция.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини