От х:

Днес в x:

Дворецът, който през по-голямата част от годината е под вода

Изображение 1 от 2

  Несъмнено когато повечето от нас чуят Индия, първо нещо, за което се сещат е прочутия дворец Тадж Махал. Но Индия има още много приказни кътчета, които си струва да бъдат посетени. Едно от тях - и ние сме си го набелязали за следваща екскурзия, е красивият воден дворец Джал Махал.

  Джал Махал е мраморен дворец, който е буквално потопен във водите на изкуственото езеро Ман Сагар в индийския щат Раджастан.

  Смята се, че е построен от махараджа Мадхо Сингх през XVIII век като място за ловните му похождения. Но векове на бедност и пренебрежение водят да западането на това чудно кътче. По време на последното му обновяване в началото на XXI век, на екипа от архитекти и занаятчии са необходими около шест години, за да възстановят първоначалното величие на двореца.

  Издигайки се от езерото Ман Сагар, Джал Махал вече е толкова пищен, колкото и когато е бил дом на махараджата - дворец на удоволствия за танци и партита след лова на патици. Всяка арка, балкон и вход е сложно украсена, издълбана от пластове червен кварцит, а от градините на двореца продължава да се носи аромат на зюмбюл и жасмин.

  Постепенно Джал Махал успява да си възвърне славата на дворец на удоволствията, които в наши дни са заменени от художествени изложби и интерактивни работилници.

  Макар че не можем да наречем Джал Махал дворец в пълния смисъл на тази дума - тъй като в него липсват обитаеми помещения за престой, той все пак е едно изключително място, най-вече заради факта, че през определен период от година почти цялата сграда е под водата.

  Всъщност три етажа от тази чудна постройка през по-голямата част от годината са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвъртият. Именно от терасите на този етаж се откриват прекрасни гледки към езерото Ман Сагар и околните хълмове, наречени Нахаргарх.

  Изкуственото езеро е добре почистено и в момента е дом на много и най-разнообразни пернати създания, като същевременно могат да се видят и различни видове мигриращи птици.

  В дъждовния сезон Джал Махал "плува" в Ман Сагар. Когато обаче настъпи сухото време - в началото на лятото, стените му постепенно излизат на повърхността, тъй като водата пресъхва.

  Обикновено туристическите посещения започват с разходка с лодка през езерото и завършват в градините Rajput и Moghal на покрива на Джал Махал, пишат от Conde Nast Traveller.

  Източник: lifestyle.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
  13 май 2021
  Последни новини