От х:

Днес в x:

Пак извиват ръцете на земеделците

180 лв на тон е предложената изкупна цена за пшеницата от тазгодишната реколта. Въпреки лабораторно доказаните високи качества на хлебното зърно предложената цена от 18 ст на килограм изправа земеделците пред фалити. Нещо подобно се случи и миналата година. Тогава след хиляди кандърми и масови земеделски протести, хлебопроизводителите кандисаха да платят по 22 стотинки на килограм. Това обаче стана факт едва този март а липсата на пордадено зърно миналата година бе използвано като предтекст за вдигане цената на хляба.



Няма да продадем и кило зърно на тия цени, зарече се управителят на гарвановската „Клас 95" Тенчо Тенев. „За да достигнем това качество сме използвали 70 кила тор на декар, пръскали сме пестициди. Миналата година причината за ниската изкупна цена бе ниско качество на пшеницата, сега е отлично и пак ни предлагат смешни цени", вбесява се земеделецът.



По неговите думи себестойноста на декар върви между 100 и 105 лв. От декар тазгодишния добив е 300 килограма. По 18 стотинки прави 54 лв, плюс 24 лв евросубсидии-78 и се оказва че до избиване на разходите има цели 22 лв. Според Тенев, зърнопроизводителите от южна България нямат избор и за износ в Гърция, защото миналата година местни търговци пуснали нашенска пшеница на гръцкия пазар на 20 ст, при номинална изкупна цена от 20 евроцента. Заради неизкупената си пшеница тамошните фермери вдигнаха стачката заради която бяха затворени границите. Тази година обаче пазара там е защитен.

„В Добруджа товарят на корабите и изнасят, ние нямаме този шанс", категорични са гарвановци. Техните 8 хиляди декара са почти на 90 % прибрани както и по-голямата част от реколтата в областта. Масовия сорт е добруджанския „Енола", излиза от употреба по слабия „Садово". Високо качество се чака и за слънчогледовите насаждения. Земеделците и тук обаче прогнозират ниски цени. Най добре била цената на рапицата-500 лв за тон. Това е изходът за избиване на част от разходите умуват зърнопроизводителите.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини