От х:

Днес в x:

22 °C

ЕК: Европейското законодателство за водите няма да бъде променяно. WWF: Триумф в името на природата

Рамковата директива за водите на ЕС (РДВ) е съществен елемент от европейското законодателство в областта на природозащитата и няма да бъде променяна, отбеляза в официално изявление комисарят по околната среда, океаните и рибарството Вирджиниус Синкевичус. Решението идва шест месеца след като законът успешно премина проверката за годност - резултат от продължила близо две години процедура по оценяване на неговата приложимост. В хода на този процес стотици хиляди европейци подписаха петиция, с която настояха законът да се запази в сегашния си вид и да започне да се прилага по-ефективно от техните правителства.

Природозащитната организация WWF и нейните партньори от коалиция "Живи реки" приветстват решението на ЕК като триумф в името на природата. Той стана възможен благодарение на подкрепата на над 8000 българи, които положиха своите подписи под петицията.

Рамковата директива за водите на ЕС се смята за един от най-важните елементи на природозащитното законодателство, приеман някога. Тя изисква от държавите-членки да приведат в добро състояние водните екосистеми, намиращи се на тяхна територия, най-късно до 2027 г.

"Доброто законодателство не се нуждае от промени. ЕС се нуждае от Рамковата директива за водите, за да обезпечи водоснабдяването си, да преустанови загубата на биологично разнообразие и да се справи с предизвикателствата на климатичните промени. Но 2027 г. наближава и трябва да започнем изпълнението на директивата веднага. Трябва да гарантираме, че законът няма да остане само на хартия, а ще върне живота в нашите реки", каза Естер Асин, директор на офиса на WWF за европейски политики.

След старта на проверката за годност РДВ получи огромна обществена подкрепа. 375 386 души застанаха зад директивата чрез кампанията на WWF #ProtectWater, която улесни гражданското участие в обществените консултации на ЕК по този въпрос. Това превърна общественото допитване в третото най-голямо в историята на Европейския съюз. А критичната роля на закона за спиране на загубата на биоразнообразие в сладководните екосистеми беше подчертана от близо 6000 учени в отворено писмо до ЕК.

"България е сравнително бедна на води. Реките съставляват едва 0,3 процента от територията на страната ни, което я нарежда сред държавите с най-малък ресурс в световен мащаб. Още повече, България попада в географски ширини, които са чувствителни към климатичните промени. Това оказва съществено влияние върху динамиката и количеството на валежите, а също и се отразява върху хидрологичния режим на реките. Неизпълнението на целите на Рамковата директива може да доведе до траен недостиг на вода в някои райони у нас, като случилото се в Перник беше само един пример за това", предупреждава Филип Пенчев, старши експерт в практика "Води" на WWF.

Сладководните екосистеми са най-застрашените на планетата. По данни на доклада на WWF "Жива планета", за 45 години сладководните видове в глобален мащаб са намалели с 83 процента. Ситуацията в Европа не е по-различна: днес цели 60 процента от повърхностните води на територията на Европейския съюз не са в добро състояние. Причината е, че държавите-членки позволяват те да бъдат експлоатирани по начини, причиняващи трайни вреди, като изграждане на язовири и практикуване на неустойчиво земеделие.
WWF призовава правителствата да покажат политическа воля за ефективно прилагане на закона, а Европейската комисия - да включи всички заинтересовани страни в изпълнението на амбициозната визия за здрави и чисти води. ЕС трябва да изпълни целта на директивата, за да запази водните си ресурси и да гарантира, че Европа може да се адаптира към изменението на климата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини