От х:

Днес в x:

Най-новата партия в Италия иска да я изкара от ЕС - "Италекзит"

Най-новата политическа партия в Италия иска държавата извън ЕС, ако сенаторът Джанлуиджи Парагон получи своя шанс, Италия излиза от Европейския съюз и се освобождава от еврото.

Парагон, който бе част от движението "Пет звезди" коментира пред Bloomberg в интервю в понеделник, че ще стартира новата си партия в средата на юли - и че думата Italexit "Италекзит" може да фигурира на видно място в логото на новата група.

"ЕС и еврото бяха наложени... Те навредиха на реалната икономика, семействата и работниците и малкия и средния бизнес", обясни той.

"Еврото беше създадено специално за Германия. Днес ние изразяваме политическо право на избор с избори, но правителствата трябва да се подчиняват на политики, спуснати им от ЕС. Нуждаем се от пълен контрол."

Стремежът на Парагон да създаде нова партия отразява по-широка евроскептична промяна в италианската политика. Някои служители в Рим казаха, че са обезпокоени, че традиционните антиевро сили получават подкрепа от безпрецедентна вълна от гняв след избухването на коронавируса към ЕС и че това може да посее семената на разпад, воден от Италия.

След обърканите ранни дни на кризата, ЕС се постара да предложи помощ на Италия, но липсата на солидарност ще бъде трудна за забравена от да мнозина, които бяха държани "на оградата" около блока.

За Парагон това означава, че сега е моментът за атака. Крайната цел за неговата все още безименна партия ще бъде постигането на консенсус за изтегляне на Италия от ЕС, тъй като излизането само от единната валута изглежда невъзможно. "Няма правило, което да ни позволи да напуснем еврозоната, това е липса на демокрация", каза той. "Първо трябва да напуснем ЕС."

Това не изглежда лесно. Като цяло италианците все още подкрепят еврото. Проучване на Euromedia Research миналата седмица показа, че 58,2% поддържат единната валута, като само 33,8% са против. Отделна анкета за SWG, публикувана в началото на този месец, показа, че 39% от италианците имат доверие в ЕС, в сравнение с 27% през април.

Вглеждане в по-дългосрочен период може да предложи известна надежда за групата на Парагон. През последните две десетилетия евроскептицизмът се засилва. След 2000 г. делът на италианците с малко или никакво доверие в ЕС е нараснал от 43% до 70%, според проучване на Demos&Pi, публикувано в la Repubblica на 6 април. Все пак около две трети все пак биха гласували за придържане към еврото и ЕС.

Известен като водещ на политическо токшоу, 48-годишният Парагон бе избран за първи път в Сената през 2018 г. Той бе изгонен от "Пет звезди" през януари тази година, след като се противопостави на правителството с вот на доверие на бюджета , "Не бях избран да държа италианците да бъдат затворени в бюджет, наложен от Европа", каза той тогава.

Парагон вижда новата си група като част от потенциално европейско движение, в мрежа от съмишленици в различни страни от ЕС. Той каза също, че иска среща с брекзит британеца Найджъл Фараж.

Новата партия планира свои кандидати за следващите общи избори, които ще се проведат най-късно през 2023 г. и на общинските избори за кметството на Рим през следващата година, заяви Парагон. Целта е първоначално да набере повече гласове от бившия премиер Матео Ренци, чиято нова партия "Жива Италия" е с около 4%.

Групата на Парагон ще бъде единствената партия в Италия, която е фокусирана върху излизането от ЕС, което ще даде ясен сигнал за една третата от избирателите в страната, които се определят като евроскептици, заяви Лоренцо Преляско, директор на агенцията за проучване и анализ YouTrend.

"Парагон го очаква по-трудна задача от Фараж, защото има по-малко място за нова партия в Италия и защото Италия няма същата история на различия спрямо ЕС, както Великобритания. Дори италианците да имат по-малко доверие в ЕС в сравнение с предишните години, повечето хора все още виждат, че рисковете могат да са по-големи от ползите", допълва Преляско.

Това би могло да означава, че партията ще играе нишова роля, а тъй като италианската политика се фрагментира с все повече и повече малки партии и дясноцентристкият блок е водещ в проучвания на общественото мнение, Парагон може да успее да се позиционира като играч в следващата битка за коалиция.

Докато Матео Салвини от антимигрантската Лига, най-голямата опозиционна сила на Италия, заплаши да напусне ЕС, той не превърна тази позиция в част от платформата на партията.

Парагон няма времева рамка за целите си - "това не е кашон с мляко, няма срок на годност" - но той казва, че целта му би била да постави Италия на равна основа с предишните си партньори от ЕС. Той също няма ясна политика за търговски отношения с блока, като казва само, че правилата на Световната търговска организация биха били вариант. След като излезе от ЕС, Италия би могла да погледне повече към САЩ за търговски възможности, каза той.

Според Парагон, Италия няма да има нова валута, ако се изтегли еврото, вместо това ще се върне към старата си лира.

"Въпросът не е в това как се нарича валутата, а в това, кой я притежава", обясни той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини