От х:

Днес в x:

Ердоган разпоредил да бъде създаден нов орган по въпросите на "арменския геноцид"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е дал указания за създаване на нов орган, който да се занимава с твърденията за арменски геноцид, съобщава в. "Хюриет".

Новата "автономна и гражданска структура" ще има за задача да формулира по-ясно и да защити позицията на Турция по този въпрос.
Вече тече подготовка за основаването на новото ведомство, като предстои да бъде начертана и нова стратегия, отнасяща се до темата за т.нар. геноцид, пише още изданието.

Турският президент е разпоредил създаването на структурата на заседание на Висшия консултативен съвет, на който му е бил представен доклад за признаването на геноцида от редица държави.

Турция досега нямаше единен орган, който да се занимава с политиките относно твърденията за извършен геноцид над арменците в края на Първата световна война, посочва ТАСС. Новата структура няма да бъде пряко свързана с правителството. Тя ще се заеме с политическите, културни и исторически аспекти на проблема.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци и категорично отхвърля тезата за геноцид. Турция призовава за създаването на смесена комисия от историци и за отваряне на архивите за изследване на събитията от 1915 г.

Арменският геноцид е признат от около трийсет страни и от редица историци. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини