От х:

Днес в x:

В неделя сутринта наблюдаваме 10 % от пръстеновидното слънчево затъмнение

Изображение 1 от 2

    Между 8 и 9 часа на 21-ви юни от Хасково ще може да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение. От нашата гледна точка обаче ще се вижда много малка част от явлението, едва около десет процента. Част от членовете на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково също ще извършат наблюдение, но масово такова няма да се организира заради епидемията от коронавирус, информира ръководителката на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

    А всички онези, които се готвят да наблюдават със собствени телескопи затъмнението, тя предупреди в никакъв случай да не го правят, ако нямат специални слънчеви филтри за тях.

    „Най -важно е да не гледат директно през оптическите уреди, защото е много опасно за очите“, посъветва Йоанна Кокотанекова.  

    Частичното слънчево затъмнение ще може да се види и с просто око, но това също не е никак безопасно и най-добре е да се сложат специални защитни очила. Проблемът е обаче, че такива не са произведени за това наблюдение, тъй като точно това явление не е обект на сериозен научен интерес, коментира Кокотанекова.

    Все пак обаче тя посочи, че за хора, които не са участвали в такива наблюдения, ще е любопитно и красиво. Затова, ако най-любопитните все пак искат да погледнат и нямат специални очила за това, могат да го направят,но съвсем за кратко, само  за секунда.

    „Ние сме в периферията и затова затъмнението ще е кратко и ще е малко като фаза, слънцето ще бъде покрито около десетина процента“, обясни Кокотанекова.

    В по-голяма фаза то ще се вижда от Западна Африка, Азия, от Индия най-вече.

    Пръстеновидните слънчеви затъмнения са особено красиви явления, случващи се когато Луната е близо до апогея на своята орбита, което означава, че тя е най-далеч от Земята.  Тогава тя изглежда по-малка и по време на пълната фаза на слънчево затъмнение тя не може да закрие изцяло Слънцето, чийто диск остава в периферията си да свети около нея.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ко
      Колегите
      3 -2
      16:05, 19 юни 2020
      Г жа Йоана Кукутанекова последно къде работи в младежкия астрономически център или в областният информационен център ?
      Ясно е че две дини носи.Ясно е че имитира дейност и община Хасково плаща на грешни пари.
      • 55
        5555555555555555
        3 -2
        16:13, 19 юни 2020
        За сведения госпожа Кокотанокова от 2 годиви вече не работи в информациония център. И още нещо, когато коментирате някого поне запомнете името как се изписка и произнася. Благодаря!
      • Кр
        Кракен
        2 -1
        16:39, 19 юни 2020
        В името нарочно е заменени буквите "О" с "У" за да се прави връзка с много известно телевизионно предаване от близкото минало. И от звездобройството се изкарват пари и стаж за пенсия .
    • 2
      Ек
      Експерт в центъра
      6 -1
      19:11, 19 юни 2020
      Йоана Куркутанекова още работи и получава пари от информационния център.Там се води експерт с заплата 980 лева.
    • 3
      On
      on4o
      0 0
      20:25, 20 юни 2020
      Учудващо е как в XXI век все още има хора, за които работата на две места е нещо недостойно и недопустимо. А дали смешните заплати, които изплаща общината на служителите си не ги карат да търсят и друго препитание? И кой е виновен за това? Не и Кокотанекова вероятно...
    Последни новини