От х:

Днес в x:

11 °C

В неделя сутринта наблюдаваме 10 % от пръстеновидното слънчево затъмнение

Изображение 1 от 2

  Между 8 и 9 часа на 21-ви юни от Хасково ще може да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение. От нашата гледна точка обаче ще се вижда много малка част от явлението, едва около десет процента. Част от членовете на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково също ще извършат наблюдение, но масово такова няма да се организира заради епидемията от коронавирус, информира ръководителката на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

  А всички онези, които се готвят да наблюдават със собствени телескопи затъмнението, тя предупреди в никакъв случай да не го правят, ако нямат специални слънчеви филтри за тях.

  „Най -важно е да не гледат директно през оптическите уреди, защото е много опасно за очите“, посъветва Йоанна Кокотанекова.  

  Частичното слънчево затъмнение ще може да се види и с просто око, но това също не е никак безопасно и най-добре е да се сложат специални защитни очила. Проблемът е обаче, че такива не са произведени за това наблюдение, тъй като точно това явление не е обект на сериозен научен интерес, коментира Кокотанекова.

  Все пак обаче тя посочи, че за хора, които не са участвали в такива наблюдения, ще е любопитно и красиво. Затова, ако най-любопитните все пак искат да погледнат и нямат специални очила за това, могат да го направят,но съвсем за кратко, само  за секунда.

  „Ние сме в периферията и затова затъмнението ще е кратко и ще е малко като фаза, слънцето ще бъде покрито около десетина процента“, обясни Кокотанекова.

  В по-голяма фаза то ще се вижда от Западна Африка, Азия, от Индия най-вече.

  Пръстеновидните слънчеви затъмнения са особено красиви явления, случващи се когато Луната е близо до апогея на своята орбита, което означава, че тя е най-далеч от Земята.  Тогава тя изглежда по-малка и по време на пълната фаза на слънчево затъмнение тя не може да закрие изцяло Слънцето, чийто диск остава в периферията си да свети около нея.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ко
   Колегите
   3 -2
   16:05, 19 юни 2020
   Г жа Йоана Кукутанекова последно къде работи в младежкия астрономически център или в областният информационен център ?
   Ясно е че две дини носи.Ясно е че имитира дейност и община Хасково плаща на грешни пари.
   • 55
    5555555555555555
    3 -2
    16:13, 19 юни 2020
    За сведения госпожа Кокотанокова от 2 годиви вече не работи в информациония център. И още нещо, когато коментирате някого поне запомнете името как се изписка и произнася. Благодаря!
   • Кр
    Кракен
    2 -1
    16:39, 19 юни 2020
    В името нарочно е заменени буквите "О" с "У" за да се прави връзка с много известно телевизионно предаване от близкото минало. И от звездобройството се изкарват пари и стаж за пенсия .
  • 2
   Ек
   Експерт в центъра
   6 -1
   19:11, 19 юни 2020
   Йоана Куркутанекова още работи и получава пари от информационния център.Там се води експерт с заплата 980 лева.
  • 3
   On
   on4o
   0 0
   20:25, 20 юни 2020
   Учудващо е как в XXI век все още има хора, за които работата на две места е нещо недостойно и недопустимо. А дали смешните заплати, които изплаща общината на служителите си не ги карат да търсят и друго препитание? И кой е виновен за това? Не и Кокотанекова вероятно...

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини