От х:

Днес в x:

5 °C

В неделя сутринта наблюдаваме 10 % от пръстеновидното слънчево затъмнение

Изображение 1 от 2

  Между 8 и 9 часа на 21-ви юни от Хасково ще може да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение. От нашата гледна точка обаче ще се вижда много малка част от явлението, едва около десет процента. Част от членовете на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково също ще извършат наблюдение, но масово такова няма да се организира заради епидемията от коронавирус, информира ръководителката на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

  А всички онези, които се готвят да наблюдават със собствени телескопи затъмнението, тя предупреди в никакъв случай да не го правят, ако нямат специални слънчеви филтри за тях.

  „Най -важно е да не гледат директно през оптическите уреди, защото е много опасно за очите“, посъветва Йоанна Кокотанекова.  

  Частичното слънчево затъмнение ще може да се види и с просто око, но това също не е никак безопасно и най-добре е да се сложат специални защитни очила. Проблемът е обаче, че такива не са произведени за това наблюдение, тъй като точно това явление не е обект на сериозен научен интерес, коментира Кокотанекова.

  Все пак обаче тя посочи, че за хора, които не са участвали в такива наблюдения, ще е любопитно и красиво. Затова, ако най-любопитните все пак искат да погледнат и нямат специални очила за това, могат да го направят,но съвсем за кратко, само  за секунда.

  „Ние сме в периферията и затова затъмнението ще е кратко и ще е малко като фаза, слънцето ще бъде покрито около десетина процента“, обясни Кокотанекова.

  В по-голяма фаза то ще се вижда от Западна Африка, Азия, от Индия най-вече.

  Пръстеновидните слънчеви затъмнения са особено красиви явления, случващи се когато Луната е близо до апогея на своята орбита, което означава, че тя е най-далеч от Земята.  Тогава тя изглежда по-малка и по време на пълната фаза на слънчево затъмнение тя не може да закрие изцяло Слънцето, чийто диск остава в периферията си да свети около нея.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ко
   Колегите
   3 -2
   16:05, 19 юни 2020
   Г жа Йоана Кукутанекова последно къде работи в младежкия астрономически център или в областният информационен център ?
   Ясно е че две дини носи.Ясно е че имитира дейност и община Хасково плаща на грешни пари.
   • 55
    5555555555555555
    3 -2
    16:13, 19 юни 2020
    За сведения госпожа Кокотанокова от 2 годиви вече не работи в информациония център. И още нещо, когато коментирате някого поне запомнете името как се изписка и произнася. Благодаря!
   • Кр
    Кракен
    2 -1
    16:39, 19 юни 2020
    В името нарочно е заменени буквите "О" с "У" за да се прави връзка с много известно телевизионно предаване от близкото минало. И от звездобройството се изкарват пари и стаж за пенсия .
  • 2
   Ек
   Експерт в центъра
   6 -1
   19:11, 19 юни 2020
   Йоана Куркутанекова още работи и получава пари от информационния център.Там се води експерт с заплата 980 лева.
  • 3
   On
   on4o
   0 0
   20:25, 20 юни 2020
   Учудващо е как в XXI век все още има хора, за които работата на две места е нещо недостойно и недопустимо. А дали смешните заплати, които изплаща общината на служителите си не ги карат да търсят и друго препитание? И кой е виновен за това? Не и Кокотанекова вероятно...

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини