От х:

Днес в x:

В Исландия няма комари, освен един, и то в буркан

Въпреки че в съседни Дания, Гренландия, Шотландия или Норвегия ще срещнете поне два и повече видове комари, то в Исландия няма нито един. Нулева популация на комари. Това е така най-вероятно заради ниските температури и липсата на плитки езера, в които комарите да снасят яйцата си, които по-късно да се превърнат в ларви, а накрая – и в комари кръвопийци.

Според данни от Times екологията на страната е такава, че няколко пъти в годината температурите падат много рязко, след което отново се затопля. Тази климатична особеност не позволява на комарите да съзреят.

Все пак в Исландия съществува комар – един. Той живее в буркан със спирт в Исландския институт по природни науки още от 80-те години, когато учен го улавя в самолет. Биологът Гисли Мар  Гисласон разказва: „Гоних го из кабината, докато накрая не го хванах… Това е единственият комар, който съм виждал през живота си в Исландия.“

Не се знае дали Исландия винаги ще се радва на безкомарна среда обаче. Затоплянето на планетата дава шанс на насекомите да се възпроизвеждат независимо от студеното време.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини