От х:

Днес в x:

Комисията за финансиране на ин витро процедури в Хасково предлага по-голяма сума за 16 двойки от общината

16 двойки от Хасково с репродуктивни проблеми ще получат шанс за мечтания опит да имат свой наследник. Процедурите им ин виво и ин витро ще се финансират от местната хазна, за което има решение на Общинския съвет.

На заседание днес Комисията, определена със заповед на кмета на община Хасково и с председател общинския съветник д-р Марио Янакиев, е разгледала заявленията на  двойките, които са подали документи. И всички са одобрени, защото отговарят на условията по Правилника  за подпомагането, съобщиха от кметството.

„ Независимо от Ковид кризата и отънелия общински бюджет, парите за процедурите са заделени и предстои разпределението им на одобрените двойки. Това много ни радва, че ще успеем да подпомогнем хора от общината за тази важна крачка, която искат да направят. Това е хубаво, което им предстои и дано да има скоро и добри новини.“, коментира председателят на Комисията  д-р Марио Янакиев.

Одобреният бюджет за финансирането на двойките с репродуктивни проблеми от общината е 100 хил.лв., а според Наредбата всеки от одобрените кандидати-лица, семейства или двойки в съжителство, може да получи финансиране от максимум 3 хил.лв. От Комисията за отпускане на финансовата помощ за ин витро и ин виво процедурите обаче са с намерение да предложат на Постоянната комисия по здравеопазване лимитът да бъде завишен.

Мотивът за това на д-р Янакиев и колегите му от Комисията е, че процедурите са поскъпнали почти двойно, а и до достигане на самата манипулация се изминава дълъг път, който включва често лечение на единия или и на двамата партньори. „Всичко това е финансов ресурс и за някои, дори с подпомагането с общинските средства, е недостатъчен да сбъднат своята мечта. Затова ще излезем с предложение пред Здравната комисия да вземе решение парите, които ще бъдат отпуснати за кандидат да са поне двойно повече от сега регламентираните.“, посочи д-р Янакиев.

За да се случи това обаче, завишаването ще трябва да бъде предложено за обсъждане и гласуване от Общинския съвет, който ще заседава този месец на 26-ти юни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ин
    Ин витро
    4 -3
    19:58, 17 юни 2020
    Общината няма пари! Нека останат за догодина. Три хиляди лева не са малко пари! Нека са възползват повече хора, ако трябва да се открие отново процедурата! Прите са предвидени за доста повече двойки, а не едни хора да вземат повче средства.Нека има за повече хора.Да останат за по-късно!
    • До
      До Ин витро
      2 -3
      21:21, 17 юни 2020
      Кое е по-важно- да има спестени пари или да има деца? Ако имаше повече желаещи щяха да подадат документи.
      Преди години ин витро процедурите бяха с доста по- ниска стойност, около 5000 лв, сега са между 7000-9000 лв. В някои случаи са необходими повече от 1 процедура, много скъпи изследвания... Сами разбирате колко непосилни са тези суми за обикновените хора.
  • 2
    Че
    Череп Гинеколог
    0 -1
    08:04, 18 юни 2020
    Боци Маймуната и
    той е на ин-витро лечение тия дни:))
  • 3
    Ин
    ин витро
    2 0
    09:02, 18 юни 2020
    Миналата година подпомогнатите двойки бяха 32, тази година 16. Намаляването не е в по-доброто здравословно състояние на българите, а в предпазливостта на хората точно сега да правят каквито й да е манипулации. Нека се отвори отново процедурата, да се възползват колкото се може повече двойки. Да ин витро процедурите са доста скъпи, но идеята е да се подпомогнат повече граждани на Хасково, а не да се покрие изцяло една процедура.Бюджетът на Общината заделен за тези манипулации е 100 000, на база на предходната година. Така, че смятам, че не е уместно да се увеличава сумата, регламентирана в Правилника, а де се даде възможност на още хора да кандидатстват.
    • Чи
      Читателка
      2 0
      17:29, 18 юни 2020
      Миналата година сумата която отпуснаха беше 5000 лв.,щом има пари нека пак е повече,всички изследвания и самата процедура са доста скъпи,а някои двойки имат повече от един опит.
Последни новини