От х:

Днес в x:

10 °C

Комисията за финансиране на ин витро процедури в Хасково предлага по-голяма сума за 16 двойки от общината

16 двойки от Хасково с репродуктивни проблеми ще получат шанс за мечтания опит да имат свой наследник. Процедурите им ин виво и ин витро ще се финансират от местната хазна, за което има решение на Общинския съвет.

На заседание днес Комисията, определена със заповед на кмета на община Хасково и с председател общинския съветник д-р Марио Янакиев, е разгледала заявленията на  двойките, които са подали документи. И всички са одобрени, защото отговарят на условията по Правилника  за подпомагането, съобщиха от кметството.

„ Независимо от Ковид кризата и отънелия общински бюджет, парите за процедурите са заделени и предстои разпределението им на одобрените двойки. Това много ни радва, че ще успеем да подпомогнем хора от общината за тази важна крачка, която искат да направят. Това е хубаво, което им предстои и дано да има скоро и добри новини.“, коментира председателят на Комисията  д-р Марио Янакиев.

Одобреният бюджет за финансирането на двойките с репродуктивни проблеми от общината е 100 хил.лв., а според Наредбата всеки от одобрените кандидати-лица, семейства или двойки в съжителство, може да получи финансиране от максимум 3 хил.лв. От Комисията за отпускане на финансовата помощ за ин витро и ин виво процедурите обаче са с намерение да предложат на Постоянната комисия по здравеопазване лимитът да бъде завишен.

Мотивът за това на д-р Янакиев и колегите му от Комисията е, че процедурите са поскъпнали почти двойно, а и до достигане на самата манипулация се изминава дълъг път, който включва често лечение на единия или и на двамата партньори. „Всичко това е финансов ресурс и за някои, дори с подпомагането с общинските средства, е недостатъчен да сбъднат своята мечта. Затова ще излезем с предложение пред Здравната комисия да вземе решение парите, които ще бъдат отпуснати за кандидат да са поне двойно повече от сега регламентираните.“, посочи д-р Янакиев.

За да се случи това обаче, завишаването ще трябва да бъде предложено за обсъждане и гласуване от Общинския съвет, който ще заседава този месец на 26-ти юни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ин
  Ин витро
  4 -3
  19:58, 17 юни 2020
  Общината няма пари! Нека останат за догодина. Три хиляди лева не са малко пари! Нека са възползват повече хора, ако трябва да се открие отново процедурата! Прите са предвидени за доста повече двойки, а не едни хора да вземат повче средства.Нека има за повече хора.Да останат за по-късно!
  • До
   До Ин витро
   2 -3
   21:21, 17 юни 2020
   Кое е по-важно- да има спестени пари или да има деца? Ако имаше повече желаещи щяха да подадат документи.
   Преди години ин витро процедурите бяха с доста по- ниска стойност, около 5000 лв, сега са между 7000-9000 лв. В някои случаи са необходими повече от 1 процедура, много скъпи изследвания... Сами разбирате колко непосилни са тези суми за обикновените хора.
 • 2
  Че
  Череп Гинеколог
  0 -1
  08:04, 18 юни 2020
  Боци Маймуната и
  той е на ин-витро лечение тия дни:))
 • 3
  Ин
  ин витро
  2 0
  09:02, 18 юни 2020
  Миналата година подпомогнатите двойки бяха 32, тази година 16. Намаляването не е в по-доброто здравословно състояние на българите, а в предпазливостта на хората точно сега да правят каквито й да е манипулации. Нека се отвори отново процедурата, да се възползват колкото се може повече двойки. Да ин витро процедурите са доста скъпи, но идеята е да се подпомогнат повече граждани на Хасково, а не да се покрие изцяло една процедура.Бюджетът на Общината заделен за тези манипулации е 100 000, на база на предходната година. Така, че смятам, че не е уместно да се увеличава сумата, регламентирана в Правилника, а де се даде възможност на още хора да кандидатстват.
  • Чи
   Читателка
   2 0
   17:29, 18 юни 2020
   Миналата година сумата която отпуснаха беше 5000 лв.,щом има пари нека пак е повече,всички изследвания и самата процедура са доста скъпи,а някои двойки имат повече от един опит.

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини