От х:

Днес в x:

18 °C

Комисията за финансиране на ин витро процедури в Хасково предлага по-голяма сума за 16 двойки от общината

16 двойки от Хасково с репродуктивни проблеми ще получат шанс за мечтания опит да имат свой наследник. Процедурите им ин виво и ин витро ще се финансират от местната хазна, за което има решение на Общинския съвет.

На заседание днес Комисията, определена със заповед на кмета на община Хасково и с председател общинския съветник д-р Марио Янакиев, е разгледала заявленията на  двойките, които са подали документи. И всички са одобрени, защото отговарят на условията по Правилника  за подпомагането, съобщиха от кметството.

„ Независимо от Ковид кризата и отънелия общински бюджет, парите за процедурите са заделени и предстои разпределението им на одобрените двойки. Това много ни радва, че ще успеем да подпомогнем хора от общината за тази важна крачка, която искат да направят. Това е хубаво, което им предстои и дано да има скоро и добри новини.“, коментира председателят на Комисията  д-р Марио Янакиев.

Одобреният бюджет за финансирането на двойките с репродуктивни проблеми от общината е 100 хил.лв., а според Наредбата всеки от одобрените кандидати-лица, семейства или двойки в съжителство, може да получи финансиране от максимум 3 хил.лв. От Комисията за отпускане на финансовата помощ за ин витро и ин виво процедурите обаче са с намерение да предложат на Постоянната комисия по здравеопазване лимитът да бъде завишен.

Мотивът за това на д-р Янакиев и колегите му от Комисията е, че процедурите са поскъпнали почти двойно, а и до достигане на самата манипулация се изминава дълъг път, който включва често лечение на единия или и на двамата партньори. „Всичко това е финансов ресурс и за някои, дори с подпомагането с общинските средства, е недостатъчен да сбъднат своята мечта. Затова ще излезем с предложение пред Здравната комисия да вземе решение парите, които ще бъдат отпуснати за кандидат да са поне двойно повече от сега регламентираните.“, посочи д-р Янакиев.

За да се случи това обаче, завишаването ще трябва да бъде предложено за обсъждане и гласуване от Общинския съвет, който ще заседава този месец на 26-ти юни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ин
  Ин витро
  4 -3
  19:58, 17 юни 2020
  Общината няма пари! Нека останат за догодина. Три хиляди лева не са малко пари! Нека са възползват повече хора, ако трябва да се открие отново процедурата! Прите са предвидени за доста повече двойки, а не едни хора да вземат повче средства.Нека има за повече хора.Да останат за по-късно!
  • До
   До Ин витро
   2 -3
   21:21, 17 юни 2020
   Кое е по-важно- да има спестени пари или да има деца? Ако имаше повече желаещи щяха да подадат документи.
   Преди години ин витро процедурите бяха с доста по- ниска стойност, около 5000 лв, сега са между 7000-9000 лв. В някои случаи са необходими повече от 1 процедура, много скъпи изследвания... Сами разбирате колко непосилни са тези суми за обикновените хора.
 • 2
  Че
  Череп Гинеколог
  0 -1
  08:04, 18 юни 2020
  Боци Маймуната и
  той е на ин-витро лечение тия дни:))
 • 3
  Ин
  ин витро
  2 0
  09:02, 18 юни 2020
  Миналата година подпомогнатите двойки бяха 32, тази година 16. Намаляването не е в по-доброто здравословно състояние на българите, а в предпазливостта на хората точно сега да правят каквито й да е манипулации. Нека се отвори отново процедурата, да се възползват колкото се може повече двойки. Да ин витро процедурите са доста скъпи, но идеята е да се подпомогнат повече граждани на Хасково, а не да се покрие изцяло една процедура.Бюджетът на Общината заделен за тези манипулации е 100 000, на база на предходната година. Така, че смятам, че не е уместно да се увеличава сумата, регламентирана в Правилника, а де се даде възможност на още хора да кандидатстват.
  • Чи
   Читателка
   2 0
   17:29, 18 юни 2020
   Миналата година сумата която отпуснаха беше 5000 лв.,щом има пари нека пак е повече,всички изследвания и самата процедура са доста скъпи,а някои двойки имат повече от един опит.

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини