От х:

Днес в x:

33 °C

Китай ще нападне Тайван, ако няма друг начин да му попречи да стане независим

Китай ще нападне Тайван, ако няма друг начин да му попречи да стане независим, заяви в петък един от висшите генерали на страната, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се в Голямата зала на народа в Пекин на 15-тата годишнина от Закона за борба срещу сецесията, Ли Зуоченг, началник съвместния щаб и член на централната военна комисия, оставя вратата отворена за употребата на сила.

Законът от 2005 г. дава на страната правно основание за военни действия срещу Тайван. "Ако бъде загубена възможността за мирно обединение, народните въоръжени сили ще предприемат всички необходими стъпки, за да разбият решително всякакви сепаратистки заговори или действия", заяви Ли.

"Ние не обещаваме да изоставим използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки, за да стабилизираме и контролираме ситуацията в Тайванския пролив", добави той.

Ли е един от малкото висши офицери в Китай с боен опит, участвал в офанзивата на Китай във Виетнам през 1979 година.

Тайван е най-чувствителният териториален въпрос на Китай. Пекин многократно повтаря, че това е една от провинциите на Китай и неотменна част от "единен Китай".

Островът не проявява интерес да бъде управляван от автократичен Китай и заклеймява многократните военни учения в Китай близо до острова, отхвърли предложението на Китай за модел "една страна, две системи" с висока степен на автономия.

Китай не харесва президента на Тайван Цай Инг-Вен, когото обвинява, че е сепаратист, който се стреми да обяви официална независимост. Цай обяснява, че Тайван вече е независима държава, наречена Република Китай, официалното й име.

Цай и нейната Демократична прогресивна партия спечелиха президентски и парламентарни избори през януари, обещавайки да се изправи срещу Пекин.

Отношението на Тайван към Китай се влоши допълнително, след като в четвъртък китайският парламент прие ново законодателство за национална сигурност за управлявания от Китай Хонконг. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Цъ
  ЦЪФ
  1 0
  09:26, 30 май 2020
  НЕ само Тайван и на (УЙГУРИТЕ ) в провинция (синджан) в северозападен Китай , ще им даде независимост

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини