От х:

Днес в x:

Китай ще нападне Тайван, ако няма друг начин да му попречи да стане независим

Китай ще нападне Тайван, ако няма друг начин да му попречи да стане независим, заяви в петък един от висшите генерали на страната, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се в Голямата зала на народа в Пекин на 15-тата годишнина от Закона за борба срещу сецесията, Ли Зуоченг, началник съвместния щаб и член на централната военна комисия, оставя вратата отворена за употребата на сила.

Законът от 2005 г. дава на страната правно основание за военни действия срещу Тайван. "Ако бъде загубена възможността за мирно обединение, народните въоръжени сили ще предприемат всички необходими стъпки, за да разбият решително всякакви сепаратистки заговори или действия", заяви Ли.

"Ние не обещаваме да изоставим използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки, за да стабилизираме и контролираме ситуацията в Тайванския пролив", добави той.

Ли е един от малкото висши офицери в Китай с боен опит, участвал в офанзивата на Китай във Виетнам през 1979 година.

Тайван е най-чувствителният териториален въпрос на Китай. Пекин многократно повтаря, че това е една от провинциите на Китай и неотменна част от "единен Китай".

Островът не проявява интерес да бъде управляван от автократичен Китай и заклеймява многократните военни учения в Китай близо до острова, отхвърли предложението на Китай за модел "една страна, две системи" с висока степен на автономия.

Китай не харесва президента на Тайван Цай Инг-Вен, когото обвинява, че е сепаратист, който се стреми да обяви официална независимост. Цай обяснява, че Тайван вече е независима държава, наречена Република Китай, официалното й име.

Цай и нейната Демократична прогресивна партия спечелиха президентски и парламентарни избори през януари, обещавайки да се изправи срещу Пекин.

Отношението на Тайван към Китай се влоши допълнително, след като в четвъртък китайският парламент прие ново законодателство за национална сигурност за управлявания от Китай Хонконг. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цъ
    ЦЪФ
    1 0
    09:26, 30 май 2020
    НЕ само Тайван и на (УЙГУРИТЕ ) в провинция (синджан) в северозападен Китай , ще им даде независимост
Последни новини