От х:

Днес в x:

Австрия няма да участва в програмата на ЕС за безработицата

Както стана известно от съобщение за пресата на австрийския министър на финансите Гернот Блюмел, Австрия засега няма да участва в програмата на ЕС за смекчаване на рисковете от безработица (SURE). Тя предвижда Eвропейската комисия да вземе при изгодни условия 100 милиарда евро от капиталовия пазар и да разпредели на отделните държави тези пари под формата на изгодни кредити.

Програмата е предвидена главно за сериозно засегнатите от кризата държави, които поради задлъжнялост ще получат трудно пари от капиталовите пазари. В този случай Европейската комисия се включва и помага с организирането на кредити при по-благоприятни условия.

За да получи 100 милиарда евро от финансовите пазари, ЕС трябва да представи 25 милиарда евро гаранции, които да дойдат от отделните страни. Гаранционните суми, зависещи от икономиката на всяка страна, ще бъдат разпределени между държавите от ЕС.

"Актуално ние няма да участваме в тази програма", заяви за осведомителната агенция АПА говорителят на австрийското министерство на финансите. "Като нетен платец Австрия има голям принос за възстановяване и изграждане на силна Европа. Правим това от солидарност и защото като малка страна с отворена икономика в сърцето на Европа имаме нужда от действащи икономически отношения с другите държави", се казва в изявлението на Гернот Блюмел.

Раздаването на кредити за възстановяване трябва да е обвързано с условия, например реформи, се казва по-нататък. Отхвърля се идеята за задлъжняване на ЕС, за да се финансират грантове или да се погасяват заеми на държавите членки. Според съобщението, австрийският министър на финансите не приема превръщането на дългове на държавите в дългове на общността. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини